Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo a9010, denon pma720 lub...?

countryman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Chciałbym rozbudować mój system o wzmacniacz tranzystorowy (lub amplituner). Zapewne w tym dziale znajdę więcej zainteresowanych niż w stricte pc audio.

Na razie używam monitorów magnat quantum 673, podłączonych do cyfrowego wzmaka smsl'a a36pro (na chipie tpa 3118). Kabelki to real cable bm 250. Źródłem jest tu starsza wersja fiio olympus 10.

Muzyka jaką preferuję to rock, blues, jazz, elektronika, folk a zwłaszcza przeróżne mieszanki tego wszystkiego ;)

Mam wrażenie, że z ww. głośników nie wydobywam wszystkiego co oferują. Muzyka momentami gra nieco jazgotliwie, nie ma pożądanego wypełnienia. Pojawiają się syczące głoski nawet w dobrze zrealizowanych nagraniach. Przy gęstszych utworach pojawia się bałagan i przy głośniejszym suchaniu raczej męczą niż relaksują. Barwy (zwłaszcza bas) nie są jakieś mocno zróżnicowane a dźwiękom brakuje wypełnienia (dociążenia).

Jakaś tam w miarę przyjemna lokalizacja źródeł instnieje ale generalnie scena jest jedno (góra dwu) planowa. Nie zaszkodziłoby trochę więcej ciepła.

Co jest fajne? Przyjemny jest cichy odsłuch tego systemu, nie trzeba łapać za suwaki equalizera w Aimpie aby przy niskich głośnościach słyszeć w miarę pełne pasmo. Byłoby miło gdyby to pozostało.

W związku z tym planuję zmienić wzmacniacz (może być amplituner – radyjkiem i funkcjami sieciowymi nie pogardzę ale nie ma też presji że musi być), a także dac. W kręgu moich zainteresowań są dwa urządzenia z tytułu oraz: onkyo 8150, onkyo 9050, rotel ra-10. Generalnie klocek między 1000 – 2000 zł. Małe utrudnienie: głębokość wzmaka do ok. 33 cm bo inaczej spadnie mi z półki ;). Dlatego np. wzmaki yamahy wykluczyłem :(

Jeśli chodzi o dac, to myślałem nad: dragonfly blac/red, ca dacmagic 100 (generalnie cena w okolicy 400-800 zł)

Dziękuję wszystkim za ewentualne wskazówki. Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/130809-onkyo-a9010-denon-pma720-lub/
  • 2 tygodnie później...

Witaj,

Przywołany się zgłasza.

Moim zdaniem do tych kolumn model 8150 może być złotym środkiem. Nie gra jasno jak 9050 czy Yamaha a dość dobrze kontroluje niskie tony. Jeśli chodzi o czysty wzmacniacz to zdecydowanie polecam bym nada 326bee. I wtedy do tego nada faktycznie Cambridge.

Mamy te urządzenia na stanie.

Zapraszam na odsluch

Ewentualnie mogę ci wysłać sprzęt na testy do domu.

Pozdrawiam

Dzięki za odpowiedź.

Czy więc można zaryzykować stwierdzenie, że onkyo 9010 czy denon pma 720 ae są gorszymi wzmacniaczami w porównaniu do amplitunera 8150 potraktowanego jako czysty wzmacniacz? Czy też, po prostu, lepiej się ten ampli zgra z monitorkami od magnata? W sumie obydwa onkyo mają bardzo dobre recenzje prasy i użytkowników.

Na odsłuch niby nie mam daleko (godzina drogi) ale rzeczywiście najspokojniej byłoby przesłuchać sprzęt we własnej lokalizacji i systemie. Jakie są warunki przetestowania?

Pozdrawiam

Na miejscu mogę podłączyć więcej urządzeń. Do Ciebie mogę przyjechać z paroma.

Jak wolisz.

9010 gra na poziomie 8150. Z tym że barwa dźwięku jest inna. Wzmacniacze Onkyo grają nieco jaśniej. Amplituner jest wyśrodkowany.

720 to wzmacniacz grający niżej, jednak trzeba go dobierać do kolumn które grają już kontrolowanym punktowym basem. Niestety brak kontroli to duży minus tego wzmacniacza. Przy odpowiednim zestawieniu tworzy ładny duet.

Heh, aż takie panisko to nie jestem, żeby ktoś się do mnie tłukł ze wzmakami. Prędzej przy wolnym dniu wpadnę do Was. W sumie wszystko do testów macie. Wezmę dla porównania mojego SMSL-a ;)

• Moderatorzy

Na naszej giełdzie jest fajny wzmak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Rucia1

Używane wzmacniacze/amplitunery również wchodzą w zakres moich zainteresowań ale patrzę na te bliżej domu. Tak żeby móc najpierw zobaczyć i posłuchać co się kupuję. Nad morze nie pojadę ;)

S4Home

Przymierzam się w najbliższy piątek do odwiedzenia Was. No ale wiadomo jak z takimi planami jest. Może wyniknąć zupełnie co innego. Dlatego nie bardzo lubię zobowiązywać się na "stówę". W każdym razie nadal jestem zainteresowany urządzeniami z Waszego salonu. Nawet tego Nada chętnie posłucham ;)

Mam nadzieje, ze porownasz Denona 720, Onkyo 9010 i Yamahe 500 z Matantzem 6005 i opiszesz w kilku slowach, bardzo mnie to interesuje.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Byłem i posłuchałem, więc napiszę parę słów na gorąco.

Na początku dziękuje Panom z s4home za cierpliwość i ogólnie spoko atmosferę.

Rozczarowaniem okazało się brak Nada 326bee oraz onkyo 9010. Więc posłuchałem to co było ;)

Przypomnę, że kolumny to Magnat quantum 673, kable płaska plecionka jensena (czy jakoś tak), interkonekt prolink futura podłączony do jakże mało audiofilskiego źródła - telefonu lg ;) Wbrew pozorom całkiem równe i sympatyczne brzmienie prezentuje akurat ten model, zwłaszcza w porównaniu do tanich samsungów.

Na pierwszy ogień poszedł amplituner onkyo tx8150. Brzmienie było ok. Nic w nim nie raziło nie przeszkadzało. W sumie bez uwag negatywnych. Dało się tego słuchać zarówno cicho jak i głośno. Sympatycznie ale dla mnie trochę zbyt ciemno, zwłaszcza porównując do tego co zaraz nastąpi.

Drugi denon pma 720ae. Wow. Co to się stało, jaka dynamika. Wszyscy tańczą. Baaardzo efektowne. Ale... na dłuższą metę za dużo tego wszystkiego, mógłby zamęczyć słuchacza. Rzeczywiście obydwa końce pasma podkreślone. Atak jest za ostry, nieco lepiej przy cichym słuchaniu z użyciem loudnessu. Dobrze, że posłuchałem a nie kupiłem w ciemno.

Onkyo a9050. Swego rodzaju złoty środek. Niczego nie brakowało mi w tym brzmieniu. chyba nawet fajna scena się pojawiła. Ciekawe możliwości regulacji. Przy cichym słuchaniu z phase matching coś tam, bardzo przyjemnie. Dire Straits zabrzmieli wyraźnie ale bez wiercącego w uszach uderzenia (ataku) werbla czy sticka. Fajna separacja instrumentów (w denonie podobnie ale w onkyo mogłem się na tym skoncentrować). Generalnie dla mnie faworyt.

Na koniec magnat ma600. Wzmacniacz hybrydowy z małą lampeczką oglądaną przez okrągłe okienko. Niestety jego brzmienie było dla mnie w tym porównaniu najgorsze. Takie jakieś kwadratowe. Zacząłem słyszeć niefajne sybylianty w wokalach (nie jakoś bardzo ale jednak). Nic szczególnego niestety.

Yamahy as500 nie testowałem już bo podobno jeszcze ostrzejsza niż denon.

Jako że wyszło na to, że jednak wolę nieco jaśniejsze brzmienie na 1 miejscu uplasował się dla mnie wzmacniacz onkyo 9050. Amplituner tejże samej firmy na pewno fajny do nieco ostrzejszych/jaśniejszych głośników. Natomiast denon to typowy odmulacz, więc do jasnych kolumn nie polecam.

To są moje subiektywne opinie, człowieka niespecjalnie osłuchanego w rozmaitym sprzęcie. Mogę jeszcze powiedzieć, że mój dotychczasowy smsl sa-36a pro wcale nie poległ jakoś specjalnie w starciu z ww. sprzętem (chociaż na miejscu go nie odsłuchiwałem). Może nie wygrałby ale czuć jego oddech na plecach ;)

Dzięki za rzeczowy opis, na pewno będzie dla mnie pomocny. A Marantza nie słuchałeś żadnego - ja właśnie swojego słucham, jak chcesz mogę Ci jajko na nim usmażyć?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.