Skocz do zawartości
IGNORED

Dali ikon 6 mk2 pytanie do posiadaczy jaki wzmacniacz ?

Zawada

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam kolumny Dali ikon 6 mk2 podpięte do starego onkyo z roku 1979 i właśnie doszedłem do wniosku ,że czas na zmianę. Zastanawiam się czy zainwestować w prosty wzmacniacz? Czy pokusić się o nowinki technologiczne w styli onkyo tx-8270, który współpracuje z iPhone'em śmiga po wi fi i ma mnóstwo innych udogodnień. Do wydania mam ok 3200zł. rozważałem następujące opcje :

Rotel RA-12 V2

onkyo tx-8270

nad C356BEE

Exposure 1010 AMP

Cambridge Azur 651W

Arcam FMJ A19

Może ktoś mógłby coś podpowiedzieć lub zaproponować coś jeszcze innego. Słucham wszystkiego po trochu, prócz klasyki.

Dzień dobry.

Kolumny Dali Ikon 6 MK2 to bardzo dobre kolumny, które jednak pokażą swoją klasę przy zasileniu z możliwie najlepszego wzmacniacza. Oczywiście stosując np. amplituner sieciowy Onkyo TX-8270 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html) uzyskasz uniwersalny, szybki dynamiczny dźwięk i praktycznie pełne wyposażenie, natomiast pozostawają przy marce Onkyo, jeśli postawisz jako alternatywa znacznie tańszy wzmacniacz Onkyo A-9050 (http://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html), klasyczna integra przy bezpośrednim porównaniu zdecydowanie wygra brzmieniowo.

Reasumując, wybór nowoczesnego amplitunera sieciowego jest optymalny, jeśli szukasz dobrej jakości dźwięku, pełnego wyposażenia, natomiast zdajesz sobie sprawę z pewnych kompromisów. Jako alternatywa, na którą namawiam, jest zbudowanie zestawu dwuelementowego tj. wzmacniacz i odtwarzacz sieciowy. Przykładowo Onkyo A-9050 z NS-6130 (http://www.q21.pl/onkyo-ns-6130.html), bądź Marantz PM6006 (http://www.q21.pl/marantz-pm6006.html) z odtwarzaczem Marantz NA6005 (http://www.q21.pl/marantz-na-6005.html).

Ostatnia opcją jest przeznaczenie pełnej kwoty na zakup możliwie najlepszego wzmacniacza. Taka opcja pod względem jakości dźwięku będzie zdecydowanie najlepsza. Wybór konkretnego modelu w dużej mierze zależy od Twoich indywidualnych preferencji. Jeśli lubisz dynamiczny, dobrze wypełniony, gesty, plastyczny i lekko ocieplony dźwięk, świetnym rozwiazaniem będzie hybryda lampowa Vincent SV-500 (http://www.q21.pl/vincent-sv-500.html). Warto także posłuchać integrę Atoll IN100SE (http://www.q21.pl/atoll-in100se.html). Namawiam także na posłuchanie klasycznego wzmacniacza lampowego Fezz Audio Silver Luna (http://www.q21.pl/fezz-audio-silver-luna.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przespałem się z myślą zakupu i wybrałem Onkyo tx-8270. Widzę ,że na amplituner jednak będę musiał poczekać bo nie ma go od ręki w sprzedaży. Dodatkowo roześle zapytanie czy, któryś ze sklepów nie dorzuci mi kabli do kolumn 2x 2,5 2m lub 2,5m. Było by miło! Dziękuję bardzo za wasze sugestie!

Niestety z żadnym z wspomnianych modeli wzmacniaczy te kolumny nie zagrają dobrze.

Musi to być wzmak niezwykle ciepły z nieco uwypuklonym dołem.

Wiem że aż nie wypada porównywać ale faktycznie model 8150 czy nowszy z HDMI 8270 po prostu dźwiękowo będzie pasował.

Klasowo Cayin MT35S zmiażdży wszystkie wymienione konstrukcje przy tych kolumnach.

Zapraszam na odsłuch i po niższe ceny.

Niestety z żadnym z wspomnianych modeli wzmacniaczy te kolumny nie zagrają dobrze.

Musi to być wzmak niezwykle ciepły z nieco uwypuklonym dołem.

Wiem że aż nie wypada porównywać ale faktycznie model 8150 czy nowszy z HDMI 8270 po prostu dźwiękowo będzie pasował.

Klasowo Cayin MT35S zmiażdży wszystkie wymienione konstrukcje przy tych kolumnach.

Zapraszam na odsłuch i po niższe ceny.

Śliczny lecz troche za drogi dla mnie gdyby nie remont mieszkania który teraz rozpocząłem to może.... Ale w obecnej sytuacji nie stać mnie na takie cacuszko.

8270 będzie w okolicach 3000 zł. Tak szczelam nie wiem jeszcze. Dokładając kilka stowek masz cayina mt35s.

Bez funkcji, bez fajnej obsługi, bez wodotrysków ale z klasą :)

Jak chcesz. Mamy oba. To znaczy będziemy mieć. 8270 już zamówiony. Więc zapraszam

Dzięki bardzo za zainteresowanie moim zapytaniem. Strasznie zamieszało mi się w głowie od czytania, pytania i sugestii innych bardziej doświadczonych wielbicieli dobrego dźwięku. Teraz skłonny jestem doinwestować troszkę. Co powiecie na Fezz Silver Luna? Widziałem że na jednym ze sklepów dołączają gratis kabel prądowy Solid Core Audio No.6. Czy kabel zasilający to tak istotna sprawa ? Osobiście wolałbym w gratisie, bo fundusz naciągnąłem jak gumę od majtek, dostać kable głośnikowe dobrej jakości.

8270 będzie w okolicach 3000 zł. Tak szczelam nie wiem jeszcze. Dokładając kilka stowek masz cayina mt35s.

Bez funkcji, bez fajnej obsługi, bez wodotrysków ale z klasą :)

Jak chcesz. Mamy oba. To znaczy będziemy mieć. 8270 już zamówiony. Więc zapraszam

A ile konkretnie tych stówek musiałbym dołożyć. PRIV prosze.

U mnie od listopada gra atoll in100se z tymi daliami 6 mk2 oraz cd-n500, też powinieneś posłuchać. Nie mam porównania do innych ale gra bardzo przyjemnie.

Scan-Speak  R3004 15W 26W

Widocznie lubisz takie granie. Ikony z atollem obstawial bym za jasne granie.

Zawada. Silver Luna to dobry kierunek dlatego zaproponowałem ci cayina mt35s. Wyjatkowo dobre lampy

Witam

Posiadam kolumny Dali ikon 6 mk2 podpięte do starego onkyo z roku 1979 i właśnie doszedłem do wniosku ,że czas na zmianę. Zastanawiam się czy zainwestować w prosty wzmacniacz? Czy pokusić się o nowinki technologiczne w styli onkyo tx-8270, który współpracuje z iPhone'em śmiga po wi fi i ma mnóstwo innych udogodnień. Do wydania mam ok 3200zł. rozważałem następujące opcje :

Rotel RA-12 V2

onkyo tx-8270

nad C356BEE

Exposure 1010 AMP

Cambridge Azur 651W

Arcam FMJ A19

Może ktoś mógłby coś podpowiedzieć lub zaproponować coś jeszcze innego. Słucham wszystkiego po trochu, prócz klasyki.

posiadałem te głośniki i doskonale się zgrywały z Primare I22. Dzięki szczegółowości Ikon można było usłyszeć bardzo dużo detali. Wysoka rozdzielczość I22 umożliwia śledzenie gitary basowej. Primare I22 to wzmacniacz przeźroczysty dzięki czemu doskonale podkreśla auty Ikon. Dodatkowo Primare I22 daje doskonałą stereofonię i scena zbudowana na takim zestawie jest bardzo przestrzenna. Polecam ten wzmacniacz bo z Dali IKON mk2 tworzy system na bardzo wysokim poziomie.

posiadałem te głośniki i doskonale się zgrywały z Primare I22. Dzięki szczegółowości Ikon można było usłyszeć bardzo dużo detali. Wysoka rozdzielczość I22 umożliwia śledzenie gitary basowej. Primare I22 to wzmacniacz przeźroczysty dzięki czemu doskonale podkreśla auty Ikon. Dodatkowo Primare I22 daje doskonałą stereofonię i scena zbudowana na takim zestawie jest bardzo przestrzenna. Polecam ten wzmacniacz bo z Dali IKON mk2 tworzy system na bardzo wysokim poziomie.

Cenna uwaga .. jednak za późno. Zakupiłem wczoraj piękny wzmacniacz Musical Fidelity M3si. Przetrzepałem cały polski internet najlepsza oferta jaką znalazłem to 6000 zł. Jednak z racji tego ,że mieszkam w Berlinie postanowiłem przetrzepać jeszcze niemiecki internet. Jak się okazało, po paru godzinkach znalazłem ofertę sklepu opiewająca na 900 euro. Co przy dzisiejszym kursie dało niecałe 3900 zł. Oczom nie wierzyłem. Sklep z opiniami wzorowymi. Po kontakcie telefonicznym okazało się, że wszystko się zgadza. Przelew poszedł. Czekam na wzmacniacz, który najprawdopodobniej pojawi się u mnie w czwartek. Także moi drodzy szukajcie a znajdziecie. Nie tylko w polskim sklepie!

Dziękuje wszystkim za pomoc i dobrą radę. Pozdrawiam !

Cenna uwaga .. jednak za późno. Zakupiłem wczoraj piękny wzmacniacz Musical Fidelity M3si. Przetrzepałem cały polski internet najlepsza oferta jaką znalazłem to 6000 zł. Jednak z racji tego ,że mieszkam w Berlinie postanowiłem przetrzepać jeszcze niemiecki internet. Jak się okazało, po paru godzinkach znalazłem ofertę sklepu opiewająca na 900 euro. Co przy dzisiejszym kursie dało niecałe 3900 zł. Oczom nie wierzyłem. Sklep z opiniami wzorowymi. Po kontakcie telefonicznym okazało się, że wszystko się zgadza. Przelew poszedł. Czekam na wzmacniacz, który najprawdopodobniej pojawi się u mnie w czwartek. Także moi drodzy szukajcie a znajdziecie. Nie tylko w polskim sklepie!

To gratulację. MF to już porządna maszyna. Mam nadzieję, że system się spodoba i da dużo radości ze słuchania ulubionej muzyki.

Gratuluję wyboru i udanego polowania cena 900 euro to okazja i dobrze że z niej skorzystałeś. Mam nadzieję że to będzie udany początek zabawy z audio. Teraz tylko słuchać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.