Skocz do zawartości
IGNORED

Chromecast 2-obraz i dźwięk

pedros300

Rekomendowane odpowiedzi

Posiadam Chromecasta 2 i używam go w tej chwili z telewizorem(youtube i Netflix).Planuję zakup projektora i tu pytanie, jak podłączyć Chromecasta,aby uzyskać obraz i dźwięk w kinie 2.1.

Posiadam odtwarzacz Mede8er med600x3d i z niego puszczać będę obraz przez hdmi do proja,dźwięk z odtwarzacza przez wyjście cyfrowe do DACa i z niego analogowo do wzmacniacza NAD 356bee.

Czy jest w tym zestawienu gdzieś miejsce na Chromecast 2? Czy nadaje on się tylko do telewizora?

https://www.audiostereo.pl/topic/131514-chromecast-2-obraz-i-d%C5%BAwi%C4%99k/

Możemy podłączyć pod projektor, ale dźwięk będziemy mieli tylko z wbudowanego głośnika proja,jeśli takowy posiada.

Jeśli projektor miałby wyjście audio, to temat załatwiony(ale Sony hw45 do którego się mierzę,chyba nie ma).

A może namiar na jakiś inny niedrogi dobry odtwarzacz do filmów(tylko plików, nie płyt)z Youtubem i Netflixem?

• 2 tygodnie później...

Aplikacja na androida jest trochę "upośledzona", podobnie jak same odtwarzacze. Testów odtwarzaczy nie brakuje, niestety 90% skupia się na gadżetach a sam fakt że coś działa już stanowi sukces. Dla mnie chodzą tragicznie wolno..

Netflixa możesz odtworzyć na PC i udostępnić go za pomocą DLNA / airplay ale z dźwiękiem 5.1 potrafi to tylko jedna płatna aplikacja.

• 1 rok później...

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem Chromecasta - najlepiej jednego z nich, ale.... Chciałbym jednocześnie móc odtważać video z sieci - Netflix, Youtube, filmy z domowego NASa Synology tak aby uzyskać dźwięk najwyższej jakości włącznie do 5.1. Chcialbym również słuchać muzy, zwłaszcza w lepszej jakości - TIDALa, czy FLACów ze swojego NASa...

I aby to wszystko połączyć wychodzi mi, że powinienem zakupić Chromecasta 2 i podłączyć go po HDMI do wejścia Amplitunera (mam ONKYO TX-SR604E) - wówczas materiały video wypuszczałbym po wyjściu HDMI do TV a dźwięk zostawałby "wyłuskany" na kolumny....

Powiedzcie mi, czy faktycznie taki Chromecast 2 daje wyłuskać po HDMI "prawdziwe" audio 2.0, 2.1, czy 5.1 z materiałów filmowych a ze ścieżek audio np z TIDALa, czy FLACów faktyczy bezstratny dźwięk jak z Chromecasta AUDIO ??? Mam nadzieję, że Chromecast 2 obsługuje wszystkie te same apki audio dając to audio cyfrowo na HDMI (np TIDAL, SPOTIFY...) co Chromecast Audio daje cyfrowo na wyjście optyczne...

Doszukałem się np na forach, że Chromecast 2 podaje z Netflixa dźwięk DD+ a nie DD i jeżeli "odbiornik" (czy to TV, czy ampli) tego nie obsługuje, to realnie otrzymujemy dźwięk 2.0, czy 2.1...........

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.