Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  96 członków

Auralic Klub

Rekomendowane odpowiedzi

11 minut temu, Marek333 napisał:

Ariersa S1 podłączyć do Pontusa przez AES

Nie

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

[mention=63336]Mikelas76[/mention]  Czy próbowałeś  swojego Ariersa S1 podłączyć do Pontusa przez AES cyfrowo. ?
Czy nie będzie lepsza jakość...?  Wydaje mi się że może być.
Czy ARIES ma odbiornik IR w celu dokupienia pilota ?  
N
a stronie USA Auralica napisali że ma IR sterowanie - ale coś nie mam pewności... bo nie widzę w oferci oryginalnych pilotów, piszą że można dobrać uniwersalny...

Co do podłączenia to niech się wypowie Michał ale co do pilota to nie ma chyba oryginalnego ale i Aries S1 jak i moja Vega S1 maja odbiornik IR i można sparować pilota chyba dowolnego z urządzeniem i je "nauczyć współpracy". Nie próbowałem jeszce ale przymierzam się

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Teraz, Marcin Wielgus napisał:

o do podłączenia to niech się wypowie Michał ale co do pilota to nie ma chyba oryginalnego ale i Aries S1 jak i moja Vega S1 maja odbiornik IR i można sparować pilota chyba dowolnego z urządzeniem i je "nauczyć współpracy"

Marcinie i to jest świetna dla mnie informacja !!
Bardzo Ci dziękuję !

1 minutę temu, Marcin Wielgus napisał:

Co do podłączenia to niech się wypowie Michał

Ja laczylem po usb zoltym kablem ww i coax po audioquest carbon. Coax wypadl sporo slabiej bo Pontus ma b.dobre polaczenie po usb. Ostatecznie zrobilem sobie sam superhiper kabel usb ze srebra. I gra jeszcze lepiej niz pozyczony kabel usb tez Carbon od Audioquesta

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

29 minut temu, Marek333 napisał:

Marcinie i to jest świetna dla mnie informacja !!
Bardzo Ci dziękuję !

Uzupełniam dla potomnych informacje coby nie musieli już szukać 😉 

Smart-IR Remote Control lets your AURALiC device map its functionality onto any remote you’d like. Just let the device know which remote you prefer, and all of its operations (play/pause, volume control, track select, etc.) can be assigned to buttons just the way you like them.

https://us.auralic.com/products/aries-s1?variant=45694237114620

.

Moi drodzy. Dołączam z wielką przyjemnością i pełnowymiarowo do Klubu Auralica.

Wczoraj  po uważnej, ostatecznej analizie zakupiłem AURALIC Aries S1  👍

Słucham ..wczoraj, cały dzień  dziś i jest mistrzostwo QS i wygody użytkowania ! Naprawdę sprzęt /transport dla mnie perfekcyjny
Poza tym ARIES S1 ma tyle udogodnień, których mi brakowało wcześniej (bez wnikania w szczegóły), że jestem ogromnie ! zadowolony z decyzji zakupowej.
Strzał w 10 !  Game over 😉 
Pozdrawiam serdecznie , Marek

Dziś rozgryzłem do ostatniej kropli DS Lightning - bardzo dobry do konfiguracji. Ale już zdecydowałem że będę używać do nawigacji po utworach w  swojego JPLAY (a nie DS Lightning który musi być do ewentualnej zmiany ustawień Ariesa ) w którym to programie  jestem zakochany od roku  -  do sterowania Tidalem i Qobuzem. 😉  działa miodzio a interface ma nieprzeciętnie wygodny (dla mnie)

Edytowane przez Marek333
Moi drodzy. Dołączam z wielką przyjemnością i pełnowymiarowo do Klubu Auralica.
Wczoraj  po uważnej, ostatecznej analizie zakupiłem AURALIC Aries S1  
Słucham ..wczoraj, cały dzień  dziś i jest mistrzostwo QS i wygody użytkowania ! Naprawdę sprzęt /transport dla mnie perfekcyjny
Poza tym ARIES S1 ma tyle udogodnień, których mi brakowało wcześniej (bez wnikania w szczegóły), że jestem ogromnie ! zadowolony z decyzji zakupowej.
Strzał w 10 !  Game over  
Pozdrawiam serdecznie , Marek

Dziś rozgryzłem do ostatniej kropli DS Lightning - bardzo dobry do konfiguracji. Ale już zdecydowałem że będę używać do nawigacji po utworach w  swojego JPLAY (a nie DS Lightning który musi być do ewentualnej zmiany ustawień Ariesa ) w którym to programie  jestem zakochany od roku  -  do sterowania Tidalem i Qobuzem.   działa miodzio a interface ma nieprzeciętnie wygodny (dla mnie)

No to razem z @Mikelas76 jest was dwóch . Ja przyznam że się polubiłem z DLS i steruje z Vegi S1 tidalem.

9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No to razem z @Mikelas76 jest was dwóch emoji1.png. Ja przyznam że się polubiłem z DLS i steruje z Vegi S1 tidalem.

Przyznam, że czasami też korzystam z aplikacji TIDAL oprócz JPLAY, bo bardzo wygodna również i też bardzo dobrze gra apka TIDALA - ta ich.. 😉
Miłego dnia Marcinie. 

Dziś sobie potestuję podłączenia USB oraz coax i porównam jaka różnica ..przez kable Ricable (ten sam będzie model w obu kablach)
Ciekawi mnie to czy będzie różnica w SQ a jeśli tak, to co inaczej będzie.
Dam znać tu.

Edytowane przez Marek333

Dzisiaj odbylo sie male spotkanie z @Marcin Wielgus 👍 i porownanie grania auralic aries S1 + pontusem2 vs vega S1 + zasilaczem PSU. A potem zagraly rozne roszady.... 

Generalnie (subiektywnie oczywiscie) najlepiej zagral pontus2+aries+zasilacz liniowy. 

I to mnie najbardziej interesowalo, jak zagra moj zestaw z dedykowanym zasilaczem? No zagralo lepiej niz bez zasilacza, ale nie bylo to jakies WOW. Przede wszystkim poprawilo sie na dole i na srednicy, w sumie smaczki. Scena nie byla jakos duzo wieksza ani glebsza. Moze troszke. Byly sekundy gdzie bylo lepiej, a potem minuty takie same lub podobne. Ale czy w moim przypadku ma sens wydanie ~4500zl? Nie jestem do konca pewien. Moze dluzszy odsluch by to zmienil, a moze Pontus robi robote. 

Vega gra inaczej niz Aries z Pontusem. Vega ma wezsza scene, bardziej skupiona, troche ciemniejsze tlo ma jednak Pontus z Ariesem. Sama vega jest ciut bardziej do przodu, z zasilaczem jeszcze bardziej. Sama vega gra naprawde fajnie, z zasilaczem troche lepiej, ale przynajmniej u siebie zauwazylem troche podbicia na basie. 

Moze na koniec napisze tak. Ten zasilacz nie powinien tyle kosztowac. Gdyby byl realnie do wziecia za 2500zl to bym go wzial, ale w obecnej sytuacji nie spieszy mi sie.

IMG-20241127-WA0008_edit_33615187869349.jpg

50 minut temu, Mikelas76 napisał:

Moze na koniec napisze tak. Ten zasilacz nie powinien tyle kosztowac. Gdyby byl realnie do wziecia za 2500zl to bym go wzial, ale w obecnej sytuacji nie spieszy mi sie.

W 100% zgadzam się. Widziałem w internecie  zdjęcia wewnątrz i Ariesa S1 i zasilacza dedykowanego. W zasilaczu są po prostu 2 sztuki takiego transformatora jak w Aries i ciuteńkę elektroniki i przypuszczam, może się mylę, że takie zwiększenie mocy i stosowanie zasilacza ma sens większy jak ktoś używa serwera plików czy Roon aprzy samym streamingu transformator w Aries S1 w zupeności wystarczaa  ( może się mylę ale tak czuję przez skórę 😉    ) 

Ja pożyczyłem ten zasilacz dedykowany, 1 raz podłączyłem, odsłuchałem te kawałki  które znam , zwracam jutro. Nie widziałem prawie żadnej różnicy w SQ  ale głównym powodem zwrotu wcale nie jest już jakość dźwięku bo  może jakbym dłużej posiedział to zauważyłbym ale bardzo nieprzyjemny projekt tego zasilacza dla usera. Poczytajcie sobie na zachodnich forach
Wystarczy gdy oba urządzenia są pod napięciem włączone, niechcący rozłączyć specjalny kabel HDMI (w komplecie jest) i macie zwalony brick zasilacza bo tam jest komputer. Zobaczcie na zach forach jak ludzie na to klną i mają uwalone. Po co mi to ?? Ja nie lubię nerwów.
W odpowiedzi na zażegnanie problemu (bo niektórym się samo rozłączyło) ludzie namawiają do wymiany marnego(dołaczanego kabla HDMI na lepszej jakości )   który niektórym się rozpadł i rozłączyło im co zaowocował brickiem ich PSU. Przyznam że nienawidzę potencjalnie takich sytuacji dlatego ja na pewno nie kupię tego zasilacza. Dla mnie ARIES S1 gra perfekcyjnie i doskonale - nie będę cudował z mikropoprawką obarczoną ryzykiem jak opisałem.
Dobrej nocy.  

Dla potencjalnych użytkowników napiszę.,  aby ktoś się nie pomylił:

PS. Gdy  testowałem zasilacz to tak  dmuchałem na zimne jak na operację przy  otwartym mózgu 😉    🙂   ....    to przy podłączaniu zasilacza pamiętajcie, żeby trzeba koniecznie wszystko porozłączać zanim podłączymy kabel  HDMI łączący ze streamerem zasilacz , 
PRZY WYŁĄCZONYM CAŁKOWICIE ZASILANIU 230V !  - każde rozłączenie  HDMI musi być minimum 30 sekund od wyłączenia zasilania w Streamerze i w Zasilaczu. 
Nawet dołączają do zasilacza wielką nalepkę o tym informującą, co opisałem

Dobranoc 

Edytowane przez Marek333

Jeszcze jedno przyszło mi do głowy

Obecnie mam bardzo dobre zasilanie  przez dobry conditioner prądu  przez który jest podłączony AURALIC ARIES S1. Może też dlatego u mnie nie było różnicy znaczącej w jakości dźwięku z zasilaczem czy bez niego z Ariesa S1.

Natomiast gdy ktoś nie ma conditionera lub  ma słabej jakości  to różnice na plus z PSU /dedykowanym zasilaczem,  mogą rzeczywiście być znaczne.

Tego nie podważam. Opisałem  wrażenia realne u siebie ale każdy z nas  ma nieco inne warunki i podłączonych urządzeń i jakości prądu. Więc trzeba sprawdzać samemu  ..uchem    🙂

Edytowane przez Marek333
Dzisiaj odbylo sie male spotkanie z [mention=70329]Marcin Wielgus[/mention]  i porownanie grania auralic aries S1 + pontusem2 vs vega S1 + zasilaczem PSU. A potem zagraly rozne roszady.... 
Generalnie (subiektywnie oczywiscie) najlepiej zagral pontus2+aries+zasilacz liniowy. 
I to mnie najbardziej interesowalo, jak zagra moj zestaw z dedykowanym zasilaczem? No zagralo lepiej niz bez zasilacza, ale nie bylo to jakies WOW. Przede wszystkim poprawilo sie na dole i na srednicy, w sumie smaczki. Scena nie byla jakos duzo wieksza ani glebsza. Moze troszke. Byly sekundy gdzie bylo lepiej, a potem minuty takie same lub podobne. Ale czy w moim przypadku ma sens wydanie ~4500zl? Nie jestem do konca pewien. Moze dluzszy odsluch by to zmienil, a moze Pontus robi robote. 
Vega gra inaczej niz Aries z Pontusem. Vega ma wezsza scene, bardziej skupiona, troche ciemniejsze tlo ma jednak Pontus z Ariesem. Sama vega jest ciut bardziej do przodu, z zasilaczem jeszcze bardziej. Sama vega gra naprawde fajnie, z zasilaczem troche lepiej, ale przynajmniej u siebie zauwazylem troche podbicia na basie. 
IMG-20241127-WA0008_edit_33615187869349.thumb.jpg.e255e20795982ef6daf332538f964a65.jpg

Michał dzięki za spotkanie. Trochę mało czasu żeby się rozsiąść ale warto było się spotkać. Moje obserwacje zbieżne z relacją Michala z tą różnicą że Michał ma wzorowo jak dla mnie zrobiona akustykę więc opisywane przez mnie wcześniej różnice z Vega S1 i PSU u Michała były znacznie mniej słyszalne w systemie . Aż znowu obadam u siebie. Dla mnie pokazuje to jak cholernie wazna jest adaptacja jesli można ją sobie zrobić i to profesjonalna!

Co do tych jaj z HDMI to pełna zgoda. Może pójdą po rozum do głowy bo ja nie czaję czemu HDMI złącze ? Czemu 30 sekund ? Czemu ... To jest proszenie się o problemy. No i ta cena

Poza tym seria S1 bardzo udana gra to super i LDS bardzo fajny. Liczę że nadal będą pracowali nad firmware i software co jeszcze poprawi funkcjonalność.
Współpraca z NAS - u mnie QNAP - bardzo dobra. Super szybki odczyt aż mi się odechciało kombinacji z zewnętrznym SSD po USB.

Btw - Michał zapomnieliśmy zapiąć firmowy kabel HDMI do PSU więc może też różnice coś tam wyłapaliśmy dzięki naszym HDMI które sporo lepsze od firmowego

5 godzin temu, J4Z napisał:

W dobrej akustyce różnice powinny być bardziej słyszalne. 

Slyszalem vege u innego uzytkownika forum i w jego pokoju akustycznie zrobionym, bez zasilacza, gralo to swietnie.

W przyjaznej akustyce, dojdzie sie samemu do wniosku, ze te wszystkie dotychczasowe roszady sprzetu to byl blad, bo trzeba bylo najpierw ogarnac akustyke. 

Edytowane przez Mikelas76

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, J4Z napisał:

W dobrej akustyce różnice powinny być bardziej słyszalne. 

Fajnie że się spotkaliście. Gratuluję. 

W dobrej akustyce usłyszysz to co rzeczywiście wnosi dane urządzenie. U Michała słychać nawet najmniejsze zmiany, ale nie są już tak spektakularne bo akustyka zrobiła swoje.

Gość

(Konto usunięte)

Czepiasz się słówek, ale Nie chce mi się…. MA super zrobione pomieszczenie metodą pasywną i na tym bym zakończył. Żadne cyfrowe korekcję nie są w stanie temu dorównać.

Edytowane przez Kuki12325

To nie chodzi o pomieszczenie, tylko o „niefortunne” stwierdzenie:

11 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Moje obserwacje zbieżne z relacją Michala z tą różnicą że Michał ma wzorowo jak dla mnie zrobiona akustykę więc opisywane przez mnie wcześniej różnice z Vega S1 i PSU u Michała były znacznie mniej słyszalne w systemie .

Edytowane przez Marcysko

Koledzy, nie mam na pewno wzorowo zrobionej akustyki w pokoju dziennym, bo tego nie da sie tam zrobic. To byloby pierwsze primo. 

Drugie primo ze dla kogos kto nie ma za duzo zrobione, czy moze nic nie jest zrobione w pokoju, moze byc slyszalny duzy progres. 

Akurat vege, slyszalem w dwoch amatorsko zrobionych pokojach i samo w sobie bez zasilacza gra fajnie, bardzo fajnie jak na te pieniadze. 

Moze srednica jest ciut mocniejsza, moze scena ciut wezsza ale to sie podoba w tym wydaniu bo ma analogowy sznyt, detal i muzykalnosc. 

A w nawiazaniu do korekcji cyfrowej, probowalem roznych filtrow, nawet tych stworzonych przez Xajasa i choc jest rowno na wykresie, tam cos mi przeszkadza. Jak to pisalem ciut ciut umyka tali blask czy cos w ten deseń. 

Uwazam jak sporo kolegow majacych swoje doswiadczenia z cyfrowa korekcja, robic jak najmniej i tylko jesli tego bardzo potrzeba

10 minut temu, J4Z napisał:

PS widziałem jego SPL i jestem innego zdania co tam jest potrzebne, co nie. Nic mu nie ujmując. Akustyka to suka, kto wie, ten wie

Akustyka to suka, to racja. 

Nie chce mi sie szukac, ale gdzies wrzucales swoje wykresy przed i po korekcji. Wrzucisz jeszcze raz? 

33 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Widzieć, a słyszeć to różnica 😀

Panie kolego... ... ...

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

Nie chce mi sie szukac, ale gdzies wrzucales swoje wykresy przed i po korekcji. Wrzucisz jeszcze raz? 

Historia tego typu hej:

Wcześniej miałem kolumny inaczej ustawione. Bez korekcji było dużo lepiej niż na tym wykresie przed, ale cały czas wkurwiała mnie wyrwa na basie, więc się obraziłem i postawiłem kolumny pod ścianą. Pewnego dnia podpiąłem lapka do daca i zacząłem się bawić korekcją w rew. Miewałem u siebie lepsze kolumny, pod pewnymi względami lepsze brzmienie, ale teraz, po korekcji, całościowo, IMO lepszego brzmienia w życiu nie miałem, a gram na "śmieciach" z Niemiec ustawionych pod ścianą. 

Później jeszcze zrobiłem opadająca górę, ale już nie zmierzyłem tego.

IMG-20241023-WA0005.jpg

Akustyka jest najważniejsza. 

Edytowane przez J4Z

.

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, J4Z napisał:

IMO lepszego brzmienia w życiu nią miałem, a gram na "śmieciach" z Niemiec ustawionych pod ścianą. 

Kolumny pod ścianą raczej nigdy nie zagraj zbyt poprawnie. Nieważne czy będą to kolumny śmieciowe, lepsze czy też jakieś wyczynowe. Z kolumn średnich w dobrej akustyce można uzyskać super fajne brzmienie. 

Jeszcze się pobawię korekcją i przedłużę to subem, ale na razie złożyłem PC do grania w gry kąkuterowe.

Teraz, Kuki12325 napisał:

Kolumny pod ścianą raczej nigdy nie zagraj zbyt poprawnie. 

Kolega proszę odbić, bo pojęcia brak. xD

.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, J4Z napisał:

O akustyce

Full nie mam, ale coś tam wiem. Rączkę jestem w stosunku do Ciebie ok. A to, że pogląd na sytuację możemy mieć inną to całkiem normalne i mi to nie przeszkadza 😀 mam po prostu inne doświadczenia. 

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Jeszcze się pobawię korekcją i przedłużę to subem

Szkoda ze tak daleko mieszkasz, bo szczerze i oczywiscie bez zlosliwosci, (bo juz sie znamy jakis czas) , poszedles w strone korekcji BARDZO mocno i daleko. Zakres "wyciszenia" czy przyciecia jest dal mnie nieprawdopodobnie wielki. Korygujesz cyfrowo praktycznie wszystko i to w olbrzymim stopniu. 

Patrzac na to juz widze ze za chwile znajda sie delikwenci ktorzy wstawia paczki totalnie na pale, w narozniki czy powiesza na suficie a pozniej beda to korygowac cyfrowo. Bo w sumie tez mozna. Nie idzmy w ta strone. 

Dlatego tym bardziej bym chcial posluchac jak to brzmi bez  i z korekcja cyfrowa. Kiedys xajas obcinal tylko gorki podbic, teraz widze tniecie po całości. Ja mam inne doswiadczenia z korekcja.  Wg mnie adaptacja akustyczna, ze tak sie wyraze, wykonana metoda pasywna, daje 100% naturalny dzwiek, czego z doswiadczenia nie moge powiedziec o cyfrze. Moj ostatni pomiar nie jest doskonaly, ale wystarczy ze uzyskany metoda naturalna, bez cyfrowego gwaltu 😉

Ale co kto lubi. 

Pozdrawiam

L R lis 21.jpg SPL var.jpg

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.