Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc przy wyborze amplitunera

906

Rekomendowane odpowiedzi

Inaczej, Marantz to kawał klocka i gdyby był tańszy to jak najbardziej kupuj go.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli chodzi o "przyszłościowe" tak jak nazwałeś amplitunery to ja bym szukał które maja Atmos i DtsX bo i 4k obsługują :)

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

no to trzeba pomnożyć sumę x2 lub coś nowego z niższej półki.

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

no to trzeba pomnożyć sumę x2 lub coś nowego z niższej półki.

Nie do końca, jeśli nie planujesz głośników sufitowych oraz tv 4k to Maraś będzie ok, zresztą jest dużo topowych modeli które kiedyś drogie były a teraz można za fajne pieniądze mieć je. Ludzie nie mają miejsca na 7.1 czy 7.1.4 dobrze rozstawione 5.1 też efekt w KD daje a zwłaszcza z dobrą elektroniką.

Kolego , śmieszna sprawa bo to ja założyłem ten wątek, i chyba jednak chcę się przesiąść na wzmacniacz, decyzja jeszcze ostatecznei nei zapadła ale jesli się zdecyduję to mogę ci odsprzedać mój amplituner marantz sr5006. Cały komplet w idealnym stanie , wszystko działa. Cena tyle ile za niego dałem czyli 1500zł

Jeśli ta 875 jest sprawna to zamiecie wszystkie te propozycje już na starcie. Nie ma szans. Tyle że to wiekowy amplituner jest ryzyko.

Marantz w tej cenie trochę dużo, ale solidny amp.

Zdecydowany faworyt 875.

Jeśli sprzedawca uczciwy może da potestowac?

ma jeszcze model 876

Ukryta Zawartość

Napisałem do niego zapytanie, czy udziela gwarancji rozruchowej i czy jest możliwość zwrotu. Mi bardziej pasuje silver, małżonce czarny (widać każda ryskę, więc nie wiem dlaczego) cena przyzwoita, zostaje sporo na odtwarzacz czy kolumny.

Nie mam kompletu kolumn jeszcze do porządnego przetestowania :(

Ukryta Zawartość

Audiolab 8200CD+Roksan Kandy K2, Denon AVR-X3600H, plus komplet Dali Zensor 7.0 + Zensor Focal+Zenzor1 +Klipsch R-110SW. Było Onkyo TX-SR876, TX-NR676,duża wieża Diory kompletna, Altusy 120A, jeszcze dawniej Gramofon Artur + ZK140T

jutro jadę oglądać i posłuchać. Ktoś napisał, ze 876 jest słabszym modelem od 875, mimo iz nowszym.

Ukryta Zawartość

To prawda ?

Ukryta Zawartość

Co by temat nie umarł.

Może jakaś relacja dla innych ludzi :)

Jak będę go miał fizycznie w domu to i pewnie coś skrobnę. Na pewno będę miał jeszcze sporo pytań. Powoli bedę odbudowywał sprzet, więc o CD zapytam, o głośniki. mam co prawda coś na oku, ale wole poznać opinię bardziej obeznanych ludzi.

jutro jadę oglądać i posłuchać. Ktoś napisał, ze 876 jest słabszym modelem od 875, mimo iz nowszym.

Ukryta Zawartość

To prawda ?

Seria 5 była wybitną. W zasadzie wszystko powyżej modelu 505 stanowi przełom w historii kina domowego. Późniejsze konstrukcje były po prostu nowszymi wersjami, zmienione funkcje i budowa.

605,805, 875 i 905 to modele które zapisały się w pamięci wielu osób. A ci, którzy je mają sprawne zawsze powiedzą, że nowsze technologicznie są gorsze.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

pierwsze wrażenie ? kopara opadła. Zakupiłem w końcu 876. Kurcze, jakie to jest ciężkie. Dzięki za pomoc.

Kolejnym pytaniem będzie zapewne dobór kolumn do tego kina.

pierwsze wrażenie ? kopara opadła. Zakupiłem w końcu 876. Kurcze, jakie to jest ciężkie. Dzięki za pomoc.

Kolejnym pytaniem będzie zapewne dobór kolumn do tego kina.

Woowww ale się rozpisałeś hehe :)

I temat umarł, a za chwile zapewnie podobny się urodzi i milion pytań do :)

Zapodam lepszy opis, daj mi trochę czasu, pls. Niech to wszystko podłączę.

U sprzedającego obejrzałem kawałek Gwiezdnych Wojen z płyty blue-ray. Dźwięk głęboki, efekty bardzo realistyczne, mimo iz tylko podpiętych było 5 kolumn+ sub Muzyki jeszcze nie odtwarzałem. Ilość funkcji przytłacza. Studiuję instrukcję. Pogoda się zrobiła i muszę poświęcić teraz czas na ogród. Generalnie cos więcej napisze w przyszłym tygodniu.

Co poradzisz. Chciało się mieć dom, ogród, to trzeba z..............ć. Samo się nie chce za cholerę zrobić, a działka ponad 20 arów. Wierzcie mi, koszmar.

Grill z drinkiem na tarasie w letni wieczór to tylko epizod.

Odpuść! Korzystaj z ogrodu a nie myśl co tam jest zrobione i jak. Wpedzisz się w taki sam zakręt jak audiofile. Nie ważne że gra już dobrze, myślą co by tu dalej wymienić.

Znalazłem chwilę czasu i podłączyłem ampa. Na razie tylko w stereo. Zaniepokoiło mnie, że się strasznie grzeje. Przy normalnej pracy między 55-60 st. C. Czy to jest normalny objaw ? Czy nie powinno być tam w środku jakiegoś wentylatora ?

Znalazłem chwilę czasu i podłączyłem ampa. Na razie tylko w stereo. Zaniepokoiło mnie, że się strasznie grzeje. Przy normalnej pracy między 55-60 st. C. Czy to jest normalny objaw ? Czy nie powinno być tam w środku jakiegoś wentylatora ?

Możesz spróbować zmienić z 8ohm na 4ohmy impedancje w amp. Powinno pomóc.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

mam ustawione 6 ohm. Jest tylko 6 i 4. Przez kilka h stał bezczynnie na czuwaniu i tez temperatura 55 st. Po wyłączeniu spadła dość szybko.

mam ustawione 6 ohm. Jest tylko 6 i 4. Przez kilka h stał bezczynnie na czuwaniu i tez temperatura 55 st. Po wyłączeniu spadła dość szybko.

A 8ohm nie ma?

Czyli co, jak dopiero z gniazda wtyczkę zasilania wyciągnięta to temp spadła a jak na czuwaniu był to ciągle ciepły?

Ale jaja to ile on prądu je w opcji czuwania że 55stopni?

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

A 8ohm nie ma?

ma tylko 4 i 6. Wszystko co ma 6 i więcej trzeba ustawić na 6.Zaczynam żałować zakupu. Ustawienie wszystkiego to jakiś absurd. No i brak j. polskiego w menu. Za stary jestem na to.

ma tylko 4 i 6. Wszystko co ma 6 i więcej trzeba ustawić na 6.Zaczynam żałować zakupu. Ustawienie wszystkiego to jakiś absurd. No i brak j. polskiego w menu. Za stary jestem na to.

Ustawienie zależy od kolumn czy są 8/6/4 ohm, jeżeli mamy mix ohm to ustawiamy pod najniższą czyli np. Gdy kolumny frontowe są 4ohm a central i reszta 8ohm to w amp ustawiamy na 4ohm, jeśli natomiast mamy wszystkie kolumny 8ohm a bardzo nam się grzeje amp to wtedy możemy ustawić ale nie trzeba na 4ohm.

Co do j.pol to dziwne iż nie ma, może jakiś update softu pomoże lub poszukać w menu zmiany języka.

Nie żałuj zakupu, te ustawianie wydają się irytujące ale dla mnie to zabawa bo wszytko ustawiasz pod siebie :)

Kurcze najbardziej mnie wkurza to, że do każdej pozycji musiałbym ustawić rodzaj dźwięku. Sadziłem, że amp sam rozpozna i włączy odpowiednią opcję. Np. jak w odtwarzaczu jest płyta CD to puści dwa kanały, a jk DVD z ćwiekiem przestrzennym to puści 5 głośników. Niby w instrukcji napisali, żeby przyciskać audio selektro aż do pozycji auto, ale takiej po prostu nie ma. Na 4 Ohmach grzeje się ciut mniej i szybciej stygnie. Nie wiem dlaczego, ale ustawiona była (może przez poprzedniego właściciela, Zone 2. Może dlatego grzał sie na standby, mimo iż nie miał podłączonych głośników ? Nie wiem. Powoli go rozszyfruje. Nie poddam się tak szybko.

Przeprowadziłem wywiad odnośnie grzania się. Ten typ tak ma. Jeszcze z poprzednich ustawień, włączona była Zone 2, co powoduje, że wzmacniacz pracuje nawet jak jest całość w Standby. tak powiedziano mi w serwisie Onkyo.Niema i nie było polskiego menu, więc dooopa blada. Ciekawe jak to jest zapisane, bo można by popracować na tym językiem. W samochodach ludzie zmieniają, to dlaczego nie w amplitunerze. Musze rozszyfrować, czy dekoder sat podaje sygnał w formie bitstrea. Bo jak nie, to nici z wielokanałowego dźwięku z satki , no chyba że z wyjścia optycznego satki wepnę się w optyczne w amplitunerze.

Ludzie ratuja sie przed takim piecem montując baterie wentylatorów

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Sam o tym pomyśłałem, no ale o jednym, maks dwóch, a tu proszę bardzo - wielka skala, ale i wyniki.

Ukryta Zawartość

No mówiłem.

Aha i tak powinno być.

Amplituner automatycznie rozpoznaje sygnał który do niego idzie.

Jeśli tak się nie dzieje to znaczy ze ktoś w nim coś zmieniał w opcjach.

Mógł na przykład narzucić odsluch 5 kolumn przy stereo.

Domyślnie rozpoznaje i sam włącza co trzeba

Z dźwiękiem doszedłem do ładu. Jak jest wielokanałowy to faktycznie rozpoznaje, ale wizja w sekcji component kuleje. Po podłączeniu do wejść componentowych odtwarzacza DVD obraz drży i to mocno. Podłączony do odbiornika TV tymi samymi kablami jest idealny, na tyle na ile może idealny być obraz z dvd. mam sporo płyt DVD i czasami cos tak oglądam. W mordę, ktoś się orientuje co może byc przyczyna i jaki koszt naprawy. pewnie jakaś bzdura, a może nie. Po HDMI wszystko lala. Tuner, komputer.

Ukryta Zawartość

wszystkim życzę wesołych świąt

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Nie ma to jak wzmacniacz stereo :-) Bawiłam się w kino i różne ampli. Powrót do stereo to była dobra decyzja.

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.