Skocz do zawartości
IGNORED

Sieć zasilajaca 230V a audiofilizm

Teddy_2012

Rekomendowane odpowiedzi

czy może być przez to lekko słychać Transformator ?

Transformator to jest taka chamska część i jedynie w zależności od poboru prądu to może pod obciążeniem być go słychać. Jak Ci przeszkadza to sprzedaj wzmacniacz albo słuchach głośniej muzyki. A w przyszłości kupuj wzmacniacze z zasilaczami impulsowymi. Są lepsze.

wysoka wydajność, szeroki zakres napięć wejściowych,

małe rozmiary i waga, stabilność napięcia wyjściowego, niezależnie od zmian: napięcia wejściowego, prądu obciążenia oraz temperatury otoczenia, odpowiednie zabezpieczenia: nadprądowe, zwarciowe, nadnapięciowe, separacja galwaniczna wejścia i wyjścia.

Niski prąd rozruchu, brak prądu udarowego przy włączaniu.

Brak słyszalnego brumu

czy może być to spowodowane wyższym napięciem, wzmacniacz 230 w sieci 250

Może tak być. Im wyższe napięcie tym większe pole magnetyczne i problemy z nasyceniem magnetycznym rdzenia. Mam brzęczące trafo w subwooferze, poradziłem sobie z tym zasilając suba przez autotransformator obniżający nieco napięcie.

Jeżeli to nie efekt obciążenia prostownikiem, to może rdzeń się nasyca. Nie brzęczy?

Spróbuj go obciążyć jakimś rezystorem, żeby popłynęło kilkadziesiąt mA na wtórnym, może się poprawi.

Transformator obciążony 15mA:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Transformator obciażony 130mA:

post-20270-0-31661500-1512761392_thumb.png

A teraz zrób ten sam pomiar wymieniając bezpiecznik na topikowy albo zmieniając kabel zasilający na inny ciekawe co ci wyjdzie. Trzeba pamiętać że każdy wzmacniacz jest zasilany napięcie stałym. a to oznacza że prostujemy te wszystkie harmoniczne filtrujemy i nie ma po nich śladu. Dlatego śmieszą mnie teksty o wymianie kabla zasilającego bezpiecznika czy nawet gniazdka w ścianie z kótrego zasilamy wzmacniacz

Filtr nie stanowi bariery nie o przejścia. Pojemności kondensatorów są skończone więc i filtr ma adekwatne tłumienie. Za prostownikiem mamy składową stałą + 100Hz z harmonicznymi. Dla 3300uF obciążonego 90mA:

post-20270-0-33517700-1512762774_thumb.png

i w dziedzinie częstotliwości:

post-20270-0-94957900-1512762844_thumb.png

Niestety rozdzielczość 8-bit nie pozwala odnieść FFT do składowej stałej, ale wartość amplitudy dla 100Hz można odczytać z wcześniejszego oscylogramu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No, a ja podłączyłem do płytki z scalakiem TPA3116D2 zasilacz impulsowy 24,5V 4A i zmierzyłem multimetrem napięcie zmienne na zaciskach zasilania i miernik pokazał mi 51mV tętnienia

Czyli tłumienie jest na poziome -53,6dB

To co? Dobrze czy źle?

A na płytce za 45zł jest 1000uF ale nie wiem ile jest w zasilaczu za 70zł

Bo zasilacz nierozbieralny albo tylko można go raz rozebrać.

Przetwornica to ja nie wiem ale scalak to chyba 400kHz a miernik to CHY 20 który ma pomiar pojemności i częstotliwości.

Ty wiesz w ogóle co mierzysz?

nie mam oscyloskopu ale ARTą wychodzi to samo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

kupuj wzmacniacze z zasilaczami impulsowymi. Są lepsze.

Warto dopisać: nowoczesne, dobrej klasy zasilacze impulsowe. Bo stare low-endy mają dużo większe tętnienia. Jednak moim zdaniem wygląda na to, że zasilacze impulsowe to przyszłość. Postęp w tych zasilaczach, na przestrzeni ostatnich lat jest ogromny (minimalizacja tętnień, zwększenie sprawności).
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.