Skocz do zawartości
IGNORED

Nie znam się :-)

sylwon38

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, znalazłem się tu po raz pierwszy, tak z przypadku i ciekawości.

Posiadam wzmacniacz CA Azur 651A. Myślałem kiedyś o jego wymianie, ale przez przypadek pewien kolega podrzucił mi takie coś. Czy chciałoby się komuś w wolnej chwili rzucić na to okiem i skomentować w dwóch słowach. Będę bardzo wdzięczny!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/

Warto się pobawić - dobry wstęp do "zabawy" DIY. Wymianę rezystorów bym sobie darował. Kondensatory można powymieniać.

Proponuję jednak podejść do tematu obiektywnie i wnioski wysnuć samemu, bo można się niebezpiecznie zasugerować:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/#findComment-4036903

Dziękuje koledzy. Tak pomyślałem, że najpierw zapytam tutaj, a jak usłyszę jakieś wątpliwości to nie będę ryzykował. Ja nie znam się na dłubaniu w elektronice, w przeciwnym razie mógłbym pokombinować. Wyrzucić coś, jeśli będzie lipa, z powrotem przylutować. Chciałem ewentualnie oddać ten wzmacniacz razem z tym opisem dla jakiegoś elektronika, ale zrezygnuję.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/#findComment-4037152

Warto się pobawić - dobry wstęp do "zabawy" DIY. Wymianę rezystorów bym sobie darował. Kondensatory można powymieniać.

Proponuję jednak podejść do tematu obiektywnie i wnioski wysnuć samemu, bo można się niebezpiecznie zasugerować:

Ukryta Zawartość

To jest dokładnie z tego wątku ( ten opis modyfikacji) poznałem po tej taśmie miedzianej na kablu ;)

Sylwon podrzuciłem to jako alternatywę, a nie żebyś od razu zlecał komuś modyfikację, niemniej coś tam można pogrzebać :).

Może poczekaj aż coś Ci się w tym 651 zepsuje i przy okazji można co nieco wymienić.

:)

P.S. Nie otrzymuję od dawna powiadomień o nowych wpisach.

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/#findComment-4037179

To jest dokładnie z tego wątku ( ten opis modyfikacji) poznałem po tej taśmie miedzianej na kablu ;)

Sylwon podrzuciłem to jako alternatywę, a nie żebyś od razu zlecał komuś modyfikację, niemniej coś tam można pogrzebać :).

Może poczekaj aż coś Ci się w tym 651 zepsuje i przy okazji można co nieco wymienić.

:)

P.S. Nie otrzymuję od dawna powiadomień o nowych wpisach.

>notoryczny, gdybym wiedział, że jesteś jakimś elektronikiem, serwisantem, to bym tu nie właził, tylko spróbował od razu podyskutować z tobą na ten temat :-)

Zamiast wymieniac opampy lepiej poprawic ich aplikacje, kondensatory wymienic z glowa, a nie dla samej wymiany

>Bumpalump, do Ciebie też być może skierował bym to pytanie, bo masz w sygnaturce napisane serwis. Po za tym branża, tylko wciąż mam wyrzuty, że Cię uraziłem w temacie o tych basach. Może po innych spływa jak po kaczce, jeśli komuś rzuci niemiły komentarz, ale mnie życie zbyt ciężko doświadczyło, i mój punkt widzenia zmienił się o 180 stopni od tamtej pory. Czasami coś komuś powiem, a potem przepraszam, bez względu czy czuje się winny, czy nie. Zarejestrowałem się tutaj po to, żeby szukać przyjaciół, nie wrogów.
https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/#findComment-4037454

>Bumpalump, do Ciebie też być może skierował bym to pytanie, bo masz w sygnaturce napisane serwis. Po za tym branża, tylko wciąż mam wyrzuty, że Cię uraziłem w temacie o tych basach. Może po innych spływa jak po kaczce, jeśli komuś rzuci niemiły komentarz, ale mnie życie zbyt ciężko doświadczyło, i mój punkt widzenia zmienił się o 180 stopni od tamtej pory. Czasami coś komuś powiem, a potem przepraszam, bez względu czy czuje się winny, czy nie. Zarejestrowałem się tutaj po to, żeby szukać przyjaciół, nie wrogów.

Naprawde nie odebralem zadengo z Twoich postow negatywnie takze spokojnie

https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/#findComment-4037560

Naprawde nie odebralem zadengo z Twoich postow negatywnie takze spokojnie

Bardzo mnie to cieszy. Wiesz, ja nie używam w swoich postach określeń typu "głuchol", czy jeszcze gorszych, których mnóstwo na tym forum. Częściej uciekam się do prowokacji, czy żartów, w celu wyciągnięcia od kogoś jakichś informacji. Na fizyce, i dogłębniej w technikum na elektrotechnice, uczyliśmy się o prądzie elektrycznym i wielkościach go opisujących, ale jeśli ważniejsze były wagary i imprezki, więc niewiele z tego wyniosłem. Jednak jakieś podstawy fizyki są mi znane. Wiem dlaczego samoloty latają, a statki nie toną, więc nikt nie będzie mi pociskał, że cztery 5" głośniki schodzą równie nisko co dwa 10", bo wyliczają to w jakiś sobie chyba tylko znany sposób, że przepompowują tyle samo, czy nawet więcej powietrza :-) Nic nie piszą o mocy akustycznej, i innych właściwościach, tylko ilości pompowanego powietrza, jak gdyby rozmawiali o sprężarce do pompownia kół, a nie o kolumnach :-)

Napiszę jeszcze raz, dlaczego zainteresowałem się tą przróbką. Jest tam mowa o sybilizacji. Bardzo mnie one irytują. Nie wiem tylko w czym tkwi problem, koplumny je wyostrzają, wzmacniacz, czy może nie pasuje do siebie ten zestaw. Dodam tylko, że nie we wszystkich utworach słychać sybilanty. Są albumy, gdzie w ogóle ich nie słychć. Dla porównania mam jeszcze słuchawki HD600 podłączone do wzmacnicza słuchawkowego i efekt jest poobny, więc może mój słuch jest jakiś nadwrażliwy na te głoski :-)

https://www.audiostereo.pl/topic/131584-nie-znam-si%C4%99/#findComment-4037954

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.