Skocz do zawartości
IGNORED

Prąd a jakość dźwięku, coś w tym stylu

loben

Rekomendowane odpowiedzi

Ten problem jest dla elektryków. Zanaczam, że nie mam w tym tym temacie zielonego pojęcia dlatego takie dziwne sformułowania i spostrzeżenia.

Zajmuje się muzyką, mam małe amatorskie domowe studio, czyli komputer, i wzmacniacz (o kolumnach i innych nie wspominam). Jednym z plusów jest to że mam prąd w pokoju :), ale mam też przedłużacz pociągnięty z salonu, zasilanie stamtąd idzie raczej osobnymi kablami do skrzynki. Słyszałem gdzieś że zasilacze komputerowe wprowadzają do sieci mnóstwo śmieci. Czy dobrym rozwiązaniem byłoby włączyć wzmaka do prądu w moim pokoju a kompa do tego z salonu? Przynajmiej wzmacniacz nie dostawałby tych śmieci co wprowadza komp i problem miałbym z głowy. Audiofile ruszcie głowami.

Pytania brzmią: Czy ten pomysł jest dobrym rozwiązaniem? I czy komputer nie potrzebuje też jakiegoś "lepsiejszego prądu"? żeby karta muzyczna lepiej przetwarzała sygnał analogowy na cyferki??:) Przecież w salonie są jakieś sprzęty typu TV, sprzęt grający, jakieś inne pierdoły. Czy to raczej nie przeszkadza?

Jestem laikiem w takich tematach, prosze bez nabijania się mi pomóc. Z góry dziękuje.

komputer moze byc zasilnaly z byle czego, nawet ups'a ktory daje napiecie quasi-sinus. Jak zobaczylem na oscyloskopie przebieg z takiego ups'a to sam sie zdziwilem jakim cudem z takiego czegos komp dziala ;)

Sam komputer oraz inne urzadzenia z zasilaczami impulsowymi wplywaja negatywnie na siec elektryczna - sieja smieci. Mozna to zaobserwac np. podlaczajac do zwyklej listwy zlodziejki kompa i wzmacniacz do sygralu antenowego TV - obraz znacznies traci na jakosci.

Dobrym rozwiazaniem bedze uzycie podwojnego gniazdka, do jednego wpiac audio (urzadzenia bez zsilaczy impulsowych) a do drugiego listwe z filtrem i tam podpiac kompa.

loben rzeczywiscie zasialcze impulsowe sporo wprowadzaja zaklocen do sieci. nie ma rady trzeba filtrowac.

Komp moze byc zasilany nawet prostokatem, to bez znaczenia dla kwesti napieciwo-pradowych tylko zaklocenia wtedy straszne sa.

Generalnie jak koledzy piszą komputer sieje jak cholera, ale z własnych spostrzeżeń mogę dodać że to jak reaguje wzmacniacz na zaszumione zasilanie to jeszcze pół bidy, gorsza sprawa jest przy odtwarzaczach CD i DAC-ach.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

W części możesz się podratować zmieniając w komputerze zasilacz na lepszy. Krótkofalowcy przerabiają temat już od dawna, komputer blisko radia - poziom generowanych szumów może skutecznie uniemożliwiać pracę na falach eteru.

Podrzucam linki do rozmów o tym temacie, padają tam nazwy testowanych zasilaczy, które według ich opini nie utrudniają pracy z radiem - sieją mniej, przejżyj, znajdziesz jakieś modele do wypróbowania.

Ja żadnych nie podpowiem, bo tego tematu osobiście nie przerabiałem, mój komputer nie przeszkadza mi w pracy radiem ;),.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.