Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, pawel k napisał:

Jezus Maria nissio100 miałeś Electro Nemo aw600 ???

Miałem i na jesień jest plan aby ponownie  złożyć cały system Electro z Nemo na czele.  Chyba ze spodoba mi się dzielony system Audia Flight chociaż ciężko jest przeskoczyć Nemo. Chciałem kupić Audie Flight FLS10 ale Nemo  to Nemo i tyle. Taki mam plan?

Edytowane przez nissio100

Mam Prima 2015 od tygodnia i na razie kilka godzin słuchania za mną. 

Jest bardzo dobrze, a wiem że to dopiero początek mojej przygody.

Definitywnie Dynaudio Emit M20 idzie na sprzedaż. Nie chcę ich krytykować, być może to po prostu ja nie poradziłem sobie z nimi. Ale mam akustykę pokoju jaką mam. Sprzętu też radykalnie nie zmienię. Czas się rozstać. Całkiem możliwe że w innych warunkach, u innego użytkownika, nadejdzie ich czas i pokażą co potrafią. W końcu firma uznana.

Miłego wieczoru!

W dniu 28.03.2020 o 17:52, Horizon44 napisał:

Mam Prima 2015 od tygodnia i na razie kilka godzin słuchania za mną. 

Jest bardzo dobrze, a wiem że to dopiero początek mojej przygody.

Definitywnie Dynaudio Emit M20 idzie na sprzedaż. Nie chcę ich krytykować, być może to po prostu ja nie poradziłem sobie z nimi. Ale mam akustykę pokoju jaką mam. Sprzętu też radykalnie nie zmienię. Czas się rozstać. Całkiem możliwe że w innych warunkach, u innego użytkownika, nadejdzie ich czas i pokażą co potrafią. W końcu firma uznana.

Miłego wieczoru!

Byłem pewien ze tak się stanie. ?

Już wiem czemu tak w nich dominuje średnica ?

image.thumb.png.ba5f888f10969c5a79eda29c756c33b7.png

Taka jest charakterystyka mid-woofera. I dokładnie to 1-2kHz słychać

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)

No i co tam u kolegi Rafa? Dźwięk się zmienił? Bo zaczynam się martwić,  czy monitory Prima, nie grają lepiej niż Callas? A cenowo to dwukrotna odskocznia. Nie chcę  tu głośno mówić,bo serce mnie się kraja, bo kocham Opery, ale czy ten tweeter  w Callas nie jest za badziewny, jak na taką kwotę? 

• 2 tygodnie później...

Witam wszystkich. Wpadłem kilka dni temu na pomysł aby.... wypożyczyć system Abrahamsena v3.0i 2xv4.0 i połączyć go z Ayon CD1 oraz Opera Seconda oz i później z Grand Callas. Jako ze jestem fanem Electrocompanieta I mając jakieś doświadczenie z Norweskim graniem Stało sie? do tego kabelki 2xAQNiagara z DBS i głośnikowe AQ Meteor. Oraz znakomity maluch Kondycjoner Power Roots4 Mam Abrahamsena na dwa tygodnie w druga stronę pojechała moja Audia Flight a wiec wkrótce opis.
pozdrawiam

1 minutę temu, nissio100 napisał:

Witam wszystkich. Wpadłem kilka dni temu na pomysł aby.... wypożyczyć system Abrahamsena v3.0i 2xv4.0 i połączyć go z Ayon CD1 oraz Opera Seconda oz i później z Grand Callas. Jako ze jestem fanem Electrocompanieta I mając jakieś doświadczenie z Norweskim graniem Stało sie? do tego kabelki 2xAQNiagara XLR z DBS i głośnikowe AQ Meteor. Oraz znakomity maluch Kondycjoner Power Roots4 Mam Abrahamsena na dwa tygodnie w druga stronę pojechała moja Audia Flight a wiec wkrótce opis.
pozdrawiam

Witam wszystkich Forumomowiczow.. Jestesmy na etapie finalizacji zakupu Opera Quinta SE, po odsluchu wybor okazal sie jednoglosny bez prawa odwrotu :) Jednak pojawil sie klopot w doborze wykonczenia powyzszych krowek.. Czarne i biale odpadaja, padlo na wykonczenie naturalne (rowniez jednoglosnie) z tym, ze jak sie okazuje jest kilka opcji. Czy ktos orientuje sie jakie sa kody/numery kolorystyczne? Z tego co sie orientuje jest chyba orzech i wiśnia, ale nie mam pewnosci i ciezko jest to w internecie wyluskac.. Sprawa dosc pilna, poniewaz sprzedajacy czeka na nasza decyzje, ktore wykonczenie sprowadzic do siebie.. czy bylby ktos w stanie podpowiedziec..? Bylabym bardzo wdzieczna.., pozdrawiam Natalia.

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Edit. Na oficjalnej stronie Opera.pl znalazlam 2 wkonczenia drewnem: Mahoń i Wiśnia. Wiśnie widziałam w sklepie, czy ktoś z szanownego grona Forumowiczów jest szcześliwym posiadaczem koloru Mahogany?

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

7 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

Edit. Na oficjalnej stronie Opera.pl znalazlam 2 wkonczenia drewnem: Mahoń i Wiśnia. Wiśnie widziałam w sklepie, czy ktoś z szanownego grona Forumowiczów jest szcześliwym posiadaczem koloru Mahogany?

Ja posiadam takowe wykonczenie lecz model Seconda OZ. A w czym rzecz? 

Gość

(Konto usunięte)

Też mam mahoń, też wahałem  się między wiśnią, przez co miałem awanturę  małą z Q21, mahoń wygląda naturalnie,ta wiśnia też bardzo ładna, ale.....No dla niektórych może wyglądać  bardziej nienaturalnie 

6 godzin temu, nissio100 napisał:

Ja posiadam takowe wykonczenie lecz model Seconda OZ. A w czym rzecz? 

Nie jestem pewna czy to bedzie to samo wykonczenie (mimo koloru) dla przykladu Callas, teoretycznie tez jest w Mahoniu, niemniej jednak zdaje sie byc o niebo ladniejszy - przynajmniej tak twierdzi internet i wloskie strony.. Moze bylbys uprzejmy wrzucic fotki oprawy? 

4 godziny temu, Grutka napisał:

Też mam mahoń, też wahałem  się między wiśnią, przez co miałem awanturę  małą z Q21, mahoń wygląda naturalnie,ta wiśnia też bardzo ładna, ale.....No dla niektórych może wyglądać  bardziej nienaturalnie 

No wlasnie wisnia taka sztucznie pomaranczowa, a ja wiem jak wyglada wisnia naturalna bo niedawno rąbałam ?

47 minut temu, Natalia Cattiva napisał:

No wlasnie wisnia taka sztucznie pomaranczowa, a ja wiem jak wyglada wisnia naturalna bo niedawno rąbałam

Olejowana może nabrać takiej pomarańczy. Nie jest to sztuczne ale nie tak często spotykane. Też może być fajne.

9 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

Nie jestem pewna czy to bedzie to samo wykonczenie (mimo koloru) dla przykladu Callas, teoretycznie tez jest w Mahoniu, niemniej jednak zdaje sie byc o niebo ladniejszy - przynajmniej tak twierdzi internet i wloskie strony.. Moze bylbys uprzejmy wrzucic fotki oprawy? 

No wlasnie wisnia taka sztucznie pomaranczowa, a ja wiem jak wyglada wisnia naturalna bo niedawno rąbałam ?

1 minutę temu, nissio100 napisał:

Takie coś! Naturalny fornir klasa sama dla siebie! 

DD932C87-F594-4FEE-A293-4ED15C99D5B8.jpeg

Mam tez Grand Callasy ale ... chwilowo są w pudłach. Covid-19  to i Remont w domu in progress.

3 godziny temu, nissio100 napisał:

Takie coś! Naturalny fornir klasa sama dla siebie! 

DD932C87-F594-4FEE-A293-4ED15C99D5B8.jpeg

Mam tez Grand Callasy ale ... chwilowo są w pudłach. Covid-19  to i Remont w domu in progress.

O i to jest to.. Remont.. to mi juz nosem wychodzi.., 2 rok.. Fachowcow niet.. ? 

12 godzin temu, Grutka napisał:

No proszę,  dziewczyna czynu, rąbie  drewno  ?

No ba!

Gość

(Konto usunięte)

No Panowie i Panie, lub na odwrót ? po 11 miesiącach użytkowania Oper, zmieniły troszkę dźwięk, wygrzały się dopiero? Wysokie aksamitne sie zrobiły i zdelikatniały, nie są aż  tak mega wyraziste jak wcześniej,a bas i średnie głębsze  mięsiste  bardziej, tak dojrzalej brzmią, jeszcze się wsłucham,ale nie wiem czy tamte brzmienie bardziej sprężyste na środku i basie, bardziej mi sie podobało ,dlugo czasu sie wygrzewały co nie?teraz od paru dni zauważyłem dopiero różnicę ,zmianę, to przez epidemie,bo człowiek w domu siedzi więcej i cały dzień  techno trance leci 

Ode mnie dla Was 

Moze Opery sa jak wino..?  Musza odlezakowac swoje, by nabrac mocy urzedowej ?

Nasze juz ustawily sie w kolejce do odpakowania.

W dniu 16.04.2020 o 09:01, Natalia Cattiva napisał:

Tak wyglądają mahogany seconda se Screenshot_20200417_210704_com.android.gallery3d.thumb.jpg.06be93b6fff116363c1f44a853fe6b34.jpg

4 hours ago, Grutka said:

Wysokie aksamitne sie zrobiły i zdelikatniały, nie są aż  tak mega wyraziste jak wcześniej,a bas i średnie głębsze  mięsiste  bardziej, tak dojrzalej brzmią

U mnie też, po 3 miesiącach, zwłaszcza bas wystrzelił. Ale zmieniłem ostatnio kabel głośnikowy na Chord Clearway bez wtyków i (tylko proszę bez komentarzy) bezpiecznik w Dayensie na Verictum X-Fuse. W poniedziałek przyjdzie jeszcze nowy kabel zasilający i na razie koniec zmian.

Zbieram hajs na jakiś fajny DAC z I2S i dwoma coaxami, o ile takowy znajdę.

I tu pytanko: ma ktoś takie cosik:

https://www.audiophonics.fr/en/dac-and-interfaces-for-raspberry-pi/ian-canada-hdmipi-transmitter-i2s-dsd-dop-to-hdmi-p-13982.html

???

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, Natalia Cattiva napisał:

Moze Opery sa jak wino..?  Musza odlezakowac swoje, by nabrac mocy urzedowej ?

Nasze juz ustawily sie w kolejce do odpakowania.

Być może masz rację,  raczej jak wino ,czytałem że inne kolumny też tak długo się wygrzewają, Dynaudio chyba i Chario 

W dniu 17.04.2020 o 19:54, Grutka napisał:

No Panowie i Panie, lub na odwrót ? po 11 miesiącach użytkowania Oper, zmieniły troszkę dźwięk, wygrzały się dopiero? Wysokie aksamitne sie zrobiły i zdelikatniały, nie są aż  tak mega wyraziste jak wcześniej,a bas i średnie głębsze  mięsiste  bardziej, tak dojrzalej brzmią, jeszcze się wsłucham,ale nie wiem czy tamte brzmienie bardziej sprężyste na środku i basie, bardziej mi sie podobało ,dlugo czasu sie wygrzewały co nie?teraz od paru dni zauważyłem dopiero różnicę ,zmianę, to przez epidemie,bo człowiek w domu siedzi więcej i cały dzień  techno trance leci 

Ode mnie dla Was 

A ode mnie to. U mnie pełen odlot na Devonach

22 godziny temu, Krzysieck napisał:

U mnie też, po 3 miesiącach

To ile wy godzin dziennie gracie że tak długo Wam sprzęt się układa?

Ja w ciągu tych trzech miesięcy przez ok 3tygodnie nie grałem wcale. A tak to ok 4h dziennie + to co grał TV przez kolumny. Przez ten czas zdążyłem przerobić trzy kable głosnikowe, dwa wzmacniacze i kilka źródeł.

Pierwsze 4 godziny grania za nami. Wczoraj odpalowalismy, podłączyliśmy i odpłynęliśmy.. mimo iż pokój nie gotowy jeszcze do odsłuchu.. no i polecam : Kayah ,konja mia..”

Oraz Ludovico Einaudi „Four dimensions” uczta dla ucha..

13 godzin temu, Krzysieck napisał:

A jak kolor? Podoba się?

Mahogany, czy sie podoba? Pytasz o wynonczenie kolumn czy to co z nich plynie?

Wykonczenie jest 'ok'.. :) Nie jest to moje 5/5 i ciezko byloby mi je w tej skali ulokowac.. O niebo bardziej podoba mi sie oprawa Callas, gdyz jest widoczny wiekszy przekroj oraz sloje, no ale z mozliwosci jakie daje Opera jest to najlepsza alternatywa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.