Skocz do zawartości
IGNORED

Używany wzmacniacz do Usher S520 (budżet.1500pln)

jaeyez

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze to Witam! Po latach nieobecności jestem tu ponownie, kilka lat temu bawiłem się tematem KD.

Obecnie szukam wzmacniacza stereo do Usher S520

Wiem, że były wątki na ten temat (znam je na pamięć) jednak preferencje muzyczne i budżet był inny i lata (tu ceny używanych sprzętów również).

Konkrety:

Budżet max. 1500pln (szukam dobrej używki, nie słabej nówki)

Pokój 3,5x 4 x2,8m (sprzęt stoi na dłuższym boku 4m, mam kilka paneli i z akustyką będę walczył).

Gatunki: Tu bardzo różnie, od blues'a i jazz'u, przez szybsze typu rap, reggae, czasem elektronika.

Źródło: Głównym źródłem są gramofony Technics 1210mk2 \ wkładki Shure44-7 \ Mikser Ecler 360 (nie potrzebuje preampa), do tego zamiast dac'a EMU1616 (pro karta dźwiękowa z wyjściem optycznym\cyfrowym).

Obecnie gra to na ampie Onkyo TXSR600 (jest poprawnie ale wiem, że Ushery mogą dużo więcej)

Oczekiwania: Najniższy możliwy bas, jaki Ushery mogą wydobyć (wiem,że to nie kolumny do łupania),dynamika, detaliczność, stereofonia (mają zniknąć).

Obecne typy z alledrogo:

Thule IA 60 B XLR (bardzo mi się podoba ale nie wiem jak z garunkami szybszymi i trochę stary-brak dodatkowej gotówki na przegląd, do tego mam wyjście zbalansowane z mixera, więc kabel xlr-xlr, natomiast na aukcji piszą, ze przy wyświetlaniu dB słychać małe buczenie, jak sie go wyłączy już nie- boje się tego troche bo to oznacza powoli ingerencję a nie mam dodatkowego budżetu)

Marantz PM7000/7200 (fajny japoniec, lubie Japonię i ma dużo mocy)

Rotel RA06 (brzydki)

Yaqin VK-2100 (chińska hybryda z lampą, czytałem opinie, że S520 lubi lampę)

Cambridge Audio Azur 740A (wydaje mi się, że starsze wzmaki CA będą lepiej grać za tą $)

Marantz 2440 (jest piękny ale na przegląd mnie obecnie nie stać i nie wiem jak gra)

Audiolab 8000A (dziadek, nie wiem czy jest sens sie bawić w takie sprzęty ale wole coś co mnie zaskoczy werbalnie, niż jest stylistycznie piękne, no i znów brak kasy obecnie na przegląd,wymiane gniazd głośnikowych, etc..)

CAIRN ARIA HE (nie znam)

Yamaha CA-610 - (odnowiony przez RetroAudio oldschool'owiec)

Nad C370 (nie znam się kompletnie na Nad'ach)

Może coś innego, co da się obecnie kupić do 1500pln, tego budżetu nie przekraczam a najchętniej bym zjechał w dół. Dodam, że to dla mnie duży wydatek i nie będę żonglował wzmakami co miesiąc, bo mnie na to nie stać obecnie, chcę konkrety sprzęt, który pokaże mi magię i zachwyci budżetowym (nie w moim przypadku) audio.

Jak coś namieszałem to z góry przepraszam i proszę Was o w miarę szybką reakcję i wyrozumiałość, kasa szybko się rozjedzie na coś innego.

Pozdrawiam! I... fajnie tu wrócić!

Podzielę się swoją opinią jako świeży użytkownik tych monitorków. Podpięte mam je pod końcówkę accu i wszystko byłoby ok, są bardzo przyjemne w odsłuchu. Urzekły mnie swoją delikatnością i naturalnością i prawdopodobnie pozostałyby u mnie długo, ale wczoraj posłuchałem u znajomego Audio Physics Spark II z moim accu i to jest to czego oczekiwałbym w moim metrażu.

Pokój kumpla to około 12m2 i sparki miały takie zejście na basie, że dawno czegoś takiego nie słyszałem.

Wiem doskonale, że Usher'y nigdy nie pozwolą na takie penetracje z oczywistych względów i w swojej klasie są bardzo wyjątkowe, ale podjąłem decyzję o zamianie.

Jaeyez co do Twoich oczekiwań to przypomnę słowa z testu Audio 2007, aby "uważać na grający ofensywnie - górnym środkiem - sprzęt współpracujący. Jeżeli unikniemy tej pułapki, będzie bardzo przyjemnie."

Krótko co prawda trwa moja przygoda z tymi monitorkami, ale poznałem ich ogólny charakter i w Twoim budżecie wziąłbym pod uwagę następujące opcje:

1)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dzięki za zainteresowanie i naprowadzenie. Uszatków nikomu nie oddam, bo trafiłem w bajecznym złotym kolorze z palety lambo, co prawda obite na rogach, ale przy maskownicach, nie widać tego defektu.

Jeżeli będę miał niedosyt w przyszłości to kiedyś postawie je na tyle w kinie albo w kuchni.

Co do cytatu, który umieściłeś zgadzam się w 100%, to słychać już na ampi Onkyo, że docelowy wzmak nie może podkreślać górnego środka. Co do Fine Arts, dużo czytałem i zanim budżet się powiększył, byłem zdecydowany na model 903 (ok.500pln), a9000 też jest ciekawym kąskiem (tylko z tego co wiem, trzeba mieć pewne źródło zakupu), MF też widziałem i zwrócił moją uwagę, zagłębie się w lekturę na temat tego MF'a i Nad'a. Boje się jedynie aby nie nabyć czegoś, co nie przeniesie dynamiki gatunków, które słucham bo to doskonałe głośniki do słuchania jazzy czy wokali ale nie do końca do rapu. Chciałbym wzmacniacz, który nada im również szybkości.

Jeszcze raz dzięki za pomoc!

Dodatkowo znalazłem jeszcze -

Ukryta Zawartość

Tylko jak to z usher'em zagra to nie mam pojęcia.

Ukryta Zawartość

Myślę że dobre typy. Polecam jeszcze spróbuj posłuchać gdzieś lampy na EL34 i zobaczysz czy to Robię będzie pasować, a myślę że tak (np Yaqin ms30l lub jakiś starszy model, może trochę poza budżetem ale posłuchaj, żeby mieć porównanie).

Po pierwsze to Witam! Po latach nieobecności jestem tu ponownie, kilka lat temu bawiłem się tematem KD.

Obecnie szukam wzmacniacza stereo do Usher S520

Wiem, że były wątki na ten temat (znam je na pamięć) jednak preferencje muzyczne i budżet był inny i lata (tu ceny używanych sprzętów również).

Konkrety:

Budżet max. 1500pln (szukam dobrej używki, nie słabej nówki)

Pokój 3,5x 4 x2,8m (sprzęt stoi na dłuższym boku 4m, mam kilka paneli i z akustyką będę walczył).

Gatunki: Tu bardzo różnie, od blues'a i jazz'u, przez szybsze typu rap, reggae, czasem elektronika.

Źródło: Głównym źródłem są gramofony Technics 1210mk2 \ wkładki Shure44-7 \ Mikser Ecler 360 (nie potrzebuje preampa), do tego zamiast dac'a EMU1616 (pro karta dźwiękowa z wyjściem optycznym\cyfrowym).

Obecnie gra to na ampie Onkyo TXSR600 (jest poprawnie ale wiem, że Ushery mogą dużo więcej)

Oczekiwania: Najniższy możliwy bas, jaki Ushery mogą wydobyć (wiem,że to nie kolumny do łupania),dynamika, detaliczność, stereofonia (mają zniknąć).

Obecne typy z alledrogo:

Thule IA 60 B XLR (bardzo mi się podoba ale nie wiem jak z garunkami szybszymi i trochę stary-brak dodatkowej gotówki na przegląd, do tego mam wyjście zbalansowane z mixera, więc kabel xlr-xlr, natomiast na aukcji piszą, ze przy wyświetlaniu dB słychać małe buczenie, jak sie go wyłączy już nie- boje się tego troche bo to oznacza powoli ingerencję a nie mam dodatkowego budżetu)

Marantz PM7000/7200 (fajny japoniec, lubie Japonię i ma dużo mocy)

Rotel RA06 (brzydki)

Yaqin VK-2100 (chińska hybryda z lampą, czytałem opinie, że S520 lubi lampę)

Cambridge Audio Azur 740A (wydaje mi się, że starsze wzmaki CA będą lepiej grać za tą $)

Marantz 2440 (jest piękny ale na przegląd mnie obecnie nie stać i nie wiem jak gra)

Audiolab 8000A (dziadek, nie wiem czy jest sens sie bawić w takie sprzęty ale wole coś co mnie zaskoczy werbalnie, niż jest stylistycznie piękne, no i znów brak kasy obecnie na przegląd,wymiane gniazd głośnikowych, etc..)

CAIRN ARIA HE (nie znam)

Yamaha CA-610 - (odnowiony przez RetroAudio oldschool'owiec)

Nad C370 (nie znam się kompletnie na Nad'ach)

Może coś innego, co da się obecnie kupić do 1500pln, tego budżetu nie przekraczam a najchętniej bym zjechał w dół. Dodam, że to dla mnie duży wydatek i nie będę żonglował wzmakami co miesiąc, bo mnie na to nie stać obecnie, chcę konkrety sprzęt, który pokaże mi magię i zachwyci budżetowym (nie w moim przypadku) audio.

Jak coś namieszałem to z góry przepraszam i proszę Was o w miarę szybką reakcję i wyrozumiałość, kasa szybko się rozjedzie na coś innego.

Pozdrawiam! I... fajnie tu wrócić!

Warto tego Yagina posłuchać...jeszcze lepiej u siebie w pokoju.

De gustibus non est disputandum

Myślę, że poniższe piece również powinieneś wziąć pod uwagę z uwagi na Twoje uniwersalne preferencje muzyczne.

Razem z wymienionymi powyżej są to według mnie mocne pozycje dla zasilania uszatków. One lubią dobry prąd ;)

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

Szczególną uwagę zwróciłbym na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , prezentuję się okazale, ale jak gra nie mam bladego pojęcia, może bardziej doświadczeni koledzy pomogą.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do nich optymalnym partnerem jest najtanszy Hegel!-tak gwoli scislosci..

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Dzięki za sugestie!

A tego Thule'a ktoś słyszał? Minimalizm i cena mi się podobają.

Hegel to już nie mój przedział gotówkowy..

Kenwood wygląda solidnie, poczytam o nich, trudno coś zadecydować bez odsłuchu, a i lampa w głowie siedzi, tylko, że trzeba by do Yaqina trochę dozbierać (tu już jest możliwy odsłuch). No i te Fine Artsy.. Nie ma lekko.

Jakieś pół roku temu mój znajomy kupił Thule'a IA100 i bardzo go zachwalał, ale pewnego dnia przestał po prostu działać.

Naprawa była chyba nieopłacalna i nie byłby to już oryginał. Może też trafił na wybrakowany model, bo miej świadomość, że Thule były wytwarzane ręcznie. Pomimo, że kumpel go posiadał nie miałem tej przyjemności go posłuchać, ale opinie ogólnie pozytywne.

Osobiście stojąc przed takim dylematem i znając wymagania uszatków najbardziej skłaniałbym się ku wzmacniaczu NAD'a C370

Ushery lubią mocniejsze wzmacniacze do wysterowania. Ja miałem je i słuchałem na wzmacniaczu, który polecam i mieści się w budżecie Marantz PM75.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

PM75 ma dobre opinie, wezmę go pod uwagę, dzięki!

Zna ktoś może ARCAM'a A22? Jest obecnie na alegrogo, trochę przekracza budżet, ale jak czytam to też sam pozytywne opinie, tylko on z tego co wiem nie gra do końca ciepło, ciekawe czy zgra się z Usherami.

Może ktoś z Was słyszał? Yaqina póki co nie ma poniżej 2k, wiec niestety na chwile obecną przeglądam tranzystory, innych chińczyków nie znam nawet z opinii, więc nie biorę pod uwagę, w temacie lamp jestem zielony ale sądząc po zachwycie wielu, Uszatkom to dobrze robi.. Czy takim Arcam nie będzie np. o półke wyżej od Marantza czy Fine Arts'a, wiadomo, najlepiej odsłuchać ale jak się kupuje używane elementy często nie ma opcji. Cena Marantz 1000, Arcam 1800pln +-.. Z ciekawości, podłącze na bank w swoim czasie Uszatki do Yaqina w sklepie ale na chwile obecną to za droga zabawa..

Fine Artsy (złote) potrzebują bardzo przemyślanego toru inaczej to nie zagra, model A-9000 którego miałem kiedyś gra tylko z oryginalnym STK, wszelkie zamienniki degradują brzmienie. U mnie grało to z Usher V-601 i byłoby całkiem nieźle gdyby nie trochę niemrawy bas z tego Grundiga, przez co czasem brakowało odpowiedniego uderzenia, same Ushery też mają raczej zmiękczony dół więc za dużo tego dobrego było. Ogólnie kupowanie tych Grundigów do przypadkowych kolumn nie ma żadnego sensu. Zainteresuj się też Accuphase E-206 do 2tyś to też dobry wybór.

Accuphase E-206 obecnie wystawione za ok. 3tys+ ale podoba się jak najbardziej, są piękne i klasyczne !

A może ktoś krzyżował Ushery z Densen Beat B-100 albo CA 840A?

Wiem, że już wiele typów padło a ja dalej szukam, ale taka inwestycja dla mnie sporo znaczy, co jakiś czas pojawia się coś nowego na aukcjach, do tego mam świadomość, że bez odsłuchu nigdy na 100% nie poznam wzmacniacza po opisie, ale staram się przeglądać to co jest w budżecie (który się powiększa na niekorzyść innych wydatków). Jednym słowem chce jak najlepiej wybrać, chociaż prawdopodobnie mając na względzie to co posiadam obecnie, kupując jeden z wyżej wymienionych i tak będzie przeskok.

BTW. Wczoraj miałem okazje posłuchać Tannoy M2 i Yamahy - AX596, co prawda pomieszczenie za duże do odsłuchu, prądowo Tannoy'ki lepiej na bank dają radę w dużej przestrzeni od Usher'ów, jednak słuchając tych samych nagrań u siebie wolę swój zestaw, tam mi brakowało fascynacji muzyką, nie potrafiłem się tak skupić na detalach. Wiem, że można wydobyć więcej z moich kolumn, natomiast wczoraj AX596 pokazał, że potrzeba mu większych głośników do kubatury w której grały Tanony'e (bo rezerwę mocy ma). Podłącze na dniach Ushery pod Yamahę aby zobaczyć jak to gra, jednak nie spodziewam się zaskakujących doznań, potrzeba mi ciepła i stereofonii, detali i niskiego bass'u (na tyle na ile wydolą małe wooferki), natomiast Yamaha dla mnie gra trochę efekciarsko (stylistycznie jest ładna ale brzmienie nie na mój gust). Dzięki za wasze typy! Dzięki temu poszerzam wiedzę! Pozdrawiam.

Jaeyez mam nadzieję, że pomoże to nieco Tobie, otóż podam Tobie dwa archiwalne linki.

Pierwszy link to oferta kolesia od którego zakupiłem moje uszatki:

Ukryta Zawartość

W opisie wyczytasz, że temu Panu uszatki najlepiej grały właśnie z Densen'em B100.

Drugi link to zakończona dziś aukcja Accuphase'a E-205 stan igła i może sprzedający spuścił by coś z ceny:

Ukryta Zawartość

Jak najbardziej Cię rozumiem, że chciałbyś wydać kaskę jak najlepiej i sam miałbym nie lada zagwozdkę pomiędzy powyższymi klockami, ale jeśli nie chcesz naciągać budżetu to bierz Densen'a i ciesz się muzyką :)

Pozdrawiam.

ps. dopóki nie trafiła się okazja z moim accu sam przymierzałem się do Densen'a - zacny piecyk, raczej Cię usatysfakcjonuję ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisałem do Pana od Accu, zobaczymy czy jest w stanie się zniżyć ceną na moje max. Poczytam jeszcze o CA ale biorę pod uwagę to co napisał RobG1974. Kocurro, dzięki za opinię i od początku za typy, Densen jest faworytem póki co, budżet jest do zaakceptowania na dzień dzisiejszy [1800pln] (na początku było 470pln- zawsze jest tak z audio). Do tego na allegro jest Thule IA100 (podoba się wizualnie) z wymienionymi elektrolitami zasilania na ELNA FOR AUDIO - jak piszę sprzedawca. Niestety nie jestem specem i niewiele mi to mówi, natomiast w kontekście tego co pisałeś i pisali w zagranicznych opiniach - Thule potrafi zasnąć. Pytanie czy taka modyfikacja to wskrzeszenie wzmaka i drugie życie na plus, czy wskrzeszenie i wystawienie na sprzedaż bo była ingerencja, nie znam się na DIY, więc nie potrafię obiektywnie określić tego zabiegu - tym bardziej się boję, natomiast wiem, że czasem wystarczy wymienić parę elementów za kilka pln aby coś lepiej działało. Tak czy inaczej póki co Densen jest no.1. Może ktoś się wypowie jeszcze, kto wie jak gra ten piec albo wie coś na temat wymiany elektrolitów zasilania?

Dzięki Panowie za pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.