Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmocnienie w PC audio (ciche odsłuchy).

Karbon

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Proszę o poradę w sprawie wzmacniacza (integra lub końcówka mocy) do zestawu PC audio.

Muzyki słucham w pokoju o powierzchni 12 m2, z komputera stacjonarnego. Obecne kolumny stoją na biurku. Nowe zajmą ich miejsce. Posiadam DAC Asus Essence One II. Dobór pozostałych komponentów sprawia mi pewną trudność, proszę więc o pomoc.

Jakiś czas temu dokonałem sporo odsłuchów i dobrałem zestaw - wzmacniacz zintegrowany NAD C356 + kolumny Focal Chorus 706.

W moim wyborze jest jednak zasadniczy błąd. Wzmacniacz jest stanowczo za mocny do powierzchni pokoju i warunków odsłuchu. Muzyki słucham głównie wieczorami, siedząc przy biurku, na którym stoją kolumny, więc nawet obecny, słaby zestaw audio gra cicho. Mocny NAD grałby zaledwie na kilka procent swojej mocy, więc jakość dźwięku z niego uzyskana byłaby nienajlepsza (tak przypuszczam).

Również zamysł na kolumny Focal Chorus 706 zweryfikuję, być może na korzyść monitorów Pylon Topaz.

Moja podstawowa wątpliwość tyczy się jednak wzmocnienia. Czy wybrać słabszy wzmacniacz zintegrowany NAD C326 czy lepsza będzie końcówka C245? Różnica w cenie nie jest istotna. Regulacja balansu jest zbędna, korekcja basów nie koszerna, więc nie przemawia to w moim przypadku na korzyść integry. Regulacja głośności pilotem w NADzie, przy niskiej głośności ma duży poskok, więc i ta funkcja jest mi zbędna. W zasięgu ręki mam DAC z analogową regulacją głośności, a to pozwala mi pominąć przedwzmacniacz i daje możliwość zakupu samej końcówki mocy.

Podpowiedzcie mi czy faktycznie końcówka mocy NAD C245 będzie lepsza od integry C 326? A może zaproponujecie jeszcze inne rozwiązanie?

Ja potrzebuję subtelnego wzmocnienia do cichych odsłuchów. Wzmacniacze NAD mają podobno bardzo duży zapas mocy i taki zakładany początkowo NAD C356 mimo, że na tabliczce znamionowej posiada zadeklarowaną moc ciągłą 2x80W realnie daje grubo ponad 100W.

"Za mocny wzmacniacz" ... hmm, moje aktywne kolumny mają w sumie 4x100W RMS (po dwa wzmacniacze na kolumnę), i weź pod uwagę, że w tym przypadku nie ma kilkudziesięciu procent strat mocy na pasywnej zwrotnicy jak u Ciebie. Także się nie przejmuj, że wzmak przy pasywkach ma 2x120W RMS.

W tej cenie co NAD 245 masz końcówkę mocy Audiomatus AS125. Nie ma zbędnych bajerów, mało się grzeje (klasa D), posiada niskie szumy własne, czułość wejściowa jest na poziomie 0,8 V (twój NAD ma 0,33V) więc trzeba trochę bardziej odkręcić PRE żeby zagrało głośniej. U mnie się sprawdza ta końcówka mocy i spokojnie mogę uzyskać docelowy poziom głośności (nie ma sytuacji, że lekkie zwiększenie regulacji głośności w DACu powoduje ryk w głośniach) pomimo, że słucham z bardzo bliskiej odległości przy komputerze - ok. 85 cm. Generalnie szukaj wzmacniaczy z wyższą czułością wejściową.

Druga opcja to sprzedajesz obecny sprzęt i kupujesz np. aktywne Neumann KH120, które maja bardzo szeroki zakres regulacji czułości wejścia i będziesz mógł praktycznie sobie ustawić tak, że pożądaną głośność uzyskasz dopiero po ustawieniu gałki Xonara w pozycji max.

Czyli słusznie obawiam się, że będzie mi brakowało bardzo niskiego poziomu głośności? Póki co do DACa mam podpiętą starą wieżę. Obecnie stanąłem przed wyborem wzmacniacza i kolumn. Są fajne końcówki typu NAD C245, Cambridge Audio Azur 651W (100W/kanał/8 ohm), ale boję się, że po podpięciu małych monitorów będą dawały zniekształcenia na bardzo niskich poziomach głośności. Dobrze myślę?

Chciałbym solidną końcówkę mocy, ale nie chcę przewymiarować. Najmocniejsze kolumny jakie będzie zasilała końcówka to Focal Chorus 706 (zalecana moc wzmacniacza: 25-120W).

Jakie macie zdanie?

Ja mysle, ze stworzyles sobie problem. Praktycznie im mocniejszy wzmacniacz tym glebsza klasa A, wiec teoretycznie mocniejszy wzmacniacz rowniez na cichym sluchaniu powinien mniej znieksztalcac. Jedynie odstep s/n moze byc mniejszy, ale nie pisales, ze z tym masz jakis problem.

Co do regulacji, bo widze ze z tym masz glownie problem, nie probowales zjechac trochę w dół na DACu tak zeby na wzmacniaczu uzyteczny zakres potka sie przesunąl?

Dziękuję Wam za zwrócenie mojej uwagi na impedancję wewnętrzną oraz czułość wejściową wzmacniaczy.

DAC Asusa daje napięcie 2 V na wyjście RCA oraz 4 V na wyjście XLR (7 V słuchawki).

Wybrane wzmacniacze NAD mają następujące parametry:

końcówka mocy C245: 0,27 V (20 kOhm/35 dB),

wzmacniacz zintegrowany C326: 0,63 V (20 kOhm/29 dB),

wzmacniacz zintegrowany C356: 0,95 V (20 kOhm/29 dB).

Końcówka mocy Cambridge Audio 651W: 1,5 V RCA (68 kOhm), 1,5+1,5 V XLR (38 kOhm).

Końcówka mocy Rotel RB-1552 MkII: 1,5 V RCA (12 kOhm/26,5 dB), 2,5 V XLR (50 hOhm/22,5 dB).

Z powyższego wynika, że najgorszym rozwiązaniem była by końcówka C245, ponieważ minimalny poziom głośności jaki bym uzyskał to 35 dB - czyli już dosyć głośno - zaraz za godziną 7 na potencjometrze, na 8 byłoby już bardzo głośno, a na 9 przesterowanie.

Najciekawiej wygląda Rotel z poziomem głośności 22,5 dB dla XLR. Czyli wniosek wyciągnąłem taki, że nie warto uciekać w słabe wzmacniacze, które, jak NAD, nie zagrają cicho w ogóle, a jeśli już to z dużym szumem. Rozwiązaniem jest zakup wzmacniacza o małej czułości wejściowej, czyli z automatu mocnej jednostki.

To tyle jeśli chodzi o problem rozpisany na papierze. Resztę załatwią odsłuchy.

Dzięki za pomoc.

Rozwiązaniem jest zakup wzmacniacza o małej czułości wejściowej, czyli z automatu mocnej jednostki.

To nie jest tożsame. Głośność zależy od wzmocnienia. Czułość która jest podawana to napięcie przy którym wzmacniacz może oddać pełną moc, ale nijak się to nie ma do "godziny" na potencjometrze a już na pewno nie zależy od mocy.

Kup sobie do Focal'i lampowy wzmacniaczyk Single Ended, np na lampce el84. Będziesz miał 2,5W "lampowej" mocy, szeroki zakres zmiany poziomu głośności na niskim jej poziomie, a jakość dźwięku na poziomie nieosiągalnym dla wymienionych wcześniej wzmacniaczy. Poza tym zaoszczędzisz, bo taki wzmacniacz można nabyć na znanym portalu aukcyjnym za naprawdę niewielkie pieniądze. Ewentualna wymiana lamp w przypadku uszkodzenia lub zużycia to też grosze.

2,5W "lampowej" mocy, szeroki zakres zmiany poziomu głośności na niskim jej poziomie, a jakość dźwięku na poziomie nieosiągalnym dla wymienionych wcześniej wzmacniaczy.

Zależy co jest celem, Bo jeśli dodanie znacznej ilości parzystych zniekształceń harmonicznych, to faktycznie na powyższych wzmakach ciężko będzie tak zniekształcać. Osobiście wolałbym wzmacniacz, który mniej zniekształca, czyli taki, który przy 5W ma 0,05% nieparzystych THD+N, od takiego, który przy tej mocy ma 2,5% parzystych THD+N.

Zależy co jest celem, Bo jeśli dodanie znacznej ilości parzystych zniekształceń harmonicznych, to faktycznie na powyższych wzmakach ciężko będzie tak zniekształcać. Osobiście wolałbym wzmacniacz, który mniej zniekształca, czyli taki, który przy 5W ma 0,05% nieparzystych THD+N, od takiego, który przy tej mocy ma 2,5% parzystych THD+N.

Twój wybór.

Osobiście mam gdzieś te fakty, które przytoczyłeś. Wolę z przyjemnością posłuchać muzyki.

A w ogóle słuchałeś kiedykolwiek takiego prostego SE na el84 sterowanej 12ax7, czy tylko teoretyzujesz?

Wolę z przyjemnością posłuchać muzyki.

Sugerujesz, że na tranzystorowcu nie da się z przyjemnością słuchać muzyki?

A w ogóle słuchałeś kiedykolwiek takiego prostego SE na el84 sterowanej 12ax7, czy tylko teoretyzujesz?

Nie teoretyzuję, tylko stwierdzam fakt. Większa ilość zniekształceń pogarsza czytelność.

Sugerujesz, że na tranzystorowcu nie da się z przyjemnością słuchać muzyki?

Nie teoretyzuję, tylko stwierdzam fakt. Większa ilość zniekształceń pogarsza czytelność.

Niczego takiego nie sugerowałem.

To nie stwierdzaj faktów tylko posłuchaj kiedyś takiego wzmacniacza jakiego dałem przykład.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.