Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy xt6f,Marantz pm6006,tidal hifi

krukgczapa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam posiadam zestaw tannoy xt6f marantz pm6006 i kable chord clearway na dzien dzisiejszy jest to podłączone nastepująco

Tv samsung 50' po kablu optycznym z tv do marantza pm6006 odtwarzam muzyke z telefonu lub tableta do chromecast 2 głównie aplikacja tidal HIFI i teraz pytanie czy takie połączenie nie jest najgorszym gardłem systemu? co możecie polecic chciałbym zostać przy strumieniowym przesyłaniu plików przez tidal hifi jakie konfiguracje polecacie? Myślałem nad chromecast audio ma wyjście optyczne jak i jack 3.5mm czy to będzie lepsze rozwiązanie ? A może jakiś dac tu pomożę ? Prosze o wszelkie informacje.

Dziekuje

https://www.audiostereo.pl/topic/131984-tannoy-xt6fmarantz-pm6006tidal-hifi/

Wyjście optyczne z TV to najsłabsze możliwe rozwiązanie.. więc zastosowanie chromecasta audio może okazać się lepsze.. ale różnica może też być na granicy percepcji..

.. jednak nie dowiemy się tego jak sami nie sprawdzimy..:)

Tu trochę info..

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

• Moderatorzy

Poczytaj o raspberry pi3

Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Zdecydowanie słabo. Chromecast audio i wychodzisz z niego optykiem do daca w marantzu. To najtańsze a najlepsze rozwiazanie.

Kolejne to ściganie lepszej ceny w UK na na6005 lub dnp730.

Pozdrawiam

Wyjście optyczne z TV to najsłabsze możliwe rozwiązanie.. więc zastosowanie chromecasta audio może okazać się lepsze.. ale różnica może też być na granicy percepcji..

.. jednak nie dowiemy się tego jak sami nie sprawdzimy..:)

Tu trochę info..

Ukryta Zawartość

Dokładnie Dziekuje za linka kupiłem już chromecasta audio zobaczymy czy odczuje jakąś różnice i dam znać co z tego wyszło.

Zdecydowanie słabo. Chromecast audio i wychodzisz z niego optykiem do daca w marantzu.

Chromecast już zamówiony zobaczymy czy bedzie poprawa jak nie zwróce i bede rozglądał sie za jakimś odtwarzaczem sieciowym?

Wkoncu dotarły tannoy-e po 2 miesiacach heh Jak narazie krew z uszu i bas dudni jak szalony ale dam im czasu na dotarcie.

Marantz też na poczatku przez jakies 3 dni masakra zero sceny detalu tylko dudnił basem ale po kilku dniach pokazał co potrafi nawet z f3 Jestem zadowolony ładne granie!

strasznie kombinujesz mając niezły wzmak i dobre kolumny. może jakiś dac ogarnij

Np? i jak widzisz to połączenie tv-dac-wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Gość numik

(Konto usunięte)

Dokładnie Dziekuje za linka kupiłem już chromecasta audio zobaczymy czy odczuje jakąś różnice i dam znać co z tego wyszło.

Chromecast już zamówiony zobaczymy czy bedzie poprawa jak nie zwróce i bede rozglądał sie za jakimś odtwarzaczem sieciowym?

Wkoncu dotarły tannoy-e po 2 miesiacach heh Jak narazie krew z uszu i bas dudni jak szalony ale dam im czasu na dotarcie.

Marantz też na poczatku przez jakies 3 dni masakra zero sceny detalu tylko dudnił basem ale po kilku dniach pokazał co potrafi nawet z f3 Jestem zadowolony ładne granie!

Np? i jak widzisz to połączenie tv-dac-wzmacniacz?

no przez optyka skoro masz optyka z tv, nie rozumiem w czym problem, optyk do dac, dalej sygnałowe do wzmaka, najprostsze na świecie połączenie choć możesz też użyć lapka i usb wireworlda za 300 zł do dac, ja tak gram z tidal hifi i jest super

no przez optyka skoro masz optyka z tv, nie rozumiem w czym problem, optyk do dac, dalej sygnałowe do wzmaka, najprostsze na świecie połączenie choć możesz też użyć lapka i usb wireworlda za 300 zł do dac, ja tak gram z tidal hifi i jest super

Usb za 300 zł i co on robi? Masz do niego jakąś aplikacje na telefon czy pozłacany cały czy jak?

Tyle że możesz ich nie znaleźć już nowych. Teraz jest wersja II trochę droższa.

Jak ktoś ma jeszcze 1ke to warto

Gość numik

(Konto usunięte)

Usb za 300 zł i co on robi? Masz do niego jakąś aplikacje na telefon czy pozłacany cały czy jak?

eee, wychodzę tak z lapka do daca, black dragona. Wireworld Starlight to świetny kabel usb, nie kumam w czym problem. To zdecydowanie lepsze wyjście niż używanie TV wg mnie, zwłaszcza, że Tannoye to fajne kolumny, a Marantz to przyzwoity wzmak w swojej cenie. Tylko alternatywna propozycja z jakimś tanim DAC

Gość numik

(Konto usunięte)

Nie no to ja się zgadzam. Ale czym różni się ten usb za 300 zł od tego za 50?

Wszystkie połączenia są ok. Pytam bardziej o sam kabel

aa, wszystkiego jest jakby więcej / lepiej, separacja, dynamika, góra czystsza. Uwierz mi, co jak co, ale we wpływ kabli usb nie wierzyłem. Tymczasem zwykły, oba Wireworldy, 2 drogie Tellurium i Mit USB to za każdym razem inne granie, może nie aż tak różniące się jak w ic czy głośnikowych, ale powiedzmy z 60% poziomu tych różnic. Dodam - mam niezłe kolumny, dac i wzmaka, może to ma znaczenie. Kable usb nie przesyłają se po prostu "cyferek", ważna jest jednak jakość tego przesyłu, szybkość i pewnie konstrukcja.

Tellurium były jakies zbyt "sterylne", tak czyste...że trochę w sumie bez wyrazu, charakteru. MIT tworzył piękną przestrzeń, świetnie kontrolował dół, ale lekko zwalniał. Żałuję, że nie słuchałem PPA Studio, ale temat kabla usb mam zakończony.

Gość

(Konto usunięte)

Kable usb nie przesyłają se po prostu "cyferek", ważna jest jednak jakość tego przesyłu, szybkość i pewnie konstrukcja.

Gdzie można o tym przeczytać coś naukowego? Pachnie rewolucją cyfrową. ...

Gość numik

(Konto usunięte)

Gdzie można o tym przeczytać coś naukowego? Pachnie rewolucją cyfrową. ...

raczej konserwą naukową po 2 stronie, ale to już zostawiam każdemu do własnego rozeznania. Mnie technika nie obchodzi, a efekt dźwiękowy.

http://www.6moons.com/audioreviews/lightharmonic/1.html

sprawdź albo olej dla "teorii naukowych", Twój wybór

Testy w gazetach na stronach dajmy spokój. Nie ma już tych rzetelnych.

Ale mam dobrą rade dla nas:

a, wszystkiego jest jakby więcej / lepiej,

Pachnie rewolucją cyfrową. ...

Po prostu zostawmy to. Ja Ci wierze bo nie mam powodu żeby nie. Nie obróćmy tematu. Przepraszam sam zacząłem.

ja tak gram z tidal hifi i jest super

Mam tez tidala hifi ale ostatnio znalazłem qobuz i powiem szczerze że jakość qobuz jest lepsza znaczy u mnie lepiej to gra ....

Raczej wole strumieniowo i przy tym zostać jeśli o to chodzi jakiego daca byś polecił do 200f?

W takiej cenie to wylacznie dobry Chinski DAC, za europejskie sie zwykle przeplaca. Aune X1S

Zdecydowanie daj im czas bo one tak z natury nie graja.

Chyba ze zle dobrana elektronika i kable, Marantz tez do najlagodniejszych nie nalezy. Mialem PM8005

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Zdecydowanie daj im czas bo one tak z natury nie graja.

Chyba ze zle dobrana elektronika i kable, Marantz tez do najlagodniejszych nie nalezy. Mialem PM8005

Już jest dużo lepiej tyle że muzyka od paru dni poprostu nie jest wyłaczana czy to na noc czy dzien ...... dzis nastepne podejście te same utwory i już sie troszke otworzyły znika dudnienie tylko ładne same mięsko ale mam wrażenie że jeszcze dużo pokażą gram tylko 6 dzień

Aune X1S to pelny opis modelu.

DZiekuje zabieram sie za literature ....

Rafa czy dalej grasz na xt8f?

Nie pamiętam dokładnie ale co najmniej 2 tygodnie u mnie grały niemal nonstop, tylko większości bardzo cicho aż się wszystko ułożyło.

Rafa czy dalej grasz na xt8f?

Absolutnie!

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

I jak oceniasz granie po jakim czasie zaszly zmiany? U mnie tez maks godzina 9 narazie jak granie z auna dac? Z tego co czytalem jest neutralny. ..jak tobie podeszedl? Opisz cos wiecej prosze z gory dziekuje

Tannoy potrafi się wygrzewać nawet 100 godzin. Po 50-70 warto go trochę rozchulac na wyższych poziomach głośności

Rozumiem no czasem już im troche podkrece coś skocznego... Jak narazie duża poprawa w scenie duużooo szersza i bardziej szczegółowa bas już tak nie chula i stał tak jakby bardziej zwiezły krótki i ładnie schodzi nie wiem jak to fachowo opisać fajnie zgrywa sie z całoscia brumczy sobie heh...zobaczymy co bedzie dalej czekam na tego chroma jeszcze ehh ostatnio podpiełem cd marantza cd6000 ale żadnej poprawy wzgledem tidalem i optykiem .

Co fajne zauważyłem właczyłem cd wraz z wzmacniaczem a na pilocie od pm6006 zaczyna migac przycisk CD mowie co jest a okazało sie ze nawet tak stare zrodło złapał pilot od wzmacniacza i bez problemu można nim sterować...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.