Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer pl-445 - wymiana wkladki czy wymiana gramofonu?

Viniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

W związku z tym, że w dziedzinie analog dopiero raczkuje, mam prośbę o poradę do osób bardziej zaangażowanych.

Posiadam obecnie Pioneera jak w temacie. Ogólnie sprzęt jest w bardzo dobrym stanie, obroty są płynne i nie miałbym większych zastrzeżeń za wyjątkiem dwóch elementów: chodzi o zauważalny efekt Inner Groove Distortion oraz wykastrowane górne rejestry.

Zakładam że winowajcą jest tu oryginalna wkładka Pioneera (zakładam że ma ok. 15-20 lat). Dodam, że dla wyeliminowania wspomnianego efektu Inner Groove Distortion gramofon został wyregulowany w profesjonalnej firmie, przez człowieka, który jest pasjonatem gramofonow, więc wykluczam źle wyregulowanie sprzętu.

Dlatego tez mam do Was prośbę o poradę. Wyjścia mam dwa: albo wymieniam wkładke albo kupuje jakiś podstawowy model ale nowy. Przy czym nie mam tu na myśli plastiku z marketu a raczej Pro-Ject Elemental lub coś podobnego. Jeśli jednak Waszym zdaniem lepszym wyjściem jest wymienic wkładke, to tu prośba o poradę co do konkretnego modelu. Dodam, że za Pioneera dałem 300zł więc nie chciałbym inwestować w niego jakichś nieadekwatnyh do klasy sprzętu kwot.

Licząc na Waszą pomoc pozdrawiam serdecznie

Luxmany i winyle 

Zakładam że winowajcą jest tu oryginalna wkładka Pioneera (zakładam że ma ok. 15-20 lat).

Na początek załóż, że wymienisz igłę. Wkładki nie psują się tak sobie, chyba, że ktoś podchodzi do niej z młotkiem i prostuje igłę.:-), Jeżeli wkładka jest mizerna, wymień. Stosunek ceny igły do ceny wkładki to mniej więcej 3/4 wartości wkładki, stosunek ceny wkładki do ceny gramofonu to już Twoja wola. Nagaoka MP-110 i będziesz chyba zadowolony. cena wkładki przewyższy cenę Twojego gramofonu, ale to fajny gramofon.

Panowie, dziękuję za Wasze opinie. Nie ukrywam, że chętnie zaprzyjaźniłbym się na dłużej z tym Pioneerem więc wymiana wkładki lub samej igły jest dla mnie korzystniejszym rozwiązaniem.

Co do stanu wkładki, to "na oko" jest w bardzo dobrym stanie, ale przyznaję, że nie znam metodologii kwalifikowania wkładki jako zużytej (możecie podpowiedzieć co o zużyciu wkładki świadczy??)

Martwi mnie tylko ten mocno zauważalny efekt Inner Groove Distortion. Niestety degradacja dźwięku przy końcu płyty jest zauważalna. I nie jest to kwestia zbierania się kurzu pod koniec płyty, bo to samo dzieje się kiedy zacznę słuchanie np. od ostatniego utworu, czyli kiedy igła jest jeszcze czysta. Martwi mnie czy wymiana igły ten efekt zniweluje (celowo pisze zniweluje, bo wiem, że całkowicie wyeliminowac się go nie da).

Luxmany i winyle 

gramofon został wyregulowany w profesjonalnej firmie, przez człowieka, który jest pasjonatem gramofonow, więc wykluczam źle wyregulowanie sprzętu.

W związku z tą informacją, zakładam, że wkładka jest dobrze skalibrowana. Nie wiem jaką masz wkładkę, ale ja zaczął bym od wymiany igły i sprawdził bym jeszcze ponownie szablonem ustawienie wkładki ( szablony znajdziesz w necie), jeżeli to nie pomoże stawiał bym na wkładkę. Gramofonu jeszcze nie zmieniaj, jeżeli nie płata figli. Masz całkiem przyzwoity.:-)

Viniu ... Tutaj masz pomocne linki z których sam korzystałem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie, nie wiem czy to wnosi coś nowego w temacie wymiany samej igly, ale po bardziej wnikliwym przyjrzeniu się mojej wkladce okazuje się że mam oryginalna wkładke Pioneera model PN-260. Czy zatem aktualne są Wasze porady dotyczące wymiany samej igły?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Luxmany i winyle 

Panowie, nie wiem czy to wnosi coś nowego w temacie wymiany samej igly, ale po bardziej wnikliwym przyjrzeniu się mojej wkladce okazuje się że mam oryginalna wkładke Pioneera model PN-260. Czy zatem aktualne są Wasze porady dotyczące wymiany samej igły?

Powiem Ci co ja bym zrobił,... wymienił bym na nową wkładkę, skalibrował dobrze i słuchał swoich ulubionych płyt.:-)

Zawsze mnie uczono słuchać starszych (czyt. bardziej doświadczonych) dlatego też decyzja podjęta - wymieniam wkładke. Teraz pytanie, czy poza wspomniana tu już Nagaoka jest coś wartego zainteresowania? Nie ukrywam, że gdyby znalazło się w nieco niższej cenie to byłoby miłe widziane. Nie chciałbym doprowadzać do przewagi formy nad treścią i pakować wkładke nieadekwatna do reszty sprzętu... no chyba ze ten Pioneer warty jest czegoś lepszego?

Luxmany i winyle 

Mogą być ortofony red , blue , najbezpieczniejszym wyborem będzie jednak at ze względu na wyskość wkładki , do twojego toru nie wiem czy nagoka nie będzie już przerostem formy nad treścią na pewno 100% jej możliwości nie usłyszysz. Można spróbować też music halla tracera (tańszy goldrig elektra) at100

Nie są to wyróżniające się wkładki , ale lepsze od tego co masz. Możesz zapolować też na używki ADC ,pickering, shur , ale musisz uważać na wysokość wkładki. Przyjmując brak regulacji wysokości ramienia.

(możecie podpowiedzieć co o zużyciu wkładki świadczy??)

Martwi mnie tylko ten mocno zauważalny efekt Inner Groove Distortion.

Właśnie to świadczy o zużyciu igły. Zakładając, że wkładka była poprawnie ustawiona, słyszalne IGD oznacza, że igła już fizycznie niszczy Ci płyty.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Panowie, wkładka zamówiona. Na początek spróbuję z AT95. Może trochę powsciagliwie, ale to na dobry początek przygody z winylami.

Oczywiście dam znać co z tego wyszło.

Pozdrawiam

Luxmany i winyle 

Panowie, wkładka zamówiona. Na początek spróbuję z AT95. Może trochę powsciagliwie, ale to na dobry początek przygody z winylami.

Oczywiście dam znać co z tego wyszło.

Pozdrawiam

Cóż... trzeba przywitać następnego w klubie świrniętych.:-)) Miłego słuchania.:-)

AT 95 to była moja III wkładka po Tenorelach i dobrze ją wspominam.

Na początek jak najbardziej - trochę wymagająca ustawienia, ale bez przesady...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

AT 95 to była moja III wkładka po Tenorelach i dobrze ją wspominam.

Na początek jak najbardziej - trochę wymagająca ustawienia, ale bez przesady...

Jeżeli ma ochotę na takie niewygody jak zakładanie płyt na gramofon, nawet gwóźdź byłby dobry. Ważne żeby wydobył dźwięk. A ile radości przy tym. Mnie cieszy, że są tacy którzy chcą słuchać dla przyjemności słuchania z czarnego krążka,... nie dla mody.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.