Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze: Nowy vs Używany

janusz ha

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz grzeje się mocno, gdy jego moc jest wykorzystywana, czy mylę się?

Nie do końca.

Gdyż wzmacniacz pracujący w stanie spoczynku. Czyli włączony bez obciążenia. Jałowy. Działa w klasie A. Cały prąd który pobiera zamienia w ciepło.

Z klasą D jest inaczej tu masz rację.

Co więc kupić w klasie D? W aukcjach raczej nie podają tego.

Patrząc na wymiary to najbardziej podejdzie Nad, ale one są takie brzydkie.

Nakręciłem się też na tą Yamahę ax-900, chciałbym mieć taki solidny sprzęt, dogada się z Tannoy M3?

Wiesz jest wzmacniacz, który może ciebie zainteresuje

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już dokonałem wyboru.

Zastanawiałem się nad Nad 316, 326, ale oglądając fotki nie zauważyłem tam przycisków do wyłączania głośników, przy graniu na słuchawkach. Czyżby nie miały takiej funkcji?

Ostatecznie wybrałem Yamaha AX-900. Zapłaciłem dużo, bo 1600zł ale wygląda na niegrzebany. Myślałem jeszcze nad tańszym za niecałe 1000zł, ale okazało się, że miał jedną końcówkę mocy wymienianą i gorzej wyglądał.

Postaram się go nie ugotować i będę musiał odkręcić nóżki by go wcisnąć, a po włożeniu dokręcę. Będę obserwował jego zachowanie, gdy będzie nagrzewał się mocno, to zrobię wentylację półki. Jestem jednak dobrej myśli, nie będzie grał całymi dniami. Ciekawi mnie jak zachowuje się na słuchawkach, bo to na nich najwięcej będzie grał.

Taki wzmacniacz słuchawkowy sobie sprawiłem :)

przycisków do wyłączania głośników, przy graniu na słuchawkach

Możliwe że ma automat, czyli wtykasz wtyczkę i sam wyłącza głośniki. Całkiem częste rozwiązanie. Sprawdź w instrukcji na wszelki wypadek.

Wzmacniacz dojechał i jest większy niż myślałem. Z wyglądu jest w bardzo dobrym stanie, w środku wszystko odkurzone, podobno oryginał.

Nie było szans aby go gdzieś upchnąć w szafkę, postawiłem go więc dosyć wysoko na regale, ale bez problemu sięgam.

Pozostało więc tylko podłączenie pod tv. Tu mam 2 możliwości:

1. Użycie kabelka RCA 5m i podłączenie bezpośrednie z tv

2. Podłączenie kabelkiemTOSLINK 5m do Dac-a, a od niego krótkim RCA do wzmacniacza.

Które rozwiązanie będzie lepsze i pod jakie wejście we wzmacniaczu powinienem podpiąć się?

Gratuluję wyboru wzmacniacza, kiedyś grał u mnie z Quadral Sonolologue Shogun. Do dzisiaj pamiętam tą swobodę dźwięku, mimo że wg. obecnych standardów ani wzmacniacz ani kolumny urodą nie grzeszyły. Ale wówczas liczyły się parametry a nie design. Sposób podłączenia jak pisze Rafal735r, wejście np. tuner, ogólnie wszystkie oprócz PHONO.

Stereo: WBA Blazebird + Ironbird; Pioneer N-70A CDX-1060 ; K-1020; ; JVC QL A7; YAMAHA Yp-701, RME Adi2 PRO FS R Black Edition ; Sony STR-V5 , ;kolumny: Altec Lansing Valencia, ProAc Response One SC. Kino: Yamaha RX-A3030;BC Acoustique EX-502; kolumny: Dali Grand Vocal, B&W 685 S2, Mivoc SW 1500; Raspberry Pi3 B+;DDRC-24 ; DDRC-22D

• 1 rok później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.