Skocz do zawartości
IGNORED

Moje Szpulowce a wasze?

darkul

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem:

Studer ReVox A700,A77,B77[krótko B99MKII-moim zdanie średnio udany],Tandberg 250,500,Uher Variocord[3 modele],mój ulubiony UHER Royal De Luxe,króciutko Uhera Logica,Akai 4000DX,o naszych nie wspomnę bo szkoda czasu..brzękoszpulkorwije.... no może Melodię i Tonette.

W więkrzośći miałem 2 ślady z dużym speedem.

To se newrati..ale można powspominać.

https://www.audiostereo.pl/topic/13151-moje-szpulowce-a-wasze/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Miałem tylko Damę Pik :-) Niestety nie mogłem dojść do ładu z ustawieniem prądu podkładu po wymianie głowicy i stała bezczynnie na półce. Później została dawcą istotnych organów dla jednej z moich konstrucji, a jej nędzne resztki wylądowały na śmietniku historii.

Chodzi mi po głowie zakup jakiegoś szpulowca - podstawowy warunek: tor prowadzenia taśmy, nie może zawierać elementów nieruchomych, po których przesuwa się taśma - ale nie mogę się jakoś zdecydować. A ceny na Allegro zwalają z nóg :-(

GM

Oj tak to se ne wrati, ale ja jeszcze mam takie coś i używam :-)

Teacx3,ASC,Revox A77, B77,Teac x2000m,Koncert(to był błąd...) i znowu A77,

po drodze był jeszcze jakiś Akai z crossfieldem

Teraz szukam jeszcze A77HS.

Czy kwestia przynaleznosci magnetofonow do tej zakladki zostala rozstrzygnieta ?

Niewazne, to bedzie pirackie. Oto absolutne cudo ze szwabskiej strony, do ktorej mi dales lin G. Mark, dziekuje !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To lepsze niz rozkladowka w Playboyu !

Ukryta Zawartość

>Dudivian

Miałem to gówno niestety.... kiepski blaszak z crosfieldem.

Tandbergi to tylko te na High reel!te juz inaczej były zdiełane.

====

a jeszcze po swoim tate odziedziczyłem Dniepra[bolszaja maszina] i Uherka report 4200.

====bym zapomniał..NAGRĘ Kudelskiego miałem 2 modele,II i III...niedozarabania... ale serwisować tez sobie musiałem.

pr99 to był revox, ale Darkul pisze , że zerżnęli z a700. Aż tak wysoko mierzyli? Koncert to była porażka mechaniczna i elektroniczna. Duży poziom szumów, przesłuchy w 4ścieżkowcach o niedopuszczalnym poziomie, giazda wyłącznie din(co jeszcze nie było , aż takim problemem), rolki prowadzące falujące, rolki napinaczy blokujące się i odpadające przy przewijaniu, lampka autostopu grzejąca taśmę do granic możliwości itd itd

99 jeszcze robią.... w studio miałem...

W radio miałem fajnego Studerka 820..to był sprzęt/jest!?..a naprzeciw niego miałem 2 kostkli Telefunkena nieśmiertelne M15...nawet heady do nich mam.

Magyary cos tam zrzynali ...ze sztudra..i z podobnym skutkiem jak nasi kancierta..dupa.

===========

A po tych taśmach do dziś ciągam nosem.

Alca Jole..Pat Boony..Ventures,Les Pole,Shadows,Chet Atkins,Presleye..... Sedaki... na cedekach często wychodzą sparszywione wersje....

W Koncerttach przetaczaliśmy rolki boczne[wybieraliśmy by odciążyć],zmienialiśmy logikę...wszystko k.... i nic.

Unikałem jak ognia 4 ściezkowców..przesłuchy mnie wkurzały..

A 2 śladem wpieniałem miłośników kaseciaków..bo deki zawsze pierdziały a nie grały i do dzisiaj im to zostało.

Przykro sluchac o biednym Koncercie. Kiedys widzialem go na zywo i zafascynowal mnie silnik - wielki ze zdaje sie zewnetrznym wirnikiem z ferrytu (?). To cudo bylo produkowane tylko na zamowienie jak wyczytalem w literaturze, wiec myslalem, ze reprezentuje jakis poziom. Czy od tego "referencyjnego" modelu Kasprzaka mozna wywiesc poglad o jakosci calej reszty szpulowcow tego producenta, czy popelnil on jednak cos przyzwoitego ?

A ja mam lampowego Szmaragda z pięknym magicznym oczkiem z początku lat sześćdziesiątych. Tylko, że pękł pas(ek). Poza tym grał do ostatniej chwili :) Mam nadzieję, że uda się dobrać odpowiedni pas. Ma niespotykane wymiary, bo zakładany jest na duże koło zamachowe...

Wow, juz chcialem pytac, czy na chodzie zanim doczytalem do konca o tym pasku. Trzymaj go, siedz na nim jak smok na swoim skarbie bo sekta monofoniarzy juz sie na swiecie ujawnila i szuka klejnotow (magnetofonow, gramofonow i plyt monofonicznych) dla zaspokojenia swych rzadz. Starzy ludzie momo to powiadaja, ze pod wzgledem pieknosci podobno czeskie Tesle byly lepsze.

Wici rozesłałem i szukam pasa. Albo uda się dobrać coś podobnego, albo trzeba będzie zlecić wyprodukowanie takiego unikatu.

Z mono mam jeszcze dwuścieżkowy tranzystorowy magnetofon TESLA, też z lat 60-tych. Ale nie wiem, czy działa. Muszę go odkopać :)

Oooo, jak mlotkowy lakier to koniecznie!!! Postaraj sie o walor artystyczny - jakas chwile temu zachwycilem sie fotkami szerokopasmowych glosnikow DIY w innym watku i mnie naszlo na przezycia estetyczne.

Na razie Tesla w necie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I Szmaragd. Mój jest w innym kolorze i ma lakier młotkowy :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mala dygresja ale to pierwszy i ostatni raz: szmaragdowa strona doprowadzila mnie tu:

ladny mebel

Ukryta Zawartość

i tu: grajacy opiekacz/gofrownica:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.