Skocz do zawartości
IGNORED

"Quo Vadis" świecie audio

iambr

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Bo przede wszystkim chodzi o wzorce...jak słucham vinyl ripów są za...ste

Nie daj bóg włączę na chwilkę jakiś xrcd, ECM, itp., albo coś z klasyki czar pryska...

Wtedy Qeen nawet Platinum Collection, które po latach dorwałem i mogę wreszcie się cieszyć z Frediego wypada bladziuńko...

Mam teraz wzorcowe dla mnie proporcje detalu, rozdzielczości, barwy, przejrzystości, wybrzmień, muzykalności, ale...i dynamiki z pazurem gdy trzeba :)

Gratuluję znalezienia.. idealnego systemu..

..na tę chwilę..:)

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Gość numik

(Konto usunięte)

sam po mału chyba będę szedł w tym kierunku bo

pogubiłem się, chcesz ostro i prawdziwie czy cieplej? Z moich doświadczeń wynika, że nie musi być cieplej, może być świeżo, dynamicznie, przejrzyście, ważne tylko by góra była obecna, ale pod kontrolą. Ciepłota w rocku kusi, ale grozi mała kluską, trzeba to wypośrodkować, nie mieć kabli w całym systemie o podobnych cechach, raczej kontrować wg mnie. Te interkonekty serio zadziwiają mnie na każdej płycie, to co wyciągnęły z systemu, jak wszystko ułożyły na swoje miejsce..wow. W sumie polecano mi je u 2 zagranicznych dystrybutorów Audii Flight...ale z pobłażaniem je traktowałem. Błędnie

Gość

(Konto usunięte)

Numik, cieszę się, że jesteś zadowolony...

Co do drogi w ocieplenie...to narazie takie gdybanie i luźne dygresje..dopóki uwielbiam "łomot" nie ma takiej opcji...a i skrzypki wraz z trąbką mają być mniam...

Mnie nie przeszkadza, że jakiś album nie brzmi...słucham tego co brzmi ;-)

Poza tym ja jestem fanem średnicy i góry...jak jest czysta jak łza góra to nigdy jej za wiele...na koncercie nikt tego zakresu nie żałuje :-)

Nie żałuje góry i średnicy ?

Może na koncercie Metalliki, Nergala albo podobnej;

tyle tylko, że na żywo są niemal wyłącznie głośniki tubowe na górze pasma

i z prawdziwą górą nie mają moim zdaniem nic wspólnego.

Ale: co kto lubi i uważa za górę...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Myślałem o nowych technologiach i postępie, krokach naprzód lub też w bok :-) Czy uważacie, że co rewolucyjnego dzieje się w audio?

*****************...bo najważniejsza jest muzyka!!!...*****************

To temat pod dyskusję.

Ja uważam, że nawet przez ostatnie XXX lat nie nastąpiła żadna rewolucja.

Dokładnie. "Świat audio" kręci się w koło zjadając swój ogon.

CD byl rewolucja bo pojawil sie cyfrowy zapis dzwieku. DAC, pliki, streaming to tylko efekty rewolucji dokonanej przez CD.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Uważam ,że największa rewolucja w audio dokonała się w sferze cyfrowej-dacki są coraz lepsze,a i klasa D da się słuchać,najmniejszy postęp nastąpił w głośnikach,ale jednak też nastąpił ,poza tym Diy,dzięki rozwojowi komputerów mogę w domu mierzyć przetworniki i samemu zrobić kolumny -kiedyś niemożliwe.

Rewolucja audio w ostatnich latach była ogromna. Technologia i możliwości sprzętu poszły bardzo do przodu przez takie urządzenia jak streamery czy przenosne odtwarzacze hd. Hybrydy, klasa D itd napierają na rynek. Niestety za jakość trzeba płacić. Stare lampowe marantze czy maci czy quady tez dają radę. To są magiczne urządzenia. Obecnie audio to 90% marketingu. Firm robiące dobre urządzenia jest jak na lekarstwo, ale te perełki sie zdarzają i graja wybitnie. Kiedyś było 10 manufaktur robiących głośniki, wzmaki itd...teraz są setki. Nawet taki Tannoy sobie nie radzi z konkurencja, wiec ceny musza spadać, jakość tez i wtedy może sie sprzeda.

Wieza STEREO Technics :)

Obecnie 90% audio to marketing.

To poniekąd jest powód wywołania dyskusji.

Coraz trudniej w tym marketingowym "bełkocie" ocenić "dobroć" postępu i czy takowa wogóle jest.

Oczywiście sam wielu nowościom ulegam.

Tylko finalnie i tak system jest tak skonfigurowany, że słucham właśnie na starym projekcie Philipsa z CD, a nowinki są dla rodziny aby zbyt mocno nie eksploatować lamp.

Rewolucja audio w ostatnich latach była ogromna. Technologia i możliwości sprzętu poszły bardzo do przodu przez takie urządzenia jak streamery czy przenosne odtwarzacze hd. Hybrydy, klasa D itd napierają na rynek. Niestety za jakość trzeba płacić. Stare lampowe marantze czy maci czy quady tez dają radę. To są magiczne urządzenia. Obecnie audio to 90% marketingu. Firm robiące dobre urządzenia jest jak na lekarstwo, ale te perełki sie zdarzają i graja wybitnie. Kiedyś było 10 manufaktur robiących głośniki, wzmaki itd...teraz są setki. Nawet taki Tannoy sobie nie radzi z konkurencja, wiec ceny musza spadać, jakość tez i wtedy może sie sprzeda.

Dobre.

Jeżeli stare wzmacniacze o których pisałeś dają radę to co to za postęp?

Streamery to przecież taki sam sygnał cyfrowy jak z CD ... gdzie tu postęp?

"wiec ceny musza spadać, jakość tez i wtedy może sie sprzeda." - no tak CCC: cena czyni cuda. Przekonałeś mnie, rzeczywiście postęp. Za małe pieniądze sprzedają byle g... postęp, że ho ho ...

Postęp dla mnie to przede wszystkim wprowadzanie nowych standardów, a tu niestety drogi producentów mocno się rozchodzą.

Mówiąc standard, myślę np o CD, który tworząc producenci mogli przez lata dopracowywać do perfekcji.

Co dziś możemy określić jako standard który jednocześnie nazwać postępem?

Najgorsze jest to, że chyba cierpi na tym wszystkim kultura słuchania i wiedza potrzebna do umiejętnego tworzenia systemu.

"Płacę i ma grać"

"Pięć gwiazdek w testach"

"Dobra recka"

Postęp w audio taki że dużo ludzi słucha czarnych płyt.Może to trend ale różnica w brzmieniu jest,więc wynalazki typu spotifaje,tidale oraz droższe serwisy bledną przy vinylu.

Postęp się dokonał Panie Szpakowski w tylko jakoś jakość upadła.

Co prawda dla szarego człowieka marketowe szajsy są wykonane po łebkach.

Dodam że wypuścili w końcu Oppo Sonica tak wyczekiwany z powodu drogiej kości Sabre ale co z tego jak nie potrafią lub nie mogą jej wykorzystać lepiej ponieważ cena urządzenia wzrośnie a te $800 to cena nie wygórowana.

Tutaj na forum to jeszcze przed premierą został prawie bohaterem z racji ceny oczywiście.

Ciekawe jakbym zestawił go obok Yamahy wxc50 jakby to wypadło w moim odczuciu ponieważ orgazm i konwulsje z rozkoszy recenzenta obojętnie jakiego klocka mało mnie interesują.

Akurat w UK mogę mieć na testy w domu prawie wszystko,więc wolę sam sobie przy ulubionym trunku posłuchać w spokoju

Łokmen Saba

Dokladnie, skok techniczny jest ogromny. Miniaturyzacja, steaming nowe klasy wzmacniaczy itd... trzeba jednak rozroznic postep technologi i jakosci. Za jakosc trzeba teraz slono placic. Ten stary sprzet o ktorym pisalem mimo swojego wieku kosztuje nawet kilka tys funtow. Zobacz na ceny starych Rogers...po 10 tys funtow chodza na aukcjach. Brzmienie inne niz cokolwiek z dzisiejszego rynku. To samo stare tannoy gold do diy.

O samochodach tez mozna powiedziec, ze zero rewolucji bo corvette z lat 70 jest lepsza od nowego ferrari...ale nie o tym chyba jest temat, zeby takie rzeczy negowac.

Obecnie w audio jest duzo wiecej mozliwosci by zbudowac dobrze grajacy sprzet...niestety za niemale pieniadze.

Marketing to podstawa kazdego biznesu teraz. Lepiej sprzeda sie bubel zapakowany w ladne pudelko z reklama w TV niz cos bez reklamy a grajace wybitnie. Dobrze ze sa fora by dzielic sie doswiadczeniem bo inaczej kazdy mialby marantza, onkyo i pioneer w domu.

Nadchodzi rewolucja, na razie tylko w samochodach, ale były już prezentacje systemu "domowego" - Dirac Unison. W dużym uproszczeniu to aktywna adaptacja akustyczna - efekt jest podobno fenomenalny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dlaczego rewolucja? A no dlatego że zniknie w dużej mierze problem z akustyką wnętrz.

Kolejny ogromny skok to korekta i mastering audio za pomocą sieci neuronowych. Prawdopodobnie uda się uzyskać nawet ze starych nagrań niewiarygodną jakość dźwięku.

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie to nie przegoni całkowicie rynku audiofilskiego voodoo tak jak CD nie przegnoiło LP, a streaming CD, ale przyspieszy proces jego umierania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...stary sprzet o ktorym pisalem mimo swojego wieku kosztuje nawet kilka tys funtow.

To dopiera oplata za bajke a nie za wartosc materialna!

Brzmienie inne niz cokolwiek z dzisiejszego rynku.

Muzyka sie zmienia,sprzet sie zmienia, realizacje sie zmieniaja. Sluchalem ostatnio Led Zeppelin z czarnej plyty? Miodzio! Ale wybieram pliki bo nie zamierzam do konca zycia sluchac Led Zeppelin. Za mlody jeszcze jestem aby opowiadac malolatom jaki to kiedys pieknie audio brzmialo.

Obecnie w audio jest duzo wiecej mozliwosci by zbudowac dobrze grajacy sprzet...niestety za niemale pieniadze.

Dobrze grajacy sprzet zawsze kosztowal niemale pieniadze. A czy to zle, ze teraz moge pojsc do sklepu i za jedna wyplate (w UK tygodniowa) kupic sprzet grajacy... powiedzmy szczerze, w porownaniu do boomboxa, soundbara, srajfona sprzet grajacy baaardzo dobrze?

Wciskanie w dzisiejszych czasach czarnej plyty do dopiero marketing! Ale oczywiscie co kto lubi, a jak do tego jest swiadomy to mu nie wcisnieto. Sory, ale sluchanie z czarnej plyty aktualnej muzyki( np. Tesseract) to jak system start-stop z Golfa VII TFSI na korbe.

Szymon o czym Ty piszesz? Porownujesz boomboxa do czego z tej jednej wyplaty... wieza technics za £50 funtow zagra lepiej od boomboxa..O takim hi-end piszesz czy co masz na mysli? Kiedys jakosc byla dostepna za mniejsze pieniadze. Teraz ta jakosc z dawnych lat tez kosztuje hi-endowe pieniadze. Nie zawsze ale czesto. Zobacz ceny odrestaurowanych kolumn jbl czy innych z japonii. Chcialbym tego kiedys posluchac. Cd a vinyl to zupelnie inne granie, inne zalety i wady. Bezsensu porownanie. Lepiej juz porownac cd kiedys a dzis...wnioski sie same wysuna.

Zobacz po ile odrestaurowany Golf 1 gti chodza, Maluch albo Syrena :-)

Nie zacytuje bo mi sie szukac nie chce, ale jak powiedzial jeden z naszych forumowych kolegow zajmujacy sie zawodowo realizacja plyt dzisiejsze nagrania realizuje sie po dzisiejszy sprzet, dlatego na dzisiejszym sprzecie brzmia dobrze, ana starym do d...

Biadolicie jak stare baby na targu. Tygodniowo zarabiam nieco wiecej niz £50 co pozwala mi pisac hifi, hiend pominmy milczeniem bo to nie ta zakladka Forum.

Ogolnie to temat pozbawiony sensu. Postep jest i albo sie znim idzie, albo zistaje sie w tyle.

Jaki konsument, taki towar.

Nie kupujcie mortadeli, to zmienią nazwę, ładnie zapakują i znajdą się smakosze......;))

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Pewnie ze postep jest. Sam to napisalem jednak nie uwazam, ze upgradowanie co kilka miesiecy do nowszej wersji czegos tam poprawi nam nagle dzwiek. Gratuluje tez solidnych wyplat tygodniowych. Na godzine Ci placa rozumiem...fajnie. Jestes super gosc. Jak dla Ciebie ktos kto slucha winyla czy cd zostaje w tyle to masz bardzo ciekawy tok myslenia.

Co do opini o plytach cd tez sie nie zgadzam. Plyty sa albo dobrze nagrane I zrealizowane albo gownianie. A nie, ze cos gra dobrze na starym sprzecie a na nowym beznadziejnie albo odwrotnie. Czyli stare plyty na nowym sprzecie beda kiepsko graly a nowe super gdzie takie glupoty pisza? Podaj nick tego realizatora to sie go zapytam co za farmazony pisze.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.