Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil coraz mniejszy

mlb

Rekomendowane odpowiedzi

Magnat, Heco, Acoustic Response to koncern Recoton. Chyba bez szans, Tonsil już dla nich produkował ogromne ilości obudów (dla Cantona również) ale musieli coś zdupić, skoro kontrakt stracili. Robili również dla Triangla i Missiona, z podobnym skutkiem. Jak się ma takich zleceniodawców to trzeba o nich dbać, a nie zawalać, bo pójdą do Chińczyków.

• Redaktorzy

dudivan - porównanie kosztów produkcji w Polsce i w Azji wcale nie wypada dla nas tak tragicznie. Warto również brać pod uwagę koszty transportu. Przy kolumnach zalecany jest raczej lotniczy, bo na statkach ....

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Fr@ntz - Canton, Quardal, Tannoy i jesze kilka "stołują" się u Diora-Świdnica.

Jeżeli majątek firmy nie jest obciążony kredytami to od stania jedynie traci na wartości. I tu państwo powinno pomóc żeby nie obciążały go opłaty lokalne i inne podatki majątkowe (można się o to starać w drodze indywidualnej decyzji). Z dostawcami energii też trzebaby negocjować zmniejszenie zamówień dostawy energii -a to może być trudniejsze, chyba ze Tonsil ma własne żródło zasilania - wtedy może być problem z jego nadmiarem.

pozdr.

• Redaktorzy

McGyver - z Mission sprawa wyglądała inaczej - wycofano linię 700 z produkcji, a Tonsil nie zadbał o przyszłość i dupa. Niestety w Tonsilu kulał kontroling, więc mieli problem z powtarzalnością a takich rzeczy trzeba pilnować.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Tutaj znalazłem te informacje o zleceniodawcach Diory-Świdnica

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Obudowy dla Heco tez chyba juz kiedyś robili.

pozdr.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Qubric - dokładnie. Diora poszła dobrym torem. A Tonsil z tego co pamiętam ma chyba własne źródło zasilania, czy z niego korzystają tego nie wiem.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

A co powiedzielibyście na taki pomysł: TLC/Tonsil wypuszczając prototyp kierowałby kilka par do testów np. wśród naszego forum w formie odsłuchów zbiorowych, lub indywidualnych (coś a la inicjatywa Fade'a). Po np tygodniu forumowicz przekazywałby skrzynki do kolejnego w liście umieszczając swoje uwagi na stronie producenta (unikatowe Id i hasło, dokładne dane odnośnie pomieszczenia ). Po fazie testów skrzynki wracałyby do Wrześni a panowie w białych fartuchach wiedzieliby co i jak z obiektywnego żródła.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>Fr@ntz

dobrym torem to poszła usamodzielniona i chyba sprywatyzowane filia Diory w Świdnicy. "Główna" Diora w Dzierżoniowie upadła.

Za czasów świetności tych zakładów usłyszałem celne spostrzeżenie: Gdyby wprowadzić socjalizm na Saharze, to by tam niebawem zabrakło piachu.

A kadry w tych zakładach są obarczone sposobem myślenia z tamtej epoki. I normalne jest, że tacy upadają. Dlaczego mieliby nie upadać, jeżeli bankrutują dużo lepsi od nich?

Natomiat ci z Diory Świdnickiej jakoś potrafili się przestawić i nie wyciągają ręki po pieniądze podatników, a więc również po moje. Takich popieram, natomiast nie mam sentymentu dla stetryczałych molochów, tylko dlatego, że altusy kojarzą mi się z młodością.

Supergłośnik z bioceluzozy również próbowałem kupić - oczywiście bezskutecznie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

> Fr@ntz, McGyver

Szlachetnie wyciągacie do leżącego pomocną dłoń, ale gotów byłbym zryzykować zakład, że tym zramolałym piernikom nie będzie się chciało. I tak dziwne, że tak długo wytrwali, gdy już kolejki przestały ustawiać się przed sklepem firmowym.

Less is more

"panowie w białych fartuchach wiedzieliby co i jak z obiektywnego żródła' - jak konstruktor sam głuchy, to żaden ekspert mu nie pomoże.

Less is more

Less, przesadzasz. Konstruktorzy nie sa glusi. Zeby to obirktywnie stwierdzic musialbys widziec jaki jest ich "udzial" w tym co opuszcza mury fabryki jako produkt finalny. Poza tym udowodnij wplyw swiatopogladu i stetryczenia ("stara kadra") na "audiofilskosc" kolumn.

Less - jak ja lubie takich wiejskich filozofów (najwięcej ich od Korwina).

Specjalnie dla TWOJEJ wiadomości 68% udziałów w Diorze-Świdnica ma Agencja Rozwoju Przemysłu - zgadnij do kogo należąca??? 32% ma Unitra Warszawa Polska.

Podawałem adres strony - przeczytaj zanim zaczniesz fantazjoweć.

pozdr.

• Redaktorzy

Less - przynajmniej dla TLC Twoje stwierdzenie jest mocno krzywdzące. Niestety w Tonsilu pracownicy nazwijmyto "laboratorium" maja niewielki wpływ na asortyment końcowy. Na tym polu rządzą księgowi i reszta twardogłowych, która w tym przypadku jest mocno oderwana od rzeczywistości. Całe szczęście w TLC ekipa jest niewielka i każdy zna swoje miejsce, więc w razie czego nie ma na kogoś zwalić.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

68% udziałów w Diorze-Świdnica ma Agencja Rozwoju Przemysłu - zgadnij do kogo należąca??? 32% ma Unitra Warszawa Polska.

No i Diora-Świdnica prosperuje nie dzięki temu, lecz mimo tego. Widocznie wystarczyło kilku łebskich facetów w kierownictwie i odrobina szczęścia.

Diorze-Dzierżoniów tego zabrakło.

Z wiejskim filozofem to ci się udało - faktycznie jestem ze wsi.

Less is more

>Dudivan

"udowodnij wplyw swiatopogladu i stetryczenia ("stara kadra") na "audiofilskosc" kolumn." - Nie potrafię przeprowadzić dowodu, ale obserwuje rzeczywistość.

Less is more

Unitra Warszawa ma udziały w Diora-Świdnica - to ta sama co tutaj

Ukryta Zawartość

I jej spółki - partnerzy prowadzą sprzedaż w Niemczech i USA - również dla Tonsila.

pozdr.

Ukryta Zawartość

A ja chcialbym zeby w Wawie byl sklep Tonsila, gdzie mozna by bylo posluchac kolumienek na dobrym sprzecie, ( np z lampa i jakimis nadami, creekami etc) pogadac o nowosciach i planach, kupic wyzszy model glosnika ;-D. Jesli firma by sie skusila na taki salon firmowy ( cos dla audiofili-kinomaniakow) jakie posiada ulubiona nasza firma Sony

• Redaktorzy

Nie. "Na tym polu rządzą księgowi i reszta twardogłowych, która w tym przypadku jest mocno oderwana od rzeczywistości. " Cytat z Fr@ntza, spodobał mi się.

Niestety Tonsil zwinął swoje sklepy firmowe już kilka dobrych lat temu. Ale nawet jak były to kiepskie miały warunki do odsłuchu no i tylko wybór sposród swoich produktów (w tym Denony, Wharfedale, Missiony i sprzet estradowy) a było tego tyle że bez problemu zapełniali ofertą średniej wielkości sklep.

Ostatnio można prędzej ich kupić na Allegro - choćby słuchawki. I niestety nie ma ich nawet w Media-Markcie który daje przynajmniej mgliste złudzenie możliwosci odsłuchu.

pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.