Skocz do zawartości
IGNORED

SW - jig II - rezystor bezindukcyjny

szczesiu

Rekomendowane odpowiedzi

W opisie do jiga II jest wzmianka o konieczności zastosowania rezystora mocy 8 omów 20W bezindukcyjnego. Niestety - nie widziałem takich w naszej sieci, oprócz naprawdę profesjonalnych z Elfy za grubą kasę. Większość ceramików to chyba drutowe z konstatanu - takie na pewno zachowują się jak cewka.

Z kolei w prawdziwym jigu jest napisane na rezystorze "non-ind", czyli ten ceramik jest bezindukcyjny. Skąd zamówić taki rezystor? Fajnie, gdyby ta firma miała jeszcze 0,5-0,6 W o 1% tolerancji, żeby się nie spłukać na przesyłki. Te w Dexonie to chyba są drutowe?

https://www.audiostereo.pl/topic/13207-sw-jig-ii-rezystor-bezindukcyjny/

Kup kilka dwuwatowych i połącz równolegle. U mnie jest ok. 12 watów. W tym miejscu to nie jest apteka :)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Rezystor wcale nie musi być 20W. Na upartego można by tam dać 2W, ale polecam 5W. Możesz kupić w akkusie 7R5 + 0R33 i połączyć szeregowo (te 0,2R zostaw na kabel).

Przy okazji, te rezystory 1,175k wywal w diabły, wywal również te 540 i 130R, są nieprzydatne. Ogólnie, JIGII jest średnio przemyślaną konstukcją, powiedział bym... niepotrzebnie rozbudowaną :-)

W pełni przydatnego JIG'a można wykonać na 2 przełącznikach, 3 rezystorach i ewentualnie 4 diodach zenera jako zabezpieczenia wejścia karty (też niepotrzebne bo i tak zawsze będzie korzystał z połączenia SPLIT).

Dzięki za odpowiedzi.

Mam jeden problem ze wzmacniaczem mikrofonowym - nie działa mi dioda sygnalizująca - dioda jest sprawna - może siadł tranzystor? To chyba najpewniejsze wytłumaczenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.