Skocz do zawartości
IGNORED

wymiana kopółek w tonsil maestro 130

Pedros

Rekomendowane odpowiedzi

już wiem -sprawdziłem:

-są trzy rodzaje cordiali o tej średnicy;CLS225-651(651X0,07mm-żyły);CLH225-50(50x0,25mm) oraz mój tj. CLS225(140x0,15mm).Można więc powiedzieć , że to wersja pośrednia między tymi , które wymieniłeś.

nie mówię o okablowaniu wewnętrznym tylko bi-wiring , natomiast jeśli chodzi o oznaczenie CLS225 , to jest dokładnie tak jak napisałem , wersja 225-50 nosi oznaczenie CLH.

Do Qubric:

"Tonsilowski Tytan ma wysoki break-up przy 20kHz. To już zwykle w niczym nie przeszkadza. Ale jego harmoniczne mogą się rozkładać gdzieś poniżej 10kHz."

Druga harmoniczna dla sygnału pobudzającego 10kHz ma częstotliwość 20kHz, trzecia - 30kHz itd. Słyszalne nie będą, jak break-up jest na 20k to wzmacnia harmoniczne o częstotliwości 20k (2nd dla 10k, 3rd dla 6.7k itd.) inna sprawa to oczywiście intermodulacja.

- Break-up jest na 20kHz - jeżeli ta częstotliwość pojawi się MECHANICZNIE na membranie to ulegnie wzmocnieniu o 10dB

- sygnały harmonicznych dla częstotliwości pobudzającej f mają częstotliwości f*N gdzie N - rząd harmonicznej. Dlatego break-up wzmocni drugą harmoniczną dla częst. pobudzenia 10k oraz trzecią dla pobudzenia 6.7k. W obu przypadkach częstotliwość SYGNAŁU harmonicznej jest równa 20kHz i nie jest słyszalna.

Ja nie wiem czy to akurat break-up rozwala stereofonię. Tutaj tylko osobiste doświadczenie może pomóc, ale też dyskusja tematu jest trudniejsza ze względu na ograniczoną sprawdzalność.

Dobrze - przy 20Khz większość ludzi cos usłyszy ale powiedzmy że nie wiadomo co i czy to będzie im aż tak przeszkadzało?

Mnie chodzi o to czy trzecia harmoniczna na 6,7kHz bedzie powodowała zaburzenia brzmienia nawet dla tych co nie specjalnie usłyszą break-up? Czy to jest jakiś duzy poziom zniekształceń? powiedzmy ile musi być zawartości mierzonej 2%, 5% czy więcej? Bo to moze popsuc brzmienie ( i przy okazji stereofonię o której napisał McGyver)?

pozdr.

Generalnie moje zdanie jest takie-po co sobie zawracać dupę kopułką sprawiającą takie problemy aplikacyjne skoro za podobne pieniądze można kupić inne, znacznie bardziej "spolegliwe" i nieźle grające? Ja tam masochistą nie jestem, eksperymentować można, ale są granice.

A ja uważam że jeśli już chcemy mieć lepiej to za podobne pieniadze niespecjalnie się to uda. I tu się tylko różnimy. Unikałem kopułek Tonsila jak się dało, ale też różnych ARNów podobnie jak Aphardów i tego typy dziwnych produktów.

Gdybym miał z nich wybierać wybrałbym jednak Tonsila.

Stwarzanie problemów - to pojecie dośc względne.

pozdr.

PS. Proponuję co jakiś czas zaglądać co wątku "Aplikacja GDN 18/60". Jendrek obiecał pomiary monitorka na tym głosniku i kopułce GDWK 10/80/19 a może się na jakiegos Seasa albo Vifę zdecyduje (zaraz potem jak mu przejdzie fascynacja głośnikami szerokopasmowymi ;)

->Qubric

reasumując:Twoim zdaniem jaki głośnikiem można próbować zastąpić tytana tonsila , aby poprawa była wyrażna , lecz by nie wydawać 600 lub więcej zł. na głośnik?

Pedros - nie da się tak po prostu zastąpić głosnika innym. Mozliwe że McGyver wstrzelił sie tym ARNem w parametry zwrotnicy. Ale to by trzeba i tak zmierzyć. Zawsze wymiana oznacza koniecznosc zbudowania nowej zwrotnicy. To praktycznie jest produkcja nowej kolumny.

Ale. Zakładając że masz obudowę, niskotonowce i chcesz oprzeć na nich nowa konstrukcję to ja bym próbował Seasa Kt28 lub VifęD27 (PL27?). Seas powinien być tańszy - jakieś 180-220zł. za sztukę (nie znam aktualnych cen - powinien miec je QBA lub Akkus). Mnie się dobrze integrowała ta Vifa z 16cm Tonsilami. Więc pewnie i z głosnikami z Maestro dobrze by wyszło. W 600zł. za calą przeróbkę powinieneś się zmieścić.

pozdr.

->Qubric

krąg poszukiwań zaczyna się zawężać:)Kandydaturę tego Seasa też roważałem.Mamy więc jego , ARV-a , ze dwa lub trzy modele vify.Teraz jeszcze tylko punktacja w kategorii jakość - cena i zamawiam głośniki.O zwrotnicę zacznę się martwić , gdy będę miał głośniki , bo wygląda na to , że ze zdobyciem schematu oryginalnej może być problem (chyba że spróbuję w tonsilu?) , a nie chcę rozkręcać kolumn kilka kilka razy , bo mogłoby to nieco zaszkodzić mocowaniom głośników(niestety zwykłe wkręty , bez tulejek).

Poszukaj na Forum wpisów autorstwa "ahfc". Zamieszczał kilka schematów i chyba też jakies Maestro - kiedyś go o to męczyłem :)

Wkrętami się nie martw. W razie czego mozna kupić takie nakrętki do wbijania w drewno albo zalac otwory klejem polimerowym i tez się będzie dobrze trzymało.

ARN104 można kupić za mniej niz 40zł. więc nawet do prób mozesz zaryzykować. W końcu to cena lepszego kondensatora albo kawałka kabla.

Seas Kt28 był nawet w drogich kolumnach Dali i chyba w którymś Jamo.

pozdr.

Pedros, Qubric sam przyznaje że unikał tanich kopułek, a to, że wrzuca do jednego worka i czecha, i tonsila, i badziewnego Alpharda wskazuje, że przez to unikanie zapoznał się z nimi co najwyżej pobieżnie. Z tanich tweeterów ARV104 jest najlepszy. Z tego, co pisze wynika również, że i ofertę Vify zna jedynie powierzchownie (Z praktyki, bo dane katalogowe ma opanowane) twierdząc że aluminiowa D25AG jest gorsza od tekstylnych... Prawda jest taka, że D25AG to głośnik niemal wybitny, a tekstylne Vify wszystkie nieco szeleszczą, ja wolałbym już Peerlessa DT100 (tani, nieco ponad 100zł/szt), a na pewno Seasy KT25, KT27 są sporo lepsze, ale i droższe.

McGyver już raz Ci napisałem skąd i jakie głośniki znam i których słuchałem.

Tonsile z laminatową kopułką stosowałem kiedy jeszcze na stojąco pod szafę wchodziłeś. Pozostałych tekstylnych i tytanowych Tonsili słuchałem w oryginalnych konstrukcjach Tonsila i Denona. Peerlessa WA10 (pisałeś że to samo co DT100) słuchałem w Radmorach LS10 i Lento. Tesle ARN 104 w wynalazkach o nazwie Skart, Diora, Acoustic Quality i jeszcze czymś z bazaru czego nazwy nie pamiętam. Vify PL i D stosowałem. Vife D25AG słyszałem w Acoustic Quality (to ten ze Scan Speakiem).

Akurat z wszystkich które wymieniłem nie słyszałem tylko Alpharda - którego dodałem do opisu "dla smaku" :)))

Więc bądź tak uprzejmy nie wmawiać mi po raz trzeci z rzędu tego co już kiedyś wyjaśniłem.

Na tle Vif PL czy tego Seasa Kt z Jamo wszelkie wysokotonowce Peerlessa i Tesli są warte ceny cienkiego druta od starych Altusów. Laminatowe Tonsile mają podobny poziom - i mniej szczegółw. Tekstylne Tonsile bardziej szorstkie w brzmieniu.

Aluminiowa Vifa jest tak samo "wybitna" jak i tekstylna (oczywiście oba grają inaczej). Jest to podobna klasa co Seas Kt27 i 28 (to te co w Phonarach) i raczej gorsza od tytanowych Seasów a na pewno gorsza tytanów Audaxa, które też słyszałem w GLD. Jeżeli aluminiowa Vifa nie jest ewidentnie gorsza to jest po prostu nijaka w brzmieniu.

Nie obserwowałem żadnego "szeleszczenia" o którym wspominasz (kur... piszę to już trzeci raz!). Przestery w głośnikach są kiedy się je za nisko i zbyt łagodnie filtruje, albo kiedy słuchasz bez filtra. Co w ogóle samo w sobie jest kompletnym bezsensem, bo każdy wysokotonowy głośnik pracuje z filtrem, każdy z innym i każdy z zależnym od tego z jakim niskotonowcem go chcesz zintegrować.

Czytając Twoje wpisy mam już wyrobiony pogląd na to jakie brzmienie lubisz i co preferujesz. Przede wszystkim łagodne, gładkie i to nawet kosztem obniżenia szczegółowości. Dlatego lubisz Dynaudio i aluminiową Vifę D25AG. Na pewno spodoba Ci się Morel MD29. A w tanich takie wycofane piszczki jak Peerless czy Tesla.

A nie pasują Ci zupełnie głośniki ostre - zazwyczaj o lekkich i słabo tłumionych membranach - właśnie Vify PL czy Scan Speaki czy Eatony.

I miej sobie własne upodobania. Tylko nie racz mówić że inne głośniki są do dupy bo słyszałeś że "szeleszczą".

Ja Słyszałem, że nie szeleszczą za to maja znacznie więcej mikroinformacji i ostrości, która się przydaje np w jazzie, w instrumentach dętych, dodaje koloru bluesowi.

Jeżeli nie wyłączysz u siebie tej "zdartej płyty", to zacznę Ciebie krytykować w ten sam sposób. I mogę Cię raczyć takimi samymi stwierdzeniami, że nie masz praktyki i wykonywałeś eksperymenty, które nijak się mają do rzeczywistości zastosowania głośników w konstrukcji kolumny.

pozdr.

Nic o niej bez niej, oto znienawidzona przez Qubrica Tesla już zasiedziała :-)

[obrazekLUKASZ-215751_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jaka piekna :-)

[obrazekLUKASZ-215755_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cypis - Peerlessa też nienawidzę :)

Widze ze masz tego Tonsila którego sprzedawał również Dexon. Na basie GDN 18/60 na średnich GDN 18/50/1. Ahfc zamieszczał jego schemat zwrotnicy. O ile pamietam to jest kolumna w pełni 3 drożna (a może się mylę, bo wygląda na 2,5). Nie ma to nic wspólnego z Maestro 130.

I jak Ci ta gówniana Tesla gra z takimi świetnymi Tonsilami?

pozdr.

A tu sie wypina na Qubrica :-)

[obrazekLUKASZ-215760_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.