Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 300 zł - kwestia odległości od źródła, opcja optyczna, prośba o poradę.

Hemisys

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

mam nieco inną prośbę o poradę dotyczącą wejścia optycznego, której nie znalazłem w historii wątków.

Zamierzam kupić wzmacniacz do 300zł, niestety tak tani, i zastanawiam się czy można trafić na model, który będzie miał wejście optyczne. Źródło (komputer) mam około 4m od wzmacniacza i wydaje mi się, że to może być dużo.

Prosiłbym o poradę:

1. Czy taka odległość może mieć znaczenie i czy warte uwagi?

2. Czy da się w tej kategorii cenowej trafić na wzmacniacz z wejściem optycznym (moje wstępne poszukiwania mówią, że nie - ale może nie zawsze o tym w opisach piszą (allegro egzemplarze używane oczywiście))?

3. Czy wejście optyczne jest korzystnym rozwiązaniem?

Prośba standardowa (dla chętnych i niezdenerwowanych tym spamem)

Czy mógłbym prosić o polecenie wzmacniacza do kwoty 300zł? Byle nie japoński - sprzedawca ze sklepu audiofilskiego w Poznaniu na Głogowskiej, przekonał mnie, że płaci się za markę i dlatego w tej kategorii cenowej proponuje firmy: NAD, Cambrige, Rotel. Kolumny jakie mam nie są istotne, bo i tak dokupię do niego jakieś inne, kiedyś...:).

Muzyka, przede wszystkim elektroniczna, elektro i rock: Asura, Depeche Mode, Korn, Röyksopp, deadmau5, Koan, Vangelis, M83 itp.

Wiem, czytałem, żeby najpierw posłuchać, ale nie mam takiej możliwości, używki w tych cenach nie leżą w sklepach/komisach, a jeździć do oferentów z okolicy najzwyczajniej nie mam czasu:(. Poza ty, każdy z nich ma inne kolumny i akustykę pomieszczenia.

Ewentualnie jest coś wartego uwagi w tej chwili na allegro?

Pozdrawiam

w tej kategorii cenowej proponuje firmy: NAD, Cambrige, Rotel.

Żarty sobie robi, pokaż mi proszę aukcję z w/w marką w tej cenie. W cenie 300 zł nie kupi się wzmacniacza z wejściem optycznym.

Ja bym w tej cenie poszukał amplitunera AV. Denon AVR 1804 miałem nie gra źle, ma zapas mocy, trochę mało kontroli na basie ale przynajmniej go ma jakiegoś, mam na myśli moc do napędzenia większych podłogówek.

Kup sobie zwykły wzmacniacz - jakieś Onkyo czy Sony za dwie stówki.

Zasilacz do komórki z wyjściem USB masz, albo dokup go za grosze + kabelek USB.

Bo chyba nie będziesz ciągał 5 V z USB komputera do wzmacniacza

Do tego kup np. DAC FiiO D3 i kabel optyczny 5 m plus jakieś dwa kable cinch na wyjście.

Powinno wystarczyć, a długość optyka nie ma tu znaczenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Mi SMSL Sanskrit na kablu USB 3m nie dzialal takze bylbym tu ostrozny. A w laptopie WYJSCIA optycznego nie mam.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Układ jest taki:

Komputer wy >

5m optyk na we opt DAC'a >

DAC z zasilaczem zewn. na USB przez kabelek 50 cm >

od DAC'a dwa 60 cm kable cinch >

wzmacniacz aux

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Tylko komputer musi mieć WYJŚCIE OPTYCZNE - nie każdy ma, a w tym budżecie go ie dołożysz.

Tylko komputer musi mieć WYJŚCIE OPTYCZNE - nie każdy ma, a w tym budżecie go ie dołożysz.

Na upartego się dołoży :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sam słucham podobnej muzyki (jak podoba się asura proponuje posłuchać jeszcze solar fields , aes dana , carbon based liveforms i generalnie zapoznać się z wytwórnią ultimae records) i generalnie wzmacniacze sony es w moim odczuciu świetnie sobie radzą z taką nutą.300 zł przy obecnych cenach to trochę mało chociaż czasami wychodzą wzmacniacze z 5xx es w tym budżecie.Znalazłem taki oto wzmacniacz może ciebie zainteresuje

Ukryta Zawartość

ale niestety go nie słuchałem.

Ukryta Zawartość

ad "w tej kategorii cenowej proponuje firmy: NAD, Cambrige, Rotel."

Żarty sobie robi, pokaż mi proszę aukcję z w/w marką w tej cenie

na przykład tutaj:

Ukryta Zawartość

Lub tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To po prosze jeszcze jakiegoś Rotela lub NADa. :)....

A tak serio to marką się nie kieruj - w tych pieniądzach i wieku wzmacniacza ważny jest jego stan i przeszłość a nie marka.

Starsze wzmacniacze CA mają opinie bardzo jaskrawych - sprawdz przed zakupem.

Co masz na myśli mówią jaskrawe (kurcze jeszcze nie rozgryzłem audiofilskiej nomenklatury).

Tak tez gdzieś na tym forum czytałem, że głównie stan techniczny w przypadku takich sum. I od siebie dodam, że lepiej aby to był wzmacniacz małej mocy, by nie przepłacać za kosztowny blok zasilania (według kalkulatora z którejś ze stron 15-34 watów mi wystarczy).

Słusznie? Może jeszcze jakas rada ogólna?

Co masz na myśli mówią jaskrawe

że gra z podbiciem góry pasma. Ale taki stan może pasować do wielu kolumn.

lepiej aby to był wzmacniacz małej mocy,

generalna zasada to taka żeby wzmacniacz miał moc 2x taką jak nominalna moc głośników, tak aby przy głośnym słuchaniu nie powodował przesterów i nie spalił wysokotonówek.

15-34 watów

praktycznie każdy wzmacniacz zapewni taką moc i spokojnie to wystarczy na monitorki. Podłogówki duże mogą wymagać czegoś więcej.

Proszę napisz z jakimi kolumnami będzie to grało?

Jeżeli twoim kryterium są pieniądze ja bym poszedł w kolumny aktywne Microlab Solo 7c - tylko te słyszałem - jak za taką cenę gra to świetnie. Najlepiej nowe spokojnie za 550 dostaniesz - a za 2 lata odsprzedasz za 400 jak będą poszanowane. Na razie podłącz zwykłym kablem Jack - Chincze. Przy tej klasie sprzętu będzie niewielka różnica w jakości po zastosowaniu DACa Fiio - chyba że karta dźwiękowa jest naprawdę marna.

Za 550 ciężko będzie kupić wzmacniacz i kolumny grające lepiej. Teraz ceny są trochę z kosmosu - 1,5 roku temu np. Arcus TS100 był łatwy do kupienia za 170 zł - teraz to 300 za dobry stan.

Wzmacniacz powinien mieć moc 2x większą, ale nie więcej tak? Taki jest kontekst? Bo aby na 100% nic nie spalił, to najlepiej, żeby był słabszy, na ale wtedy nieliniowaść wzmacniacza w górnym przedziale mocy będzie słyszalna.

Bedzie to grało aktualnie na Tannoy M1, ale powiedzmy to tylko tymczasowo, nie chcę się za bardzo na nich skupiać przy wyborze. Chciałbym w późniejszym terminie dokupić kolumny właśnie pod wzmacniacz. Na razie nie szukam kolumn, popykam sobie na tym z rok, a później zobaczę.

Co do cen, to faktycznie przeglądam archiwum allegro i na wszystko są "podwyżki" :)

Wzmacniacz powinien mieć moc 2x większą, ale nie więcej tak? Taki jest kontekst? Bo aby na 100% nic nie spalił

2x to optimum. Jak będzie więcej to nie zaszkodzi, jak będzie 1,5 też będzie ok.

najlepiej, żeby był słabszy

tutaj tak nie jest, przy głośnym słuchaniu i dużym obciążeniu wzmacniacz zacznie przesterowywać sygnał. Mocniejszy wzmacniacz da sygnał zbyt mocny ale stabilny.

Ja bym poszedł w marki niedocenianie u nas: Aiwa, Kenwood.

Zaraz zaraz, chcesz powiedzieć, że wzmacniacz ma być conajmniej 2x mocniejszy (czyli jeszcze mocniejszy od kolumn - byłoby lepiej) bo to sposób na zabezpieczenie kolumn, a dokładnie ich wysokotonówek???? Chcesz powidzieć, że bardziej szkodliwe jest przesterowanie sygnału w słabszych wzmacniaczach?

Tak. Nad mocą masz kontrolę, a nad zniekształceniami - czasami naście razy wyższe od sygnału poprawnego - już żadnej.

To trochę przeczy konstrukcji końcówek mocy, tam prąd produkowany przez lampy czy tranzystory jest ograniczony ich konstrukcją, i dla przykładu wzmacnia max do 10v. Jeżeli jest jakieś zniekształcenie, to nie może ono przekroczyć tych 10v. Zniekształcenie dotąd rozumiałem jako spłaszczenie sinusoidy, zamiast zagrać ładnie i okrągło jest ona ścięta od góry i do dołu. Wzmacniacz 2x większy wzmocni sygnał do 20v - to napięcie może być za duże dla cewki głośnika i wystrzelić ją poza orbitę. Zniekształcenia moim zdaniem mieszczą się w parametrach prądowych wzmacniaczy. Tak sądzę, i wydaje mi się że tak też mnie uczono, lecz było to już z 20 lat temu - mogłem coś pominąć, zapomnieć.

Tak. Nad mocą masz kontrolę, a nad zniekształceniami - czasami naście razy wyższe od sygnału poprawnego - już żadnej.

Panowie jak to jest z tym co napisał AndrzejPiaseczno a ja w ostatnim poście?

Postaram sie maksymalnie uproscic:

Jak masz mocniejszy wznacniacz (np. 2x20W) od kolumn (np. 10W) to nigdy nie puscisz znieksztalcen. Ustawisz powyzej 10W to uslyszysz, ze kolumny nie daja rady i zciszysz.

Jak masz slabszy wznacniacz (np. 2x10W) od kolumn (np. 20W) to istnieje spore ryzyko wyslania do kolumn znieksztalcen. Ustawisz wzmacniacz na 2x10W, i bedzie gralo ok. Ale w glosniejszym momemcie wzmacniacz nie da sobie rady i zamiast glosniejszego sygnalu wysle do kolumn znieksztalcenia o wysokiej czestotliwisci, ktore spala Ci wysokotonowki.

Ps. W kolumnie o podanej mocy 80W midwoofer ma 99W a tweeter 1W. I dlatego nieco mocniejszy od 80W ale czysty sygnal midwoofer chwilowo bez problemu wytrzyma, za to od przesterowania i znieksztalcen w wysokich czestotliwosciach tweeter od razu sie spali.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.