Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa zasilająca a dźwięk, jaki wpływ?

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

Ururam Tururam, 21 Lip 2005, 15:55

....Choć odpowiedzią na tę zagadkę może być zdanie

wypowiedziane przez londyńskiego sprzedawcę:

"Quad will play well with everything sir.

Ururam Tururam>>>

Jeśli podobne zdanie miał na temat LF 2001A polski sprzedawca, to mamy sytuację optymalną. :-)))))

Ururam Tururam, 21 Lip 2005, 15:55

>Technicznie - w ścianie jet podwójne gniazdko, do niego mam wpięte dwie listwy, jak wyżej. W jedną z

>nich są wpiete wzmacniacz i przedwzmacniacz, w drugą wszystkie 3 źródła.

Jeżeli masz podwójne gniazdko o konstrukcji u nas najczęściej spotykanej z 2 bolcami uziemniającymi blisko siebie, to najprawdopodobniej jedna z listw jest podłączona z niewłaściwą polaryzacją, czego wpływ na dźwięk (negatywny) jest większy niż różnych rodzajów listw i sieciówek. To z kolei uniemożliwia ci wychwycenie znaczących różnić między listwami.

Możliwe też, że w ogóle nie dbasz o polaryzację sieci, czego skutek jest identyczny jak wyżej.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Less >>>

Z polaryzacją chyba pudło...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

oldbeat, 21 Lip 2005, 17:42

Jeżeli Ururam czyni to, co pisze, to musi mieć podwójne gniazda sięciowe

- albo z bolcami uziemniającymi, piekielnie trudne do zdobycia u nas, w których polaryzacja gniazda górnego

zgadza się z dolnym

- albo z uziemnieniem "bezbolcowym" jak w Europie Zachodniej

- albo bez uziemnienia, co by znowu było źle

Mógł jeszcze poprzełączać we wtyczkach plus z zerem

Ururamie, jak to u Ciebie jest?

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Jest bardzo prosto. :-) Mam źródła Yamahy, a te nie wymagają uziemienia - mają płaską wtyczkę, więc można ją wkładać w obie strony. Zresztą dla cd-ka jest lekka różnica w brzmieniu w zależności od ustawienia, dla magnetofonu na granicy sugestii, dla tunera nie ma. Za to wzmacniacze odwrócenie fazy czuja dość wyraźnie.

Ale siedliście na Ururama ;-) Polaryzacja ważna rzecz to fakt, ale na pewno nie wiecie, że Ururamowa listwa występuje tez z gniazdkami schuko i se mozemy wtyczkę obracać jak chcemy, bo uziemienie mamy "na wąsach z góry i dołu", wtedy mamy w dupce z której strony gniazdka jest faza ;-)

=> dzarro

Zupełnie nie wiem dlaczego w necie nie potrafię znaleźć zdjęcia kabla dołączanego do listwy Furutecha - taki pięknisty, a się nim jakoś nie chwalą ;( A powinni ! :)

Ja mam bolcowate ;-)

Ale jak w końcu kupię sobie odtwarzacz Quada, to pewnie będę musiał i w listwę wąsatą się wyposażyć.

Zaś Oldbeatowi szczerze radzę posłuchać Quadów. :-) Ten gość oczywiście reklamował to, co chciał mi sprzedać (i sprzedał), ale miał bardzo ale to bardzo dużo racji. Być może to dobra jakość zasilania Quadów uwalnia mnie od konieczności stosowania czegoś lepszego do dostarczania prądu niż porządna filtrująca listwa.

Być może to dobra jakość zasilania

>Quadów uwalnia mnie od konieczności stosowania czegoś lepszego do dostarczania prądu niż porządna

>filtrująca listwa.

Witam

Porzadna=komputerowa?

Załóżmy że prad w sieci jest paliwem dla naszego sprzętu.Mercedes ma bobre silniki.

Niech nikt mi nie mówi ze jak do mercedesa naleję gównianego paliwa to silnik będzie chodził jak szwajcarski zegarek.

Jeżeli zastosuję filtr pailwowy taki zwykły za dyche to odfiltruje smieci, ale nie poepszy zasadniczo jakości paliwa.

Z prądem jest podobnie.Listwa do kompa jest takim filtrem za dyche.Inna rzecz że do większej części urządzeń jest dorobina wielka filozofia.Tak jak napisałem,to jest bardzo subiektywne,a ludzie słysza to co chcą usłyszeć.

Taaaa...

Chciałbym widzieć filtr paliwa który "polepszy jego jakość"... Buhaha! Toż to chyba rafinerię trzeba by było mieć.

A żeby do wszystkich dotarło, to napiszę jeszcze raz, wyraźnie po polsku: jakbym znalazł listwę lub kondycjoner, który dałby mojemu zestawowi wyraźnie lepszy dźwięk, niż mam w tej chwili - to bym go sobie sprawił. Jak dotąd nie znalazłem, choć wielu ustrojstw (w cenie od parudziesięciu złotych do paru tysięcy) podpinałem.

> oldbeat:

Ano zacne.

Niestety PolAudio nie istnieje. I nikt Quadów do Polski nie sprowadza. :-(

> jacer:

Może polaryzacja nie jest najszczęśliwszym słowem, ale prąd zmienny nie jest "symetryczny", to znaczy, że nie jest tak, żeby w obu dziurkach kontaktu zmieniał się w przedziale -115 +115V, przesunięte o 180 stopni w fazie, tylko w jednej mamy 0, a w drugiej od -230 do +230. I dla wielu urządzeń ma znaczenie, gdzie podamy zero, a gdzie fazę.

Polaryzacja jest zarezerwowana dla napięcia stałego. W gniazdku Ururamie płynie prąd przemienny nie zmienny!! Drobna różnica ale zawsze. Zmienny jest wtedy gdy cała np. sinusoida znajduje się powyżej osi "x". Sinusoida jest raczej symetryczna przy napięciu w sieci energetycznej.

prąd zmienny nie jest "symetryczny", to

>znaczy, że nie jest tak, żeby w obu dziurkach kontaktu zmieniał się w przedziale -115 +115V,

Prąd mierzymy w amperach, nie voltach, oj fizyku-nauczycielu. I w takich momentach przestaje mi się chcieć pisać, bo nie widze sensu gdy widze mylenie pojęć. A nie chce mi sie wykładać całej elektrotechniki. :))

Co jest przesunięte w fazie????????

Czy dla trafo ma znaczenie gdzie podasz faze i gdzie zero? A chyba na trafo trafia prąd wpadając np. do wzmaka.

W jednej dziurce mamy "zero" ponieważ środek uzwojenia wtórnego w trafo jest uziemiony. Miernik mierzy wartość skuteczną. Inaczej wskazówka biegała by w zakresie od - do +.

> jacer:

Hmmm, nie lubię rozmawiać z tymi którzy czepiają się słówek. A jeszcze bardziej z takimi, którzy robią to bez sensu, jak Ty, ot tak by sobie pomędrkować.

Ale po kolei.

1) Prądem zmiennym jest każdy prąd nie będący prądem stałym, w tym prąd przemienny. Takie coś, jak opisałeś (sinusoida ponad osią x) to prąd pulsujący, będący oczywiście również odmianą prądu zmiennego. Często jednak używa się określenia "prąd zmienny" na określenie prądu przemiennego, co nie prowadzi do nieporozumień, o ile obie strony wiedza o co chodzi i się nie czepiają. A wymawia się łatwiej.

2) "Prądu" nie mierzymy w amperach. W amperach mierzymy natężenie prądu. W woltach napięcie. Oczywiście można powiedzieć o mierzeniu "prądu", mając na myśli mierzenie napięcia bądź natężenia. I znów nie prowadzi to do nieporozumień. Poza tym po polsku mówimy o woltach nie o voltach.

3) Symetryzowany prąd przemienny składa się z dwu przebiegów sinusoidalnych, przesuniętych w fazie o 180 stopni - jeden w jednym przewodzie drugi w drugim.

4) Dla transformatora może mieć znaczenie, gdzie podepniemy fazę a gdzie zero. Otoczenie transformatora (i jego rdzeń, jeśli takowy jest) ma potencjał zerowy i w zwiazku z tym oddziaływania elektromagnetyczne miedzy uzwojeniami a innymi elementami urządzenia mogą sie znacznie różnić.

Reasumując - sporo jeszcze musisz się douczyć, by zdołać mnie zagiąć. ;-]

1) a widzisz u mnie na uczelni za takie "ułatwianie" dostawało sie pałe. I tak mi zostało uczył nas tego profesor jeszcze ze Lwowa. U niego nie było takich tam zamianek.

3) Symetryzowany prąd przemienny składa się z dwu przebiegów sinusoidalnych, przesuniętych w fazie

>o 180 stopni - jeden w jednym przewodzie drugi w drugim.

Jednofazowy także? Czy Ty aby nie mylisz prądu 3fazowego? Symetryzowany? co to? Symetryczny może?

Nie czepiam się to zboczenie zawodowe.

"Oczywiście można powiedzieć o mierzeniu "prądu", mając na myśli mierzenie napięcia bądź natężenia."

A skąd mam wiedziec co masz na myśli??????? Nie jestem jasnowidzem, więc dlatego wole posługiwać precyzyjnymi określeniami.

Jacer:

ad1: Nie jesteśmy na egzaminie... W rozmowie obowiązują nieco inne prawa. Ścisła terminologia owszem, przydaje się, ale należy uważać, bo czasem przeszkadza, a prowdzona z jej uzyciem rozmowa staje się niezrozumiała dla postronych.

ad3: Tak jest, symetryzowany jednofazowy. Prąd trójfazowy ma trzy przebiegi przesunięte w fazie o 120 stopni.

Hmm, wydaje mi się, że jeśli mówię o mierzeniu czegoś w woltach, to jest jasne o czym mówię. Nie róbmy terminologicznego egzaminu z dyskusji na forum!

Swoją drogą ciekaw jestem, jaki termin zaproponujesz, by uniknąć nieszczęsnej "polaryzacji" jeśli mowa jest o ułożeniu wtyczki - na który bolec dostaje zero, a na który fazę?

A tu się, cholera, zgodzę całkowicie.

Gorzej, że jeśli fakty nie pasuja do teorii nie należy zaprzeczać faktom, tylko przerabiać teorie. A to akurat znacznie trudniejsze. Zaś w dziedzinie audio mamy do czynienia z pomieszaniem fizyki (i to różnych działów!), fizjologii i psychologii. Z teoretycznej strony to niezły mętlik. :-/

Gdzieś czytałem, że dieta tez wpływa na odbiór dźwięków. Więc moze jest tak, że gdy niektórzy słyszą przewody sieciowe dopiero po 2 tyg. to np. kobieta im w tym czasie zaczeła co innego dawać na obiad??? A oni twierdzą, że sie wygrzały. :)) pzdr. dla Krakowa, niedługo będe. :))

• 3 miesiące później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.