Skocz do zawartości
IGNORED

DAC - problemy konstrukcyjne

mobb

Rekomendowane odpowiedzi

Witaam!

Przymierzem się do wykonania DACa na AD1865 i projektując sobie płytkę, przeglądając net natknąłem się na artykuł Guido Tenta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w którym część poświęcona prowadzeniu masy zburzyła mój światopogąd co do jej prowadzenia - dotychczas myślałem, że najlepszym rozwiązaniem jest odseparowanie na płytce cyfrowej od analogowej i połączenie w jedny punkcie.

A tu czytam, że to nie dokońca prawda. Może ktoś z forumowiczów wie który sposób prowadzenia masy jest optymalnym?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/13123-dac-problemy-konstrukcyjne/

Wiesz nie chce sie mądrzyc bo dawno temu z 4 lata do tyłu budowałem małego daca opartego o YM3623, DF1700,2X AD1862N-D+2XOPA2604 i pierwszy raz sie zetkanałem z tym problemem..analog w dokumentacjii technicznej podał sposób prowadzenia masy i wspólny punkt..i ja tak zrobiłem ..i nie zachwycało mnie to ..potem zastosowałem mase "na chama" czyli pospinałem mase analogowa i digitalna grubym miedzianym drutem i dzwiek zaczał byc wyraznie lepszy..ale bas był rozmyty..zastosowałem kondensatorki 1uF/50V MKT Wimy w zasilaniu blisko nózek scalaków zamiast proponowanych przez analoga 100Nf i grało to naprawde znakomicie.. jak cd za 2000zł..moze ten gosc z wloch ma rację??

>Mobb

Także jestem na etapie projektowania DACa na AD1865 wzorując się na schemacie Audio Note i Yury Gelgor. Wprawdzie mam wstępny projekt PCB, ale jestem na etapie jego realizacji (może w tym tygodniu się uda). Może wymienimy się projektami i przedyskutujemy kwestie teoretyczne?

Ja mam też normalą. Jako stopień wyjściowy zastosuje bezpośrednio żażone pentody w połączeniu triodowym 1Ż29 i zobaczymy jak to będzie grało.ps. Której wersji AD1865 używasz i jak będziesz łączył z transportem czy przez odbiornik CS8414 czy bezpośrednio do dekodera?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.