Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Denon PMA-1520

headstar

Rekomendowane odpowiedzi

:-) zastanawiałem się nad PMA-1520, który nowy kosztuje 4500, a cena 2600 wzięła się stąd, że na allegro był za tyle wystawiony używany. Także początkowo budżet zakładałem 4-5k, przy używanym bym połowę zaoszczędził :-)

Ciekawy test Atolla przeczytałem tutaj i mnie zaintrygował (ciekawa prezentacja brzmienia w obrazkach ;-)):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chociaż z wyglądu nie moja bajka, ale słucha się uszami, kupuje oczami

Posłuchamy - zobaczymy ;-)

Ukryta Zawartość

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Chociaż z wyglądu nie moja bajka

Moja też nie :/

Ale dźwiękowo to bardzo fajny wzmak. Pamiętaj że w tym budżecie masz jeszcze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmm, tylko tutaj wskakuję już półkę wyżej na wzmacniacze lampowe, a w początkowym założeniu szukałem wzmacniacza, który pracowałby też jako końcówka mocy w kinie - do tego chyba szkoda lampy (tak mi się wydaje).

Sony XW-5000 / Kauber FRAME LITE VELVET Grey Flex 110" / Arcam AV40 + PA720 + PA410 / Panasonic DP-UB9004 / Apple TV 4K / Klipsch: 2 x RP-8000F, 1 x RP-504C, 4 x RP-500SA, 4 x PRO-180RPC, 2 x SPL-120

Szkoda lampy?

No szkoda ale w stereo będzie lepiej. Jedyny minus to sterowanie głośnością obu urządzeń. To kwestia kilku prób i znalezienia punktu w którym wzmacniacz gra równo co reszta.

Taki przykład po prostu sprawdź razem z tamtymi.

Więc podłączanie lampy jako końcówki mocy to nie jest coś, czego się unika, żeby lamp nie zużyć (bo zakładam że mają jakąś określoną żywotność)?

Z tego co widzę, Cayin MT-35s nie ma wejść main in (czy jak ono się nazywa) i tak jak pisałeś, głośność wzmacniacza sterreo trzeba by wyregulować na ucho, żeby w kinie móc sterować głośnością z amplitunera. Dobrze rozumiem?

Dobrze rozumiesz, ale nie trzeba tego robić na ucho, nie ma szans abyś potencjometr ustawił w tej samej pozycji na ucho.

Ja jak miałem pma 720 AE to zrobiłem sobie kropkę ułówkiem w której pozycji był potencjometr podczas kalibracji i to tyle.

Albo tak:)

Podstawowy decybelomierz masz też w aplikacji telefonu.:)

Generalnie lampy bardzo zadko mają main in no chyba że typowe końcówki mocy.

Jednak nie jest to urządzenie które bym z tego powodu zdyskwalifikowal.

Lampa obok amplitunera toż to kawał historii w jednym miejscu.

Ja jak miałem pma 720 AE to zrobiłem sobie kropkę ułówkiem w której pozycji był potencjometr podczas kalibracji i to tyle.

ogolnie to to niby nie jest problem, no chyba ze sie zapomni skrecic glosnosci i wlaczy inne zrodlo :) wtedy masz mocna pobudke (a moze i uszkodzenie kolumn?)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Każda inaczej pokazuje.

niech uzywa ciagle tej samej aplki (chyba ze co pomiar to inaczej pokazuje [ta sama apka], to juz lipa)

SONY HW55, DENON PMA-2020AE + Cambridge Audio 751R, Monitor Audio: GX200, GX50, GXC150, Silver W12, Oppo BDP-95 (ISO), Mede8er 600X3D, DAC Nostromo 5 & wzm. Nostromo, Denon AH-D7200, BT: qudelix5k & 10kg kabli wszelakiej maści 🙂

Każda inaczej pokazuje.

Ale apka? To nie ma znaczenia. Może pokazywać wielką fikcję ważne aby te wszystkie kolumny miały tą samą wartość. A czy to będzie 15dB czy 120 to co za różnica.

inaczej pokazuje [ta sama apka], to juz lipa)

No to wtedy patent z ołówkiem.

chyba ze sie zapomni skrecic glosnosci i wlaczy inne zrodlo :) wtedy masz mocna pobudke (a moze i uszkodzenie kolumn?)

Kwestia przyzwyczajenia.

Ja miałem Pma wysterowany gdzieś na godzinę 11 ze trzy razy zdarzyło mi się zapomnieć, było bardzo głośno gdy zapomniałem ale nie na tyle aby coś zaraz się zepsuło, także takie zapomnienie wchodzi w krew i człowiek potem pamięta.

Teraz jest wygodniej z 1520.

Jeżeli ktoś posiada wzmacniacz z wyświetlaczem to wtedy juz żaden problem.

Cześć, miałem okazję posłuchać 3 wzmacniaczy na swoich kolumnach:

- Roksan K3 - fajne brzmienie, mocny bas, wyeksponowany wokal i szyba szeroka scena

- Exposure 2010 - w porównaniu z Roksanem słabszy bas, węższa scena, wokal schowany, generalnie miałem wrażenie, że dźwięk jest jakby przytłumiony

- Baltlab Epoka III - początkowo zabolały mnie uszy, może to za dużo powiedziane, ale miałem wrażenie, że jest strasznie dużo wysokich tonów i nagromadzenie szczegółów było trochę przytłaczające czy chaotyczne. Po kilkunastu minutach, jak się wzmacniacz rozgrzał grał już spokojniej. Tutaj scena była najszersza, ale nadal dźwięk jakby trochę męczył moje uszy

Z tych wzmacniaczy jedynie Roksan może współdziałać z AVR w kinie, więc raczej wybór będzie prosty.

Tomek

- Roksan K3 - fajne brzmienie, mocny bas, wyeksponowany wokal i szyba szeroka scena

znajdziesz Roksana k2 w tym samym budżecie to proponuję raczej iść w Anglika.

Czyli tu miałem racje.

To sprawdź jeszcze wspomnianego Cayina MT35S

Cayina nie mieli, ale lampę raczej mi odradzali do już ciepłych Zensorów.

Wydaje mi się żę masz trochę mylne myślenie o lampie.

Rozumiem że każda wygląda jakby grała stonowanym dźwiękiem, Delikatną przytłumioną gorą i w ogóle wszystko obracało się w środku pasma.

Jednak nie to jest ich zaletą.

Lampy grają miło dla ucha. Nie kłują, ładnie zaokrąglają basy. Sprawdź jeśli masz możliwość też inną. Silver Luna?

Chodzi o to abyś zobaczył czy faktycznie to nie drogą którą powinieneś podążać.

Wygląda na to, że szara rzeczywistość zweryfikowała moje doświadczenia ze wzmacniaczami. Wypożyczyłem Roksana i Baltlaba, posłuchałem w domu i nie brzmiało to niestety tak fajnie jak w salonie. Najwyraźniej akustyka mojego pokoju pozostawia wiele do życzenia, ale jest to salon w którym normalnie żyjemy, więc jakieś specjalne zabiegi poprawiające akustykę odpadają. Nie mówię, że nie było różnic między amplitunerem a poszczególnymi wzmacniaczami stereo, ale były one na tyle małe, że chyba nie warto inwestować dosyć sporych pieniędzy, kiedy efekt będzie minimalny. Pozostaje mi zostać przy kinie 5.1, może 7.1 żeby sobie humor poprawić ;-)

W każdym razie dzięki wszystkim za pomoc

PMA1520 nie testowałem, bo niby miałem wskoczyć na wyższą półkę, ale niewiele z tego wyszło. Może spróbuję też, ale nie wiem czy też to nie zginie w akustyce pokoju.

Wypożyczyłem Roksana i Baltlaba, posłuchałem w domu i nie brzmiało to niestety tak fajnie jak w salonie.

Bardzo słuszna droga.

Pozostaje mi zostać przy kinie 5.1, może 7.1 żeby sobie humor poprawić ;-)

Nie zagrało lepiej niż kino?

W porównaniu z obecnym X2300 już powinieneś odczuć olbrzymią poprawę. Więc sprawdzanie 1520 nic tu nie da.

Albo faktycznie nie potrzebujesz stricte sprzetu HiFi albo co bardziej prawdopodobne Twoje pomieszczenie ma jakieś ograniczenia akustyczne.

No ale czuć różnicę, ja przy avr-x3200w vs pma720ae od razu usłyszałem różnice na plus wzmacniacza, a że pma720 nie ma "main in" to kupiłem 1510ae i poprawa w stereo ogromna była.

Avr-x2300w ma minus brak pre out i tu końcówka mocy nie nada się i trzeba osobno stereo robić.

Gdybyś chciał poprawić nastrój sobie to zrób Atmosa 5.1.2 :)

A co do salonu i akustyki to czasem odstawienie kolumn od ściany poprawia już efekt audio :)

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Nie mówię, że nie było różnic, a ze były na tyle niewielkie, że chyba nie warto z mojego punktu widzenia inwestować dużych pieniędzy (za mała wartość dodana). Może to kwestia mojego słuchu, może dodatkowo nakłada się na to słaba akustyka pokoju. Układ pokoju zamieszczony poniżej, obok TV są 2 kolumny podłogowe plus sub. Na pewno brakuje jakiegoś dywanu, ale raczej nie zanosi się, żeby miał się pojawić ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Źle jest to że jednak kolumna jest zasłonięta szafą. Druga powiedzmy ma miejsce wokoło siebie.

Ten słupek przeniósł bym na lewą stronę pod okno

Przy takim układzie powinieneś czuć różnice.

Wygląda że znalazłeś się w gronie szczęśliwców którym nie potrzebna zabawa w audio :)

Nie trap sobie głowy zatem PMA1520 :)

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, ale nie wiem czy nie jest to szukanie na siłę. Być może to DBT-3313UD był wąskim gardłem całego zestawu, i ani Roksan ani Baltlab nie mogły wyciągnąć z niego nie wiadomo czego w porównaniu z AVR? Tak jak pisałem było lepiej, ale nie jakoś kolosalnie.

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy, ale nie wiem czy nie jest to szukanie na siłę. Być może to DBT-3313UD był wąskim gardłem całego zestawu, i ani Roksan ani Baltlab nie mogły wyciągnąć z niego nie wiadomo czego w porównaniu z AVR? Tak jak pisałem było lepiej, ale nie jakoś kolosalnie.

Może tak być, 3313ud jest PONOĆ odpowiednikiem w graniu dcd720ae.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Ja tam nie wiem. Żeby nie słyszeć tanie ampli 5.1 vs wzmak stereo. To jest dosłownie przepaść. Nawet przy źródle typu DVD za 50zl. Chyba że ten ampli jest jakiś wybitny, albo kolumny i pomieszczenie do kitu.

?👈

Ja tam nie wiem...

Uwielbiam takie odpowiedzi, wiele wnoszą do tematu ;-). Skoro nie wiem, to się nie wypowiadam. Jeśli byś przeczytał temat od początku, to wiedziałbyś, że różnicę słychać i to bardzo dobrze w salonie w pomieszczeniu odsłuchowym. W domu te różnice nie są już tak duże i próbuję się zorientować, czy przyczyną mogło być jakieś wąskie gardło.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.