Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do rocka i jazzu

nico

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy wątek. Jestem miłośnikiem rocka i jazzu. Po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku, że chciałbym zbudować system stereo do rocka i jazzu. Zależy mi na zestawie składającym się z wzmacniacza, kolumn podłogowych (posiadam pokój 25m2) no i odtwarzacz cd lub gramofon. Co do gramofonu czy odtwarzacza cd, to nie jestem jeszcze zdecydowany. Odsłuchałem do tej pory 3 zestawów. Doszedłem do wniosku, że kochając rocka i jazz, szukam brzmienia dalekiego od rockowego! To nie mój gust, choć np. lubię Metallicę, System of Down, czy też Tool, ale bardziej kręci mnie Queen, Pink Floyd, Rush, stare Genesis. W brzmieniu zauważyłem, że ważna jest naturalność, barwy instrumentów ale też wokali, tak żeby "czuło" się głos. Dynamika też ma swoje znaczenie, aby była szybkość, jak ma być szybkość. Jeśli chodzi o fundusze to ciężko mi określić. Mam nadzieję, że do dyspozycji będę miał z 30.000zł Jednak ma to być system na lata, bo drugi raz nie uda mi się tak szybko nazbierać tyle pieniędzy. Proszę o porady, opinie, co posłuchać itp?

https://www.audiostereo.pl/topic/130258-zestaw-do-rocka-i-jazzu/
Gość numik

(Konto usunięte)

to Wile Rock, Audiobyte Black Dragon i kolumny dobrze zgrywające się z Wile. Posłuchaj też Caspiana, MF, Baltlaba Endo / Epoca, Hegli, Dayensa Ecstasy, Atolla in200 se, hybrydy Pathosa.

Kolumny? Wigg Arty, Xaviany, Studio 16hertz, Kefy, Focale, Audiosolutions, Dynaudio. Wybór ogromny, osłuchuj się w salonach

A jaki wpływ ma odtwarzacz cd lub gramofon w rocku, a jaki w jazzie?

posłucham i czekam na kolejne propozycje :)

Najbardziej mnie kręci średnica! bo pokazuje najwięcej dźwięku ;) no i nisko schodzący bas.

Witam Kolegaea czy dla kolegi jest nisko schodzacy bass- do infradzwiekow 5hz ktory nie slyszymy .czy do perkusji w kazdymjej wydaniu ktorej przedziale konczy sie na 70 hz . To bardzo kontriwersyjny temat bass I najwyzsze tony. Both srednica coz nawet lekker gluchy je slysze to nastepny naturalne czestotliwosvi ktore slyszymy

bas powinien być "dobry" Bo dobry zejdzie nisko jak trzeba.Taki +/- Kalibra 44 lub punktowy i szybki np w stopie perkusji.

Kontrola to podstawa.Mialem stojące Quadral ascent teraz mam podstawki Lsa1 i tłuką te Qudrale niemilosiernie pod względem basu i ogolem to cienko wypada Quadral przy nich no ale cena !

Jesteś na początku drogi ja już troszkę po niej drepczę i mam wyrobione zdanie na temat swojego dźwięku.

Sumkę masz niezłą do wydania i szkoda to zmarnować ale łatwo nie będzie,co innego doświadczony słuchacz .

Powodzenia życzę

Łokmen Saba

A jaki wpływ ma odtwarzacz cd lub gramofon w rocku, a jaki w jazzie?

posłucham i czekam na kolejne propozycje :)

Spory, szczegółowa góra, plany, sprężysty bas itd.

Musisz zaliczyć kilka odsłuchów. Różnice między zestawami są znaczne np. Tannoy, B&W i Xawian. Każda para zagra inaczej, a subtelności wyjdą na poziomie wzmacniaczy. Średnicą grają np. Harbeth i Spendor, ale to nie są jedyne opcje. Zachęcam do odsłuchów bo później może się okazać, że u kolegi lepiej gra np. dużo tańszy wzmacniacz w połączeniu z AA Phoebe, czyli całość kupiona za ułamek kwoty. ;)

Dzień dobry.

Jest dużo zestawów, które powinny Cię usatysfakcjoniwać, dając przyjemność z odsłuchów Twoich gatunków muzycznych.

Z mojej strony na pewno sugerowałbym odsłuch zestawu firmowego ATC, czyli intergra ATC SIA2-150 (http://q21.pl/atc-sia2-150.html) z kolumnami ATC SCM40 (http://q21.pl/atc-scm40-11800.html).

Jeśli bierzesz pod uwagę lampę, warto posłuchać Ars-Sonum Filarmonia SJ v2 (http://q21.pl/ars-sonum-filarmonia-dostawa-gratis.html) z kolumnami Apertura Armonia (http://q21.pl/apertura-armonia.html) lub nawet polską flagową konstrukcją manufaktury - Audio Academy Rhea (http://q21.pl/audio-academy-rhea.html).

Na koniec ciekawa i świetna jakościowo propozycja hybrydy lampowej Vincent SV-700 (http://q21.pl/vincent-sv-700.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, to tylko kilka odpowiednio dobranych konfiguracji, które powinny Ci odpowiadać. Zapraszam serdecznie do naszego salonu, gdzie będziesz mógł w komfortowych warunkach posłuchać, porównać wiele ciekawych systemów.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@ Mrok dobrze pisze, bo np. komplet Atoll 100 połączony z np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

daje wystarczający poziom radości słuchania; reszta budżetu wystarczy na pewne wzbogacenie kolekcji

płytowej nawet o wydawnictwa typu MFSL itp...i to dopiero daje przyjemność.

Generalnie gdy ma być naturalnie i ze średnicą nie polecam niemal ŻADNYCH

twardych kopułek, mylarów, jeno jedwab na górze pasma.

Może być pierścieniowy albo miękka kopułka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość

(Konto usunięte)

reszta budżetu wystarczy na pewne wzbogacenie kolekcji

płytowej nawet o wydawnictwa typu MFSL itp...i to dopiero daje przyjemność.

Właśnie tak...po co super system do słabych realizacji i masterów...?

Nie potrafię takiego podejścia zrozumieć...

Gość numik

(Konto usunięte)

Właśnie tak...po co super system do słabych realizacji i masterów...?

Nie potrafię takiego podejścia zrozumieć...

a bo na rynku są i niefatalne, a te na lepszych systemach zyskują. Coś za coś. Słabe i tak zgrają słabo, dobre / b.dobre zagrają lepiej, a autor słucha jazzu, tam jest dobrych realizacji, warto

Gość

(Konto usunięte)

a bo na rynku są i niefatalne, a te na lepszych systemach zyskują. Coś za coś. Słabe i tak zgrają słabo, dobre / b.dobre zagrają lepiej, a autor słucha jazzu, tam jest dobrych realizacji, warto

Właśnie o to mi chodzi...zjawiskowe granie na dobrych realizacjach albo wcale...

To bierz lampę na JJ jak proponuje q21, ja bym to podpiął pod te ATC co tez proponuje. Posłuchać tylko, JJ są specyficzne grają dynamicznie ale zarazem ciepło. Ogólnie sprawdzą się i w rocku i jezzie. Mi JJ spasowały ale nie na pierwszy odsłuch, musiałem poczekać posłuchać, nie było wow na początku ale też nie było płaczu na końcu... tylko uśmiech. A to ważne

Za dobre wokale w dużej mierze odpowiada konstrukcja kolumn, powinna być 3 drożna, a średniotonowiec nie większy jak 8-12cm. Wiem, że to nie reguła bo technologie są różne ale tak mam z mojego doświadczenia.

Za fajny bas, odpowiada skuteczność kolumn, jeżeli konstruktor szukał wybrzmiewającego basu to szukał nisko. 85 db trochę bardzo ale może ta lampa da radę, tam są 4 EL-ki na kanał. Posłuchać by trzeba czy utarga satysfakcjonująco te kolumniszcza

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.