Skocz do zawartości
IGNORED

Bas "ucieka" z pokoju

patkos

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

Prosiłbym o radę co mogę zrobić aby wzmocnić bas w miejscu odsłuchowym.

Zrób proszę eksperyment: potrzebujesz mniejszej bazy i symetrycznego oparcia dla basu. Postaw kolumny na krótkiej ścianie pod oknem. Odsuń je tak by od membran głośników do ściany za nimi było z min 95cm-115cm. Do ścian bocznych od środków tweeterów po 85 cm. Na oknie powieś jakiś koc (najlepiej naturalny lub choć o gęstej gramaturze). Szafę przesuń w prawy tylny róg (patrząc na okno) i szczelnie wypełnij ją ubraniami, książkami. Przejście w lewym tylnym rogu też zasłoń grubym kocem jeśli nie masz drzwi. Kanapę, tę większą ustaw wmiejscu odsłuchowym tak byś miał z 1-1.5m od głowy do ściany za Tobą. Na ścianach bocznych, w połowie drogi między Tobą a kolumnami ustaw jakieś rozpraszacze (np regały z ksiazkami, płytami, wysokie i gęste kwiaty lub jeśli nic takiego nie masz też powieś koce). Resztę mebli poustawiaj gdzieś po bokach i kątach byleby nie stały w polu trójkąta odsłuchowego. Kolumny skręć na twarz by lekko widzieć wewnętrzne boczne ich ścianki. Na podłogę też możesz dać gęsty dywan jak masz. Na koniec pobaw się przesuwaniem kolumn i kanapy (10cm w którąś stronę może zrobić robotę). Napisz, co z tego wyszło.

Napisz, co z tego wyszło.

Kolega patkos chyba zadowolony bo cisza . Siedzi pewnie i słucha :)

"Odmienny obraz każde widzi oko a każde ucho inny słyszy śpiew. A każde serce gdy wejrzysz w nie ukaże własną słabość i grzech"

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Trochę czasu mnie nie było.

Nastąpiły pewne zmiany.

Zmieniłem kolumny na KEF XQ40.

Na basie ma 2 głośniki 165mm.

Bas jest głębszy, bardziej mięsisty.

No i przestrzeń, jest ogrom przestrzeni, grają bardzo szeroko.

Ogólnie kolumny o klasę lepsze niż Paradigmy.

W dodatku wydaje mi się, że są lepiej wykonane, mam kolor Mohagony, są piękne :).

Oprócz tego pokój odsłuchowy został lekko "zmiękczony" poprzez niewielki ale gruby dywan przy sofach oraz rolety dzień-noc.

Cały "ustrój" zaczyna grac bardzo przyjemnie, ale jeszcze chcę powalczyć z akustyka, może jakieś obrazy albo panele akustyczne na ścianach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

rrorw36oanka_t.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.