Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe kolumny do Nad 326 ...

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Spoko, tak czy tak wybiorę się gdzieś na odsłuch aby nic w ciemno nie brać. Póki co napalony jestem na te Klipsche Rp, ale innych kolumn też posłucham, może mi się uda te Melodika odsłuchać nawet z czystej ciekawości ...

Chcę też odsłuchać Jbl 280 .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tych pieniądzach warto posłuchać:

1. Elac Debut F6 - masz dynamikę lepszą niż w Klipsch, bas wyrywa z butów a wysokie są spokojne ale detaliczne i obecne.

2. Polk S55 - granie strasznie gęste i dynamiczne - biją RP-260.

3. Phonar Veritas P2 - zupełnie inne granie ale dociążenie mają dobre - ale z dobrym piecem (NAD powinien dać radę).

Witaj,

Biorąc pod uwagę Twoje potrzeby i budżet skierował bym uwagę na ELAC Debut F6.

To kolumny które pod NADem 326 zagrają mocno dociążone z przyjemną średnica i delikatniejszą górą.

Jeśli budżet chciałbyś nieco ograniczyć to tańsze a dźwiękowo podobne będą Heco Music Style 900.

Zapraszam Cie do nas na odsłuch i porównanie kilku modeli.

Dziękuję wszystkim za propozycje.

Mam już kilka pozycji, które będę chciał odsłuchać:

Klipsch Rp 260/280

Elac Debut F6

Music Style 900

Polk S55

Melodika Bl 40 Mk2

Jbl 280

Zapewne trochę to potrwa gdyż w jednym salonie wszystkich tych kolumn zapewne nie będzie ...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DjTechnics , Krzysiek B

Problem z niskimi tonami rozwiązany, to znaczy nie do końca u mnie w mieszkaniu , ale już wiem o co chodzi.

Z kolumnami jest wszystko ok. Obyło się bez rozbierania kolumn.

Dzisiaj zawiozłem sprzęt do znajomego , który mieszka w bloku i na podobnym metrażu posłuchaliśmy kolumn. Niskie tony się pojawiły i to całkiem w sporej ilości.

Znajomy zajmuje się budowlanką i po poinformowaniu go o problemie, pierwsze o co mnie się zapytał to z czego mam zrobione ściany.

Tak się składa, że w dwóch pomieszczeniach u mnie gdzie odsłuchiwałem kolumny ściany są z Karton Gipsu.

Zgodnie z tym co powiedział to ponoć one mogą działać w taki sposób, że strasznie pochłaniają właśnie niskie tony, lub inaczej , są bardzo "przezroczyste" i nawet jak kolumny znajdują się w pomieszczeniu 20m2 a ściany są z tego materiału to tak jakby ich nie było i kolumny grają wtedy w całym pomieszczeniu, czyli zakładając , że koło siebie mam 2 pokoje 2x20m2 z takich samych ścian niskie tony rozchodzą się tak jak na 40m2 stąd brak niskich tonów ...

Nie wiem czy to jest na 100% powodem ,ale całkiem prawdopodne bo u mnie tak jak mizerne były niskie tony tak nadal są, a u znajomego zupełnie inaczej.

Na szczęście to nie jest docelowe moje mieszkanie ...

Jeżeli masz taką akustykę a nie inna to po co brniesz w wymianę kolumn? Te Klipsch R26f co teraz masz nie są jakieś bidne w bas.

Ja bym bardziej poszedł w dokupienie subwoofera do tego co teraz jest - zaleta będzie to że będziesz mógł z nim "polatać" po pokoju.

Zabrałeś do znajomego tylko kolumny czy cały zestaw? Nawet na 40m to one powinny dać rady z basem zwłaszcza dopalone NADem.

Czy kolumny u ciebie stoją stabilnie na podłodze? Próbowałeś ustawić je na kolcach?

R26F to lipa ja bym jak najszybciej je sprzedał, przez dziurę w środku muzyka ucieka. Chyba, że słuchasz prawdziwe techno gdzie jest tylko bum i cyk...

Sub do stereo to nie trafiony pomysł, już lepiej dołożyć do lepszych kolumn.

Odsluchaj propozycje i napisz to coś doradzimy.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Do znajomego zabrałem cały swój zestaw, aby było dokładne odzwierciedlenie tego co mam.

Kolumny stoją bardzo stabilnie. Miałem je po "bożemu", na granitach itp, testowałem różne rozwiązania i zawsze efekt ten sam.

AndrzejPiaseczno

Jak najbardziej bardzo ciekawy pomysł, ale ja suba mam ;) Muszę powiedzieć , że w muzyce on radzi sobie bardzo dobrze i faktycznie dodaje mi niezłego dołu, ale jego używam głównie jak oglądam filmy, choć ostanio zaczął mi wspierać basy w muzyce również.

Jednak chcę wymienić te kolumny, gdyż zależy mi na poprawie jakości w całym paśmie. Z niskimi tonami będę musiał sobie póki co jakoś radzić (jakby co mam właśnie suba). Dodam , że to jest wynajmowane mieszkanie, więc nie pozostanę tu na wieki ;)

Do znajomego zabrałem cały swój zestaw, aby było dokładne odzwierciedlenie tego co mam.

AndrzejPiaseczno

Jak najbardziej bardzo ciekawy pomysł, ale ja suba mam ;) Muszę powiedzieć , że w muzyce on radzi sobie bardzo dobrze i faktycznie dodaje mi niezłego dołu, ale jego używam głównie jak oglądam filmy, choć ostanio zaczął mi wspierać basy w muzyce również.

Jednak chcę wymienić te kolumny, gdyż zależy mi na poprawie jakości w całym paśmie. Z niskimi tonami będę musiał sobie póki co jakoś radzić (jakby co mam właśnie suba). Dodam , że to jest wynajmowane mieszkanie, więc nie pozostanę tu na wieki ;)

polecam poczytać ten wątek w kontekście dobrego i mocnego basu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie , Radark bardzo ciekawy temat podesłałeś.

Dlatego też Twoją propozycję jak najbardziej również biorę pod uwagę.

Tylko pytanie gdzie te kolumny Cervin Vega mógłbym odsłuchać?

Czy w Warszawie mają je jakieś salony?

Druga sprawa , że przy takich klocach to już zapewne mój wzmak byłby raczej za słaby, choć efektywność i impedancję mają przyjazną.

Ale z drugiej strony nikt nie powiedział , że będzie on ze mną przez cały czas ;)

Ja mam podobny problem jedna kolumna stoi obok ściany i bas jest świetny, druga kolumna stoi obok wielkiej szafy i z tej kolumny mam zero basu także coś w tym jest, ciekawe jak można temu zaradzić?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

No właśnie , Radark bardzo ciekawy temat podesłałeś.

Dlatego też Twoją propozycję jak najbardziej również biorę pod uwagę.

Tylko pytanie gdzie te kolumny Cervin Vega mógłbym odsłuchać?

Czy w Warszawie mają je jakieś salony?

Druga sprawa , że przy takich klocach to już zapewne mój wzmak byłby raczej za słaby, choć efektywność i impedancję mają przyjazną.

Ale z drugiej strony nikt nie powiedział , że będzie on ze mną przez cały czas ;)

tutaj możesz posłuchać ile chcesz, obsługa bardzo przyjazna i pożyczają do domu nawet. Ja gram na nich z c372 i c565 na kablach Audioquest

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Mamy te kokumny na stanie więc w jednym miejscu możesz ich odsłuchać:)

Natomiast do do miejsca odsłuchowego. To tylko dobre wytłumienie tych ścian da ci pożądany efekt. Poczytaj o podstawach akustyki. Zamknij za kolumnami absorbery przed sobą dywan. Już tak niewielkie działania pomagają. Obie kolumny powinny mieć takie same warunki pracy. Później słychać co się dzieje. Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.