Skocz do zawartości
IGNORED

Małe dobrze brzmiące stereo ze średniej półki

nextim

Rekomendowane odpowiedzi

Widocznie coś z nimi jest, że nie pasują ludziom i tyle.

Na naszych portalach aukcyjnych rzadko się pojawiają. Jak już są w kwocie między 2,8 a 3 k znikają w okamgnieniu.

widocznie coś z nimi jest, że jest na nie taki popyt :)

@ dzarro

kompletnie nie zrozumiałeś sensu mojej wypowiedzi. Nie chodzi o kraj, a o fakt częstej podaży prawie nowego sprzętu.

To coś jak z Heglami - w praise ochy i achy, cudo jakiego świat nie widział, a potem rzeczywistość jest weryfikowana... i używanych do wzięcia jest na potęgę, z bardzo dużą utratą wartości mimo młodego wieku.

Nie wiem jak grają LS50, ale ostatnio rozmawiałem z kolegą, który jest sprzedawcą w branży z kilkunastoletnim stażem, w domu ma Harbethy za 13 koła, nigdy nie sprzedawał KEFa, akurat w rozmowie przypadkowo padł temat LS50, kolega słuchał je raz i powiedział, że mało coś w tym typie zrobiło na nim takie wrażenie jak LS50. To, że ten produkt to majstersztyk(marketingowy, technologiczny, wzorniczy itd.) widać na pierwszy rzut oka, a czy się brzmienie podoba czy nie to inna sprawa. Mi się np. Julia Roberts nigdy nie podobała. Ja nigdy nie miałem z tym problemu. Ona - o ile mi wiadomo, również nie.

Wzmacniacz na jakim odsłuchałem to Marantz pm8005 i chwilowo CA CXA80(moim zdaniem gorszy)

Nie powiedziałbym, że jest gorszy.

Gra na pewno inaczej.

Mi bardziej CXA80 podpasował dźwiękiem niż ten Marantz.

Wszystko zależy pod co go podepniesz.

Na pewno jest bardziej bogato wyposażony.

"Kiedy wszystko się zmienia, muzyka piękną zawsze pozostaje."

To coś jak z Heglami - w praise ochy i achy, cudo jakiego świat nie widział, a potem rzeczywistość jest weryfikowana... i używanych do wzięcia jest na potęgę, z bardzo dużą utratą wartości mimo młodego wieku.

Hegel jest kompletnie błędnie postrzegany. Np. nie da się porównać Hegla H80 z większością innych wzmacniaczy bo mało które mają dobry DAC wewnątrz. Dla mnie jest oczywiste, że np. w przypadku H80 kupujesz takie urządzenie zamiast kombo wzmacniacz/żródło po 3-4 kpln. Jak zrobisz porównanie z tej perspektywy to wyniki naprawdę mogą być różne - tym bardziej, że wybór urządzeń w tej cenie wcale nie jest jakiś oszałamiający, o czym świadczy nawet dyskusja w tym wątku. Porównaj Hegla np. z Naim UnitiQute- cena podobna. A ten nowe gadżety Atomy, czy jak im tam, są droższe od 20% do 100%.

Ajj tam te KEF'y... kilka razy ich sluchalem I co jestem u dilera to mi je wciska...albo B&W (moze dlatego tyle ich na sprzedaz z drugiej reki, bo w salonach wciskaja na lewo I prawo). Plstic fantastic takie to glosniki... Maja swoich zwolennikow, wiadomo, o gustach sie nie dyskutuje jak to sie mowi. Natomiast do 25m I rocka takie pipidowki to juz jest przesada. Moze I beda graly rowno I nic sie nie bedzie ciagnelo. Moze i srednica nawet bedzie ladna I wokale jak ta lala...tyle, ze w rocku to trzeba miec "pierdolniecie" na dole, zeby to gralo a te budki dla ptakow to moga conajwyzej pomiziac nas czyms basopodobnym.

Dobre granie w tych pieniadzach to roksan integra kandy k2-Rege to je jednym kanalem :) . Z glosnikow zdecydowanie bralbym podlogowki. Jakie to zalezy od upodoban kupujacego. Moze cos z polskich manufaktur jak tu czesto radza. Tanio I podobno bardzo dobrze.

Wieza STEREO Technics :)

w rocku to trzeba miec "pierdolniecie" na dole, zeby to gralo a te budki dla ptakow to moga conajwyzej pomiziac nas czyms basopodobnym.

Zdecydowanie się nie zgodzę :) Są jeszcze takie aspekty jak blok, sąsiedzi i poszanowanie spokoju innych. Mi basu w 25m nie brakowało z ls50, każdy ma inne ucho i preferencje.

Z glosnikow zdecydowanie bralbym podlogowki. Jakie to zalezy od upodoban kupujacego. Moze cos z polskich manufaktur jak tu czesto radza. Tanio I podobno bardzo dobrze.

Miałem duże podłogówki Polskiego producenta w tym budżecie no i podziękuje. wytrzymałem z nimi 7 miesięcy. Według mnie 30m+ i 10k+ na kolumny to można by porozmawiać o podłogówkach

Mi bardziej CXA80 podpasował dźwiękiem niż ten Marantz.

W zestawieniu z Usherami akurat go słuchałem i wyraźnie popsuł ich dźwięk ... Możliwe, że z inną kolumną zagrałby lepiej niż Marantz.

Zdecydowanie się nie zgodzę :) Są jeszcze takie aspekty jak blok, sąsiedzi i poszanowanie spokoju innych. Mi basu w 25m nie brakowało z ls50, każdy ma inne ucho i preferencje.

Miałem duże podłogówki Polskiego producenta w tym budżecie no i podziękuje. wytrzymałem z nimi 7 miesięcy. Według mnie 30m+ i 10k+ na kolumny to można by porozmawiać o podłogówkach

W zestawieniu z Usherami akurat go słuchałem i wyraźnie popsuł ich dźwięk ... Możliwe, że z inną kolumną zagrałby lepiej niż Marantz.

Widac, echo u Ciebie nie tylko w pokoju... chyle czola I zycze powodzenia... :)

Dzisiaj odsłuchałem kefy z regą brio-r i creek'em evolution 50a. Z regą zagrało to przyjemnie jednak zmiana na creek'a była olbrzymia na + :) Troszkę mniej basu za to świetne wysokie tony i jeszcze lepsze wokale.

Podsumowując jestem zdecydowany na creek'a + kef a czy będzie to r300 czy ls50 muszę się dobrze zastanowić. Generalnie ls50 brzmią lepiej jednak w niektórych nagraniach jest wyraźna kompresja i czar ls50 pryska podczas gdy r300 grają swobodnie i głośno jednak bez tej rozdzielczości i szczegółów.

Jako źródło chcę komputer + dac i teraz pytanie czy Creek Ruby DAC (2200) będzie ok czy szukać w tej cenie coś innego ? plus taki, że mam wszystko w jednej skrzynce.

Przewody planuję

-Melodika MDSC25

-usb WireWorld Chroma USB 2.0 A to B

-optyczny bez znaczenia jaki bo tylko do tv okazjonalnie do filmu

Z drugiej strony 6500 za creeka z dac to już blisko do hegel h80, primare i22 z dac, MUSICAL FIDELITY - M3si może warto jeszcze to odsłuchać ?

Gość

(Konto usunięte)

Dzisiaj odsłuchałem kefy z regą brio-r i creek'em evolution 50a. Z regą zagrało to przyjemnie jednak zmiana na creek'a była olbrzymia na + :) Troszkę mniej basu za to świetne wysokie tony i jeszcze lepsze wokale.

Z drugiej strony 6500 za creeka z dac to już blisko do hegel h80, primare i22 z dac, MUSICAL FIDELITY - M3si może warto jeszcze to odsłuchać ?

I się zaczyna ;-)

Cholerne audio...

Musisz stanąć po jednej ze stron barykady...wszystko albo zjawiskowo i tylko dobre realizacje...

Podsumowując jestem zdecydowany na creek'a + kef a czy będzie to r300 czy ls50 muszę się dobrze zastanowić. Generalnie ls50 brzmią lepiej jednak w niektórych nagraniach jest wyraźna kompresja i czar ls50 pryska podczas gdy r300 grają swobodnie i głośno jednak bez tej rozdzielczości i szczegółów.

Jako źródło chcę komputer + dac i teraz pytanie czy Creek Ruby DAC (2200) będzie ok czy szukać w tej cenie coś innego ? plus taki, że mam wszystko w jednej skrzynce.

Przewody planuję

-Melodika MDSC25

-usb WireWorld Chroma USB 2.0 A to B

-optyczny bez znaczenia jaki bo tylko do tv okazjonalnie do filmu

Jeśli nie kupujesz na raty to może spróbuj kupić kolumny i wypożyczyć coś poza Creekiem (albo i Creeka). Sam niedawno korzystałem z tej opcji. Trochę upierdliwa ale ułatwia wybór. Z jednym wzmacniaczem męczyłem się bilansując wady i zalety. W przypadku drugiego już po 10 minutach wiedziałem, że nie wracam po kaucję.

Wysłane z mojego MotoG3 przy użyciu Tapatalka

Jeśli nie kupujesz na raty

No własnie zobaczę jak się to będzie kształtować finansowo :) jeśli będzie duża różnica cenowa w gotówce a ratach to pewnie wybiorę gotówkę. Jednak wolałbym pojechać nawet 3 x na odsłuchy niż brać do domu bo różnie z tym bywa.

Rega bardzo dobrze zgrywa się proac studio 118, których co prawda nie bierzesz pod uwagę ale może warto

Cayin a88T MK I, Diapason Adamantes III, Questyle CMA 600i

Jeżeli nie brakowało Ci basu z tych maleństw to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz ile możesz mieć go w pomieszczeniu wcale nie drażniąc sąsiadów. A co do poszanowania innych, sąsiadów..no bez jaj....nikt tu nie mówi o tym że to ma łomotać, ale jak dołu nie masz, wypełnienia, to muzyka traci całą głębie i słuchacz pozbawiony jest pełnego jej odczucia. Pewnie, że każdy ma inne ucho i preferencje ale jednak bez dobrej podstawy ni jak to brzmi...i tyle..

Rega bardzo dobrze zgrywa się proac studio 118, których co prawda nie bierzesz pod uwagę ale może warto

Proac to już 8k do tego pewnie rega nie wykorzysta pełni możliwości no i znów się robi przeskok cenowy :)

Blisko też się robi Cayin cs55a z dac na pokładzie jeśli chciałbyś pójść w lampe

Słyszałem, że z lampą jest sporo zabawy i chyba to jeszcze nie na mój etap

Jeżeli nie brakowało Ci basu z tych maleństw to znaczy, że tak naprawdę nie wiesz ile możesz mieć go w pomieszczeniu wcale nie drażniąc sąsiadów. A co do poszanowania innych, sąsiadów..no bez jaj....nikt tu nie mówi o tym że to ma łomotać, ale jak dołu nie masz, wypełnienia, to muzyka traci całą głębie i słuchacz pozbawiony jest pełnego jej odczucia. Pewnie, że każdy ma inne ucho i preferencje ale jednak bez dobrej podstawy ni jak to brzmi...i tyle..

Kolego generalnie masz rację ale też nie jest tak, że ls50 nie mają tego basu wcale... Słuchałeś ich w ogóle ?

Generalnie poczytałem trochę zagraniczne źródła i posłucham jeszcze ls50 wireless, a do nich można dorzucić suba rel'a i wtedy nikomu nie powinno brakować basu. Osobiście wydaje mi się, że reszta pasma jest w tej cenie wyjątkowa przynajmniej na tyle ile posłuchałem różnych konfiguracji

Proac to już 8k do tego pewnie rega nie wykorzysta pełni możliwości no i znów się robi przeskok cenowy :)

Słyszałem, że z lampą jest sporo zabawy i chyba to jeszcze nie na mój etap

Kolego generalnie masz rację ale też nie jest tak, że ls50 nie mają tego basu wcale... Słuchałeś ich w ogóle ?

Generalnie poczytałem trochę zagraniczne źródła i posłucham jeszcze ls50 wireless, a do nich można dorzucić suba rel'a i wtedy nikomu nie powinno brakować basu. Osobiście wydaje mi się, że reszta pasma jest w tej cenie wyjątkowa przynajmniej na tyle ile posłuchałem różnych konfiguracji

Słuchałem LS 50 w salonie i było pod względem basu bardzo ubogo...w ogóle nie czułem muzyki..KEF R300 już inaczej ale przepompowane za bardzo. Proac 118 używane w idealnym stanie można dostać za około 4000 zł, bo po co nowe kupować? To nie ma sensu. To samo z każdą inną kolumną czy monitorem. Używane Canto Grand na alle są za 3200 zł, a to już fajne granie, do tego w przyszłości jak będzie dodatkowa kaska można upgrade zrobić do lepszych komponentów, czego nie da ci inny producent. Dla mnie LS 50 tak, ale jako monitory odsłuchowe bliskiego pola, na biurku odległość od ucha max 1.5 metra. To jeszcze ma sens dla mnie w innym wypadku muzykę trzeba poczuć, musi być i siła i dynamika a nie popierdywanie.

bo po co nowe kupować? To nie ma sensu

Ja biorę pod uwagę tylko i wyłącznie sprzęt nowy ponieważ kupuję go na dłuższy okres czasu i chcę mieć pewność, że żaden "znawca" na kolanie tam nie grzebał.

Jasne R300 mają więcej basu i swobodę grania, ale nie mają tej rozdzielczości i szczegółów co LS50 no i masz coś za coś jak to w życiu jeden woli schabowy inny pierś z kurczaka. Upgrade robi również Audiovector.

Także mam całkowicie inne odczucia względem basu niż Ty :)

Ja biorę pod uwagę tylko i wyłącznie sprzęt nowy ponieważ kupuję go na dłuższy okres czasu i chcę mieć pewność, że żaden "znawca" na kolanie tam nie grzebał.

Jasne R300 mają więcej basu i swobodę grania, ale nie mają tej rozdzielczości i szczegółów co LS50 no i masz coś za coś jak to w życiu jeden woli schabowy inny pierś z kurczaka. Upgrade robi również Audiovector.

Także mam całkowicie inne odczucia względem basu niż Ty :)

Kto bogatemu zabroni...:) Twój wybór..moim zdaniem nie ma to sensu..ale to twoje pieniądze:)

Tak ta firma też umożliwia upgrade co jest fajną opcją. A przy okazji jakby kolega był zainteresowany to moje Proac 118 są na sprzedaż..stan ideał:) Mam 3 pary monitorów i zdecydowanie o jedną za dużo.

Ciekawe co bys kupowal gdyby kazdy taki "cwany" byl?

Coś pewnie bym kupił, ale to nie ma sensu wg. mnie o ile, nie jest to sprzęt docelowy. Docelowość ta niestety w tym hobby to rzecz bardzo zmienna. A, że rynek wtórny bardzo dobrze funkcjonuje to w czym problem? Jeden sprzedaje, drugi kupuje..i tak od wieków...I możesz się kolego z tym nie zgadzać, ale to zwłaszcza tyczy się firma zachodnich, których nasi przedstawiciele ustają ceny czasami z kosmosu. To fajnie widać na recenzjach niektórych produktów. Wejściowa cena X a jak okazuje się, że jest produkt popularny i do tego świetny jakościowo to za jakiś czas masz cenę X + 20/30 % i nie zawsze jest to podyktowane kursem walut. Produkty polskie jeszcze opierają się tym tendencjom..może nie wszystkie ale jednak spora większość. A jeszcze piękniej widać ile można zapłacić za produkt jak wchodzi nowa linia.. wtedy można uzyskać na wejście rabat i po 30%...i można, i się opłaca...Z monitorów za 6000 robi się rabat do 4500 i jeszcze wszyscy zadowoleni..to nie można tak odrazu.? Wtedy człowiek zadaje sobie pytanie..zaraz, zaraz to za co ja wcześniej miałem zapłacić 1500 dodatkowo?!?! :)

Coś pewnie bym kupił, ale to nie ma sensu wg. mnie o ile, nie jest to sprzęt docelowy. Docelowość ta niestety w tym hobby to rzecz bardzo zmienna. A, że rynek wtórny bardzo dobrze funkcjonuje to w czym problem? Jeden sprzedaje, drugi kupuje..i tak od wieków...I możesz się kolego z tym nie zgadzać, ale to zwłaszcza tyczy się firma zachodnich, których nasi przedstawiciele ustają ceny czasami z kosmosu. To fajnie widać na recenzjach niektórych produktów. Wejściowa cena X a jak okazuje się, że jest produkt popularny i do tego świetny jakościowo to za jakiś czas masz cenę X + 20/30 % i nie zawsze jest to podyktowane kursem walut. Produkty polskie jeszcze opierają się tym tendencjom..może nie wszystkie ale jednak spora większość. A jeszcze piękniej widać ile można zapłacić za produkt jak wchodzi nowa linia.. wtedy można uzyskać na wejście rabat i po 30%...i można, i się opłaca...Z monitorów za 6000 robi się rabat do 4500 i jeszcze wszyscy zadowoleni..to nie można tak odrazu.? Wtedy człowiek zadaje sobie pytanie..zaraz, zaraz to za co ja wcześniej miałem zapłacić 1500 dodatkowo?!?! :)

A jak kończysz te 60 parę lat to dostajesz emeryturę, słabą ale zawsze. I nie można tak od razu?

A jak kończysz te 60 parę lat to dostajesz emeryturę, słabą ale zawsze. I nie można tak od razu?

Ewidentnie kogoś boli takie podejście :) ale tak sprawa wygląda..ja mam takie podejście..które się nieco zmieniło właśnie po kupnie kilku różnych sprzętów prosto ze sklepu..a tak jakby człowiek był nieco mądrzejszy to zawsze kilka ładnych setek zostałoby w kieszeni...i nie ma co się tu jakoś oburzać..handel to handel..i tyle. Pytanie czy ktoś chce używany czy nowy sprzęt..kwestia portfela i podejścia..mi używane nie przeszkadzają a służą tak samo:)

Ewidentnie kogoś boli takie podejście :) ale tak sprawa wygląda..ja mam takie podejście..które się nieco zmieniło właśnie po kupnie kilku różnych sprzętów prosto ze sklepu..a tak jakby człowiek był nieco mądrzejszy to zawsze kilka ładnych setek zostałoby w kieszeni...i nie ma co się tu jakoś oburzać..handel to handel..i tyle. Pytanie czy ktoś chce używany czy nowy sprzęt..kwestia portfela i podejścia..mi używane nie przeszkadzają a służą tak samo:)

Handel to handel. Fakt. Ale może dlatego określenie "handlarz" nie jest szczególnie nobilitujące, np. w przeciwieństwie do staromodnego "kupiec". A w handlowaniu starzyzną jest chyba jakiś sekciarski powab, skoro autor wątku poraz n-ty pisze, że chce nowe, a Świadkowie Jehowy nadal rozdają używane ulotki.

Gość

(Konto usunięte)

jakby człowiek był nieco mądrzejszy to zawsze kilka ładnych setek zostałoby w kieszeni

Kolego nie chodzi o to jaki sprzet kupujesz, uzywany czy nowy, chodzi o Twoje podejscie do ludzi, ktorzy maja inne zdanie niz Ty. To, ze ktos kupuje nowe rzeczy nie znaczy, ze jest od Ciebie glupszy a jedynie swiadomie wybiera taka opcje. Powody moga byc rozne, ale to nie powinno obchodzic innych, szanujmy sie nawzajem a zycie bedzie przyjemniejsze i znajdzie sie miejsce dla roznych pogladow.

PS. Przepraszam za OT i milkne w tym temacie :-)

PS2. Przyjmijmy roboczo zasade, ktora mam w stopce ;-)

Kolego nie chodzi o to jaki sprzet kupujesz, uzywany czy nowy, chodzi o Twoje podejscie do ludzi, ktorzy maja inne zdanie niz Ty. To, ze ktos kupuje nowe rzeczy nie znaczy, ze jest od Ciebie glupszy a jedynie swiadomie wybiera taka opcje. Powody moga byc rozne, ale to nie powinno obchodzic innych, szanujmy sie nawzajem a zycie bedzie przyjemniejsze i znajdzie sie miejsce dla roznych pogladow.

PS. Przepraszam za OT i milkne w tym temacie :-)

PS2. Przyjmijmy roboczo zasade, ktora mam w stopce ;-)

A w którym momencie kolego drogi powiedziałem że ktoś jest głupszy, głupi itd...nie przypisuj mi słów których nie wypowiedziałem a to co zacytowałeś jest wyrwane z kontekstu bo akurat miałem na myśli siebie co jasno wynika z mojego tekstu. Moje podejście do ludzi mających inne zdanie jest takie jakie być powinno i szanuję generalnie to co mówią inni. To że po przez moją wypowiedź podpowiadam komuś inne rozwiązanie bazując na swoich błędach to inna sprawa. Kończę te wywody bo nie o tym jest ten post.

kef ls50 wireless zamówione w sumie w ciemno, zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będzie basu brakować to dokupię suba Rel'a a cenę bardzo fajną dostałem. Podzielę się odczuciami jak dojadą i się troszkę wygrzeją może dla kogoś będzie to pomocne :)

Swietny wybor :) Na pewno zagra zjawiskowo... tylko zazdroscic dobrej ceny. Dobre rady nie poszly w las :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.