Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny bezprzewodowe na tył

daroo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prośba o pomoc jak w temacie.

Obecnie posiadam amplituner Onkyo TX-NR525 + 2 x kolumny Boston Acoustics A26.

Dotychczas ww. zestaw stał w pokoju 12 m2, więc te dwie kolumienki w zupełności mi wystarczały.

Aktualnie zmieniłem lokum i zestaw stoi w pomieszczeniu 42 m2 no i teraz to już troszkę gra za słabo. Poza tym do takiego pomieszczenia przydałby mi się jakiś zestaw 5.0.

Wiem że najprostszym wyjściem było by skompletować kolumny z tej samej serii i po sprawie. Zresztą na dniach mam zamiar dokupić głośnik centralny Boston Acoustics A225.

Dodam jeszcze, że z brzmienia A26 jestem mega zadowolony. Może to nie jest super sprzęt, ale ja też nie jestem melomanem.

Problem w tym, że nie mam za bardzo możliwości puszczenia kabli od amplitunera do kolumn tylnych, dlatego też pomyślałem o jakimś rozwiązaniu bezprzewodowym.

Poczytałem trochę o tego typu rozwiązaniach i widzę dwa wyjścia:

1. Kolumny aktywne które komunikowały by się z amplitunerem po bluetooth (np. Kruger & Matz Journey)

2. Transmiter (czy jakoś tak to się nazywa) który podłącza się do amplitunera i kolumn a łączność odbywa się po paśmie 2.4 Ghz.

Pytanie, czy ktoś już korzystał z podobnych rozwiązań i czy w moim przypadku to zadziała (wymiana amplitunera nie wchodzi w grę)?

Efekt jaki chciałbym uzyskać, to 5.0 ( 3 x głośniki BA podłączone kablami do amplitunera + 2 x tylne podłogowe połączone z amplitunerem bezprzewodowo.

Zestaw będzie używany głównie do oglądania filmów, TV i sporadycznie do grania na Playstation.

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130032-kolumny-bezprzewodowe-na-ty%C5%82/

Obawiam się że bedzie ciezko zrealizować ten pomysł bo to tak nie działa... Onkyo525 nie ma wyjść pre out pod teoretyczne nadajniki... ani nie obsluguje głośników na BT.

Ale w sumie jest taki bajer...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny aktywne + transmiter np;

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak ale to ma sens w przypadku wyjścia pre out. A ten Onkyo takowego nie posiada.

Ja widzę tu dwa rozwiązania.

1. Ciągniecie kabli przy listwach a później na stojaki to już bez problemu.

2. Wymiana amplitunera na wzmacniacz lub ewentualnie amplituner sieciowy który zagra lepiej. Np Onkyo 8150, NAD 326BEE

W razie pytań zapraszam

Musisz mieć pre-out na tyły, a nie jakikolwiek pre-out

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

posiadam amplituner Onkyo TX-NR525 + 2 x kolumny Boston Acoustics A26.

Poza tym do takiego pomieszczenia przydałby mi się jakiś zestaw 5.0.

Przede wszystkim komplet kolumn do tego amplitunera kinowego, bo po co inaczej kupować kinowy amplituner.

Poza tym podane przez ciebie i @ndrzeja przykłady kolumn są kolumnami przewodowymi, muszą mieć zasilanie dla swojego dupnego jakością wewnętrznego wzmacniacza. Niestety większość tak działa.

Z zasilaniem nie było by problemu, bo akurat gniazdka z prądem w miejscu w którym będą stały ten głośniki mam. Z ciągnięciem kabli do amplitunera mam kłopot.

Czyli bez wymiany amplitunera nic nie zdziałam. Szkoda :(

A powiedzcie mi jeszcze apropo samych kolumn.

Czy jeśli mam już przednie Boston Acoustics A26, to tylne koniecznie muszą być tej samej firmy?

Mam na to budżet ok. 2000 zł i w tej kwocie chciałbym się zmieścić z dwoma podłogowymi tylnymi + centralny a z BA będzie z tym ciężko.

I jak to wtedy ustawić? A26 dać na tył na standach a A23 na przód?

Żeby zmieścić się w budżecie to miałem plan kupić na tył A250 zamiast A360 i centralny a suba sobie odpuścić.

Nie lepiej by tak było zamiast A23 + centralny + sub?

Ale z tyłu muszą być małe a nie z przodu. Czyli A26 na front a A23 lub A25 na tył do tego center i sub. SUB TO PODSTAWA W KINIE DOMOWYM !!!! :) Jak sie uprzesz to kupisz w tym budżecie komplet :)

OK. A mi się ubzdurało że na tył mają iść duże. Jak to dobrze czasami poradzić się mądrzejszych :)

A23 boję się że będą trochę za małe i będę celował jednak w A25.

Zamiast bawić się w półśrodki nie lepiej zainwestować np w Dynaudio Xeo? Inne firmy zapewne też mają takie bezprzewodowe rozwiązania.

Kolumny aktywne + transmiter np;

Ukryta Zawartość

Ciekawe jaka cena?

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Tylko dynki są drogie.

Na tyły możesz dać mniejsze kolumny. To tylko kolumny efektowe. Zgadzam sie z krzaku że różnice wrzuć w suba. Bo to podstawa kina. Głośnik centralny także gra większym dźwiękiem od frontów przy kinie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.