Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha AS1100

maniek_150

Rekomendowane odpowiedzi

Mam te same kolumny wiec poczytam z przyjemnoscią choc temat nie jest nowy czy widziany pierwszy raz dlatego ze ktos zakłada temat po kupnie kolumn,zadaje pytanie dostaje odpowiedzi i co....a no nie wraca i nie dzieli sie wrazeniami po odsłuchach lub z czym finalnie gra u niego. Nie poprzestań choc tylko na yamaszkach i koniecznie wyprubuj cos z lampą w torze(nawet dobrą hybryde)jak i dobry tranzystor zeby wiedziec na jakie brzmienie sie decydujesz mając porównanie. Wypozycz np od S4 magnata ma1000(hybryde) bo jak dla mnie nawet ma600 gral juz przyzwoicie z rp280 a ma1000 prawie 100w w8 Ω wiec teoretycznie powinien byc ponad 2 razy lepszy Kolumny niby łatwe do napędzenia i te 98db sprawia ze zagra ze wszystkim ale nic bardziej mylnego,z dobrym wzmakiem dopiero zaczynają grac przez duze Gbo 2x20cm samo powietrza nie napompuje. No i na koniec prosze cie choc wroc i podziel sie doznaniami zebym wiedzial co wpisac na liste odsluchową w podobnym budzecie,ale o tym dopiero po wakacjach

Temat niby prosty a jednak. Inna,nowa seria rp jest deczko łagodniejsza od rf wiec teoretycznie wachlarz mozliwosci współpracy nie bedzie sie raczej konczył na lampach czy mrocznie wręcz grających tranzystorach. Kolega Krzysiek wie cos o tym bo sprawdzal okablowanie i zworki a po kilku miesiącach zaczął tesknic za swoimi 260 ktore to zostały zastąpione przez debuty f6 ale jak widac klipsch jest tylko jeden i jezeli brzmienie polubisz to cuezko znalezc zastępce.

W mojej izbie już od kilku dni panoszą się RP280, a Yamaha as1100 zaczyna coraz bardziej zaprzątać mi myśli. Taki zestaw nie ma opcji by się nie zgrał.

One grają trochę inaczej basem. Z resztą są nie wygrzane to nie chcę pochopnie oceniać, ale basy jakby nie buczą basrefleksami w takim stopniu jak w rp260. W rp260 przy głośnym słuchaniu bas zalewał dźwięk. Przy rp280 nadal słychać przejrzysty dźwięk... nie licząc odgłosu mebli podskakujących na podłodze

Maniek no właśnie i ja walczę z tym stereotypem od pewnego czasu ale to jak z wiatrakami.

Yamaha 701gra nieco bardziej sjrajami ale to nie jest granie ostre czy jazgotliwe. Na tle innych wzmakow z tej ceny to i tak bardziej neutralne.

Yamaha bardzo dobrze trzyma w ryzach wysokie tony klipscha.

Denon 2020 to doskonała konkurencja. Ale i tak faworytem jest cayin a55tp i roksan caspian.

Gość

(Konto usunięte)

Względem budowy cz połączenia z klipschami? Jezeli o polączenie chodzi to mozliwe ze odslucgam jakąs lampe dla spokoju ale z przyczyn czysto dekoracyjnych wolalbym tranzystor(wymiary,cieplo)

Zblizając sie do 9k istnieje zakup audio gd master 10 ktory to mocą i budową kasuje powyzsze czyli lepiej zostane przy 6k chyba ze zrobie dozywotni zakup mastera

W zasadzie słuchałem AS801 na Elackach i przez chwilę as2100 dla porównania. Z tym że na as2100 dało się usłyszeć spore osłabienie basów w porównaniu do as801. Jak jest z basami na as1100? są mocniejsze czy słabsze od as801 i jak wypadają kontury na basie?

Ze wspomnianego denona słyszałem pma2500ne i wydał mi się jakiś bardzo zmiękczony/zaokrąglony, przesadnie złagodzony.

Gość

(Konto usunięte)

Na papierze,a skoro mają podobne bebechy calkiem mozliwe ze jest mocniejszy a 2100 bardziej "wyrafinowany"

W AUDIO wymiezyli 110 do 153W przy 8Ω i 193 do 153 przy 4 wiec? I są to pomiary laboratoryjne a nie wrozba z fusow.

A tak na marginesie,natknął sie ktos na jakies wiadomosci czy info na temat impedancji rp280,tzn prawdziwej impedancji? Jak wiadomo sporo kolumn jest "8Ω" a naprawde nawet 4 czy mniej.

Żadne kolumny nie mają impedancji na stałym poziomie, a to co podają to raczej średnia. RP280f przy basie spadają do 3,5 ohma
Gość

(Konto usunięte)

No to nie są az tak latwe do napedzenia jak f6 np gdzie min jest kolo 6 i tak tez sa oznaczone.

A jezeli juz to producenci podają np 8Ω i min 4 czy 3,2. Wtedy wiesz jak nisko spada a tu nie spotkalem sie z tym

A jezeli juz to producenci podają np 8Ω i min 4 czy 3,2. Wtedy wiesz jak nisko spada a tu nie spotkalem sie z tym

W zasadzie słuchałem AS801 na Elackach i przez chwilę as2100 dla porównania. Z tym że na as2100 dało się usłyszeć spore osłabienie basów w porównaniu do as801. Jak jest z basami na as1100? są mocniejsze czy słabsze od as801 i jak wypadają kontury na basie?

Ze wspomnianego denona słyszałem pma2500ne i wydał mi się jakiś bardzo zmiękczony/zaokrąglony, przesadnie złagodzony.

Słabsze? Na tych samych kolumnach?

As801 to dźwiękowo dokładnie to samo co 701. Bardzo dziwne

Żadne kolumny nie mają impedancji na stałym poziomie, a to co podają to raczej średnia. RP280f przy basie spadają do 3,5 ohma

Zgadzam się. Co daje im i tak bardzo łatwa impedancji wypadkową.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.