Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny pod CA A500

Jakub Prażmo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za tydzień będę posiadaczem Cambridge Audio a500. Obecnie mam wiekowego Tachnicsa SU-v45a z tannoy m4. Pokój ok 25m. Główne źródła dźwięku to HI-End PC chipset Realtek ALC-1150 oraz ps4 pro, mam też cd technics SL-PS840. Słucham bardzo różnej muzyki, od rocka przez rnb do salsy bachaty. Interesuje mnie wyraźna przestrzeń, z pełnym odbiorem basu (gitara basowa, kontrabas czy inne brzmienia w RNB)

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/131057-kolumny-pod-ca-a500/

Chciałbym zwrócić uwagę, że nie podałeś istotnego szczegółu mianowicie kwoty zaporowej, którą chcesz przeznaczyć na kolumny.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Teraz można się rozglądać i zapewne bardziej osłuchani dopomogą, bo piecyk pomimo skromnej mocy jest bardzo udanym wzmacniaczem i z odpowiednimi paczkami odsłuch zapewni dużo frajdy. Metraż masz całkiem spory i podłogówki prawdopodobnie będą optymalne choćby te -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale nie rezygnowałbym z monitorów ponieważ również potrafią zaskoczyć i tak masz okazję -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ps. Poczytaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) temat, powinien Tobie nieco pomóc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na tych quad jest przy kablach HF i LF ? CA ma tylko po jednej parze kabli na kolumnę to da się podłączyć? Sorki że pytam, ale jestem jeszcze w latach 80 tych ze sprzętem

Monitory odpadają, mam 3 koty, musi być stabilna kolumna, bez standów.

Możesz być spokojny wszystko do siebie pasuje LF to Low Frequency / High Frequency, odpowiednio: sekcja niskich i wysokich częstotliwości. Takie rozwiązanie umożliwia bi-wiring lub bi-amping, który ma swoich zwolenników i tylu samo przeciwników :)

W Twojej sytuacji w ogóle nie zawracaj sobie tym głowy, oczywiście warto przybliżyć sobie zagadnienia, ale... kolumny z takim rozwiązaniem podpinasz klasycznie.

spatialinks.jpg

Na tych quad jest przy kablach HF i LF ? CA ma tylko po jednej parze kabli na kolumnę to da się podłączyć? Sorki że pytam, ale jestem jeszcze w latach 80 tych ze sprzętem

Monitory odpadają, mam 3 koty, musi być stabilna kolumna, bez standów.

Solidne standy mogą ważyć i po 20 kg, łatwo takie nie jest przewrócić, a ponieważ monitory są na podwyższeniu, to i dostęp do nich utrudniony.

Castle z rotelem świetna sprawa, moje słuchawki AKG, które do niedawna przybijały wszystkie moje zestawy stereo poszły w odstawkę.

Za 2 koła są ciekawe podłogówki, lecz raczej żeby rozbujać którekolwiek z poniższych kolumn potrzebujesz mocniejszego pieca.

1)

Ukryta Zawartość

2)

Ukryta Zawartość

3)

Ukryta Zawartość

4)

Ukryta Zawartość

Solidne standy mogą ważyć i po 20 kg, łatwo takie nie jest przewrócić, a ponieważ monitory są na podwyższeniu, to i dostęp do nich utrudniony.

Zgadzam się i te Knight'y to fajna opcja dla Twojego niedoszłego piecyka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Castle do takiej muzyki na taki metraż do CA?

Można i tak. Można też kupić nowe Pylon Opal 23, na tej półce cenowej hit, nie trzeba kupować w ciemno. Jak się spodobają brać. Tannoyów też trochę nie widzę.

Kefy ok chyba. Jeszcze http://allegro.pl/acoustic-energy-neo-3-i6657746365.html

http://allegro.pl/epos-303-cherry-super-zestaw-glosnikowy-okazja-i6662978862.html

http://allegro.pl/dali-concept-6-i6670009924.html

JBL, a może do pary firmowej http://allegro.pl/cambridge-audio-sx80-okazja-cena-za-pare-i6668842178.html

mocny zawodnik http://allegro.pl/phonar-p-30s-kolumny-glosnikowe-czarne-kevlar-seas-i6667855065.html

o ile ten CA je uciągnie

Proszę bardziej prosto :)

Bo kurde nie kapuje :( trochę tych firm znam, ale niewiele mi to mówi. Parę podpowiedzi .... hmm...

Castle do takiej muzyki na taki metraż do CA?

Można i tak. Można też kupić nowe Pylon Opal 23, na tej półce cenowej hit, nie trzeba kupować w ciemno. Jak się spodobają brać. Tannoyów też trochę nie widzę.

Kefy ok chyba. Jeszcze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

JBL, a może do pary firmowej

Ukryta Zawartość

mocny zawodnik

Ukryta Zawartość

o ile ten CA je uciągnie

A i jeszcze jedna ważna informacja, bassreflex chyba powinien być od przodu, ponieważ nie mam za bardzo możliwości odsunąć kolumny dalej niż 10 cm od ściany

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

A i jeszcze jedna ważna informacja, bassreflex chyba powinien być od przodu, ponieważ nie mam za bardzo możliwości odsunąć kolumny dalej niż 10 cm od ściany

Castle grają ciemno, bez dynamiki. Tannoye grają...hmmm...dobrze, ale lekko, mają delikatny bas raczej. Kefy IQ to głównie średnica, ale już prędzej.

Do muzy jakiej słuchasz + CA znacznie bliżej jest Dali, Quadralom, Pylon Opal, Acoustic Energy, Epos, Phonar. Ich dźwięk jest trochę bardziej efektowny, rytmiczny, "taneczny" i wszystkie wg mnie są bliżej tego opisu dołu jaki podałeś niż Tannoye i Kefy. Twój problem polega na tym, że używanych kolumn nie odsłuchasz. Możesz tylko porównać w salonie jakimś jak grają ich młodsi bracia, ale to nie zawsze oddaje charakter kolumn z poprzednich serii.

Jedyną nową kolumną w tej cenie jest Pylon Opal 23, posłuchaj jej i jeśli się spodoba - bierz, jeszcze masz ewentualnie Dynavoice, tańsze Polk Audio i STX do porównania. Kupno kolumny używanej wiąże się, szczególnie na początku drogi, z ogromnym ryzykiem, o czym my tu w większości doskonale wiemy i staramy się to zaznaczyć czasem

i jeszcze masz firmówki do kompletu http://www.q21.pl/cambridge-audio-sx-80.html

http://www.q21.pl/dynavoice-definition-df-5.html

http://www.q21.pl/polk-audio-signature-s50.html

http://www.q21.pl/pylon-audio-opal-23.html

http://www.q21.pl/stx-electrino-250.html (pamiętaj o negocjacjach). Możesz zabrać CA pod paszkę i wybrać tam najbardziej pasujące nowe kolumny, z używkami...ryzyko

Witam,

Zanim zaczniesz testowac kolumny z tym CA A500 srawdz poziom DC na wyjsciach glosnikowych prawego i lewego kanalu

Konstrukcja tego wzmacniacza z uwagi na ograniczenia tranzystorow mocy Sanken SAP16 ma predyspozycje do powstawania duzego powyzej 50mV napiecia stalego, ktore moze uszkodzic glosniki w kolumnie

OBJAWEM duzego DC moze byx np. Glosne pykniecie z kolumn przy wylaczaniu sprzetu

Pozdrawiam

Dziękuję za podpowiedzi, rzeczywiście będzie ciężko wybrać bez odsłuchu. Może to moje wrażenie ale jakoś starsze konstrukcje były trochę lepiej rozwiązane i można kupić wyższe modele w cenie nowych niższych linii nowych modeli.

Jak tylko do mnie dotrze wzmacniacz to zacznę poszukiwania kolumn, może uda mi się je odsłuchać u sprzedawcy :)

Jest sens podłączania 4 kolumn do tego wzmacniacza? Przed tannoyami z moich technicsem miałem podłączone 2 zestawy kolumn, Dynamic Speaker 75 (eksportowa wersja Altusa) i Altusy 110 (wywalone gwizdki na zwykłe kopułkowe takie jak w mniejszych DS 75) Grało to całkiem nieźle, 110 brakowało środka, 75 wypełniały tą przestrzeń.

A jeszcze jedno pytanie, jakie kable do tego wybrać?

A co powiecie na temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za tydzień będę posiadaczem Cambridge Audio a500.

...

z tannoy m4. Pokój ok 25m.

No i zostaw te kolumny do tego wzmacniacza, bo się ładnie zgrywają.

I raczej kup DAC z wejściem USB do słuchania muzyki z komputera.

No i zostaw te kolumny do tego wzmacniacza, bo się ładnie zgrywają.

I raczej kup DAC z wejściem USB do słuchania muzyki z komputera.

Nowe kolumny - decyzja podjęta, m4 i tak zostają

Myślę nad porównaniem dali 850, 109, concept 6 i zensor 7

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.