Skocz do zawartości
IGNORED

Zmiana koloru głośnikow

Driver1

Rekomendowane odpowiedzi

Na poczatek chcialbym wszystkich przywitac, mam nadzieje ze bedzie nam sie dobrze wymienialo informacjami.

Jak w temacie mam pytanie odnosnie zmiany koloru "jasny buk" na czarny. Mam kolumny Eltax Symphony 14,3 i chcialbym je "przerobic" na kolor czarny. Interesuje mnie 1 efekt: aby wygladaly jak oryginalne czarne. Czy wystarczy jakas farba i jedynie przemalowac?

Bardzo prosze o jakies sugestie w tej sprawie.

Tutaj podaje linka z opisem tych glosniczkow:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystkim bardzo dziekuje

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13186-zmiana-koloru-g%C5%82o%C5%9Bnikow/

Nie chce ich spaskudzic, po prostu czarny sprzet bardziej mi sie podoba. Po za tym dopiero co je kupilem, polowalem na czarne ale choc reklamy w sklepach zaden ich nie ma- podobno sa narazie niedostepne- przynajmniej w niemczech.

Poze mi cos doradzicie- nie znam sie na tym, nie wiem jakich materialow uzyc tzn jakiej farby.

idz do sklepu z farbami, albo do obi czy praktikera jakiegos, zapytaj o czarna farbe ktora zachowuje fakture slojow drewna i juz. ale sobie te kolumny spaskudzisz (bo rozumiem ze nie chcesz malowac *glosnikow* tylko obudowy kolumn, tak?)

One sa raczej oklejone gładka folią albo papierem i chyba żadnych słojów po takim malowaniu widac nie będzie.

Jesli podobały Ci sie czarne to czemu nie kupiłes CZARNYCH? ;) Ja bym tak zrobił... Wszedł do sklepu i wybrał kolumny - czarne (pierwsze z brzegu :)

no wiesz, normalnie kazdy by kupil czarne skoro tylko czarne mu stykaja... ale skoro chce zmieniac, to prosze bardzo. jak sie nie przejmuje nasz pytek tym, ze wszyscy mowia zeby sie powstrzymal, to tez trudno. moze faktycznie nic nie bedzie przeswitywac spod farby, chyba ze to plyta wiorowa. to wtedy moze byc widac jakies takie sztuczne slojowanie co to je fabryka zrobila zeby udawalo drewno. ale paskudnie i tak bedzie - a przeciez jasny buk jest ladniusi:-)

Driver1

Ludziska maja racje, zostaw taki kolorek jak jest. Gusta sie tak szybko zmieniaja, kiedy człowiek jest bardzo młody (tak jakoś własnie mi sie wydaje, ze jestes mlody) :-) Czarny kolor przytlacza. Wiem cos o tym bo sam wstawilem sobie czarna szafe, czarny regal i mam szary dywan. Pierdolca mozna dostac :-) Zdecydowanie jestem za kolorami jasnymi (pastelki sa miodzio:-), no a jesli chodzi o kolumny to moze i byc i sliczny machoń, ale czarny to "brzydal" :-) No, ale ponoc o gustach sie nie dyskutuje. Pozdrawiam.

Mam w tej kwestii własne doświadczenia. Proponuję ci zastosować metodę skuteczną, a co ważne odwracalną. Potrzebna ci będzie dobrej jakości folia samoprzylepna, którą stosuje się do oklejania mebli. Osobiście przerabiałem ten temat ale w odwrotnym kierunku, czarne na drewno. Smutnie wyglądające skądinąd świetnie grające Triangle Comete XS okleiłem imitacją drewna olchowego, folia posiadała nawet wyczuwalną fakturę słojów. W razie gdyby czerń ci się znudziła, wystarczy folię odkleić, resztki kleju usunąć dynksem (jagodzianką:) ).

Mowicie ze jasny buk jest ladniejszy? Musze przyznac ze wprowadziliscie mnie w zaklopotanie;). Teraz naprawde nie wiem czy przerabiac na czarny. Nie wiem za bardzo z jakich materialow sa wykonane te obudowy. Najlepiej zeby byly z drewna(w co watpie) bo ojciec zajmuje sie produkcja okien i on napewno by cos wymyslil- ale to musi byc drewno. Pisze tak ze nie wiem za bardzo z jakiego materialu to jest zrobione bo kolumny jada do mnie z niemiec i beda okolo czwartku. Prawdopodobnie zastosowana jest plyta mdf-nie wiem jaka jest technika wykonczenia takiej plyty.

ps. nie kupilem czarnych kolumn bo nigdzie w niemczech nie bylo tzn w zadnym internetowym sklepie. Byly ale tylko na stronce a jak bylo dzwonione to mowili ze nie ma i nie bedzie czarnych- dziwne to jest dla mnie.

Eltax symphony są z płyty wiórowej okleinowanej winylem, i to cienkim, tak, że zachodzi niebezpieczeństwo jego pomarszczenia pod wpływem rozpuszczalnika ze źle dobranej farby, z kolei oklejenie tego w warunkach domowych z tymi wszystkimi sfazowaniami tak, żeby nie wyglądało na amatorszczyznę graniczy z cudem. A wersja czarna miała najbrzydszą okleinę, i nie chodzi tu o kolor, a raczej o strukturę, koledzy i koleżanki słusznie prawią, jasne bukowe są ładniejsze, zresztą każde drewnopodobne są ładniejsze od wersji czarnej. Dotąd ładną czarną winylową okleinę widziałem chyba tylko na MB Quartach i niektórych Jamo, większość pozostałych ma jakieś paskudztwo rodem z zabytkowych tonsili.

Kierowco Formuły Pierwszej ;)

Proponuję eksperymeny: pomaluj wstępnie kolumny plakatówką. Na czarno. Będzie nierówno, smugi itp, ale czarno. Faktura będzie do złudzenia przypominała efekt jaki osiągniesz malujac docelową farbą albo oklejając domowymi sposobami czarną okleiną winylową. Popatrzysz na nie parę dni i podejmiesz decyzję. Jeśli Ci efekt nie będzie się podobał, to plakatówkę stosunkowo łatwo z winylu zmyjesz wodą (tylko nie zamocz wnętrznośsi kolumn i przetworników!) i po kłopocie. Gdybyś postanowił jednak mieć czarne, to też musisz zmyć plakatówkę - jest nadzieja, że jak zobaczysz kolumny w pełnej krasie jasnego buka, to porzucisz w pół drogi zamiar malowania. A jeśli nie porzucisz, to pomalujesz na czarno z pełnym przekonaniem, że o to Ci chodziło.

• Redaktorzy

McGyver ma racje, Eltax w większości linii stosuje ordynarną folię winylową, która w wersjii bukowej jest o niebo lepsza niż w wersji black (miałem liberty 3+ i wiem co mówię). Kaliekolwiek domowe sposoby tylko spaskudż Ci skrzynki, ale jak chcesz iść na całość to przeleć je sprayem samochodowym (tylko zaklej najpierw membrany). Ale i tak moim zdaniem gra nie warta świeczki

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Driver1

Zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , może nie ma sensu ich przemalowywać tylko zmienić na te?

Ukryta Zawartość

Te na zdjeciu wedlug mnie bardzo fajnie wygladaja. Po obejrzeniu fotki wiem ze chce czarne. Nie wymienie moich na 8,3 poniewaz 14,3 sa najwyzsze z serii;).

Nie wiecie gdzie moge oddac glosniki aby miec identyczny wyglad jak na zdjeciu tj jak oryginaly? Czy oryginalne obudowy sa pomalowane czy maja naklejke??

Wiecie co koledzy i kolezanki,

Jak pojade do domu to najpierw zobacze te glosniki jak wygladaja na zywo w kolorze buk- byc moze naprawde sa ladne i potem najwyzej odezwe sie na forum i powiem czy gra jest warta swieczki czy wygladaja przyzwoicie i moga zostac. Po za tym Jesli macie jakies mozliwosci zalatwienia takich kolumn czarnych to tez prosze na czarna godzine jakies namiary.

Driver1 przejedź się jeszcze do tematu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.