Skocz do zawartości
IGNORED

Stare "nowe' skrzynie.

Allmr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przeguglowałem sporo, ale nie znalazłem jasnej odpowiedzi. Mam kolumny w kolorze rosewood, które teraz nijak nie pasują mi do konepcji mieszkania. W sumie, to się za bardzo nie przejmuję, ale żona...

Czy jest estetyczny sposób na zmianę kolorystyki, fornirowanie, oklejanie folią? Czy ktoś kto ma "meblarskie" doświadczenie nie mógłby się podjąć takiej roboty? Będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/130396-stare-nowe-skrzynie/

Najprościej to lakierowanie natryskowe.

Może zostać faktura starego forniru.

Możliwości półprzeźroczystości, połysku, matu.

Wymagane doświadczenie.

Wcześniej odtłuścić i delikatnie przetrzeć drobną wełną stalową.

Oczywiście rozebrać przed lakierowaniem.

A w ogóle to wklej zdjęcie pojedynczego ZG.

@ Allmr napisał tak:

kolor rosewood nijak nie pasuje....

Lakier matowy czy półprzezroczysty chyba tego jednak nie zmieni.

Próbowałem oklejać samoprzylepną, ale to trudne; próbowałem ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki chłopaki.

Utwierdziłem się w przekonaniu, że nie warto. Roboty i kosztów sporo a efekt wątpliwy. A z moimi zdolnościami manualnymi i cierpliwością raczej tragiczny. Kolumny są dość nowe, przy odsprzedaży też zapewne byłby problem.

Pozdrawiam.

Fornir się przyjemnie kładzie, paradoksalnie IHMO łatwiej niż okleinę. Schody się zaczynają dopiero przy lakierowaniu, ale to możesz już dać do lakierni i będzie na pewno OK. A teraz czym są wykończone? Laminat? Fornir?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.