Skocz do zawartości
IGNORED

amplituner Rotel czy Anthem

euro

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję dobrego amplitunera z uczciwym 100W na kanał. Będę chciał kupić coś z drugiej ręki.

Obecnie rozważam Rotela RSX-1550 lub Anthem MRX-500/510. Będzie to grało z zestawem 5.1 Taga Platinum.

Czy ktoś miał do czynienia z tym sprzętem? Jak z dźwiękiem i funkcjonalnością?

https://www.audiostereo.pl/topic/131914-amplituner-rotel-czy-anthem/

Oba nie są mistrzami jeśli chodzi o funkcjonalność. Ale Anthem moim zdaniem jest daleko do przodu w stosunku do Rotela - choćby dlatego, że ma najlepszy z systemów korekcji akustyki (z tych co testowałem). Rotel natomiast nie ma żadnego...

A czemu te modele???

Marantz7010 lub Denon6200w, też fajne amplitunery, może Onkyo RZ900 do setu5.1 każdy amp będzie ok, w nowych sytemach już masz Atmos, DtsX czy nawet Auro 3D.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Piszę o uczciwym 100W na kanał. Mam obecnie Onkyo i wiem jaka jest różnica w dźwięku i mocy w porównaniu np. do Cambridge Audio czy Sony ES. Wcześniej miałem też Denona. Teraz właśnie chciałbym uderzyć w lepszy jakościowo dźwięk kosztem różnych bajerów jak Auro 3D i DTS3. Na moich głośnikach tych wirtualnych efektów za bardzo nie słychać, ale jakość wzmacniacza w amplitunerze słychać bardzo wyraźnie.

No to w końcówki mocy zainwestuj lub monobloki. Moc w amp av jest rozkładana na kanały, to że masz 100 czy 200W na kanał to nie znaczy iż masz tyle samo przy 5,7,9kolumnach.

Atmos, DtsX to efekty w filmach znaczy ścieżki dźwiękowe które wykorzystują sufitowe głośniki czyli np .5.1.2 czy 7.1.4. Auro 3D masz tylko w Denon i Marantz.

Na 5.1 nigdy nie uzyskasz efektu Atmos itp.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Myślę , że wydajne prądowo DD , może zjeść nawet Atmosa , który będzie coś tam sobie burczał.

15 lat temu na Sony 930 i DVD Sony 725 z głośnikami Mission 773 , 77 C i 77 DS jak włączyłem się koncert Metallica lub Gladiatora w DTS , to ciary takie latały po ciele , że szok . Niestey teraz tego z coraz nowszym sprzętem nie doświadczam :(

Może jestem coraz bardziej głuchy :)

Myślę , że wydajne prądowo DD , może zjeść nawet Atmosa , który będzie coś tam sobie burczał.

15 lat temu na Sony 930 i DVD Sony 725 z głośnikami Mission 773 , 77 C i 77 DS jak włączyłem się koncert Metallica lub Gladiatora w DTS , to ciary takie latały po ciele , że szok . Niestey teraz tego z coraz nowszym sprzętem nie doświadczam :(

Kiedys jak ojciec wymienil starego opla astre okolo 80km na nowego citroena c5 ze 110km pneumatycznym zawieszeniem i radiem na CD to tez mnie ciary przechodzily.

Teraz wsiadajac nawet do lexusa czy mercedesa nie ma takiego efektu.

Chyba tez sie stazeje.

Widzisz analogie.

Nikt o zdrowych zmyslach, nie robi atmosa na glosnikach komputerowych i nie bedzie porownywal tego do normalnych podlogowek w 5.1 na anthemie. Bez sens.

Wniosek jeden:

Dobru atmos bedzie lepszy od Dobrego 5.1 i tego sie trzymajmy. A kolega chce dobrego 5.1

Obecnie rozważam Rotela RSX-1550 lub Anthem MRX-500/510. Będzie to grało z zestawem 5.1 Taga Platinum.

Czy ktoś miał do czynienia z tym sprzętem? Jak z dźwiękiem i funkcjonalnością?

Rotel robi od lat doskonałe wzmacniacze i końcówki mocy. Amplitunery AV do KD jakoś mu nie wychodzą. Nie wiem w czym jest problem, ale funkcjonalność zawsze jest uwsteczniona. No i kosztują sporo choć na jakość to się nie przekłada.

Anthem zdecydowanie tak, ale z serii 7xx.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

ciężko o porównanie bo to zależy od preferencji, głównie słucham muzyki dlatego zainwestowałem w rotela (wielokanałowa końcówka (jest moc) i pre (procesor)),

ale najwięcej mnie kosztowały kolumny frontowe

( w sumie nie wyszło to drogo)

Także obstawiał bym wypowiedź BaliGdynia, jak już coś masz to zainwestuj w końcówki mocy. Będziesz miał żywe ponad 100W. Czysty dzwięk i nie zmienną dynamikę na każdym kanale. Po sprawie.

Polać mu i to czegoś dobrego.......

Chyba nie, ja też tak mam, a zapewne nie tylko my....

• 2 tygodnie później...

Muszę wrócić do tematu.

Z tego co czytałem to Anthem nie mam dekodera DSD ani wejść analogowych 5.1 ub 7.1, a dla mnie niestety to duży minus, bo mam trochę płyt SACD :(

A z ciekawości zapytam jak wygląda porównanie dźwięku Rotela RSX-1055 i Cambridge Audio 651/751?

Dla mnie dźwięk wzmacniaczy CA był raczej taki bez polotu, a jak to wygląda w amplitunerach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.