Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe + sub do 5kPLN

soolek

Rekomendowane odpowiedzi

Ampli mam na razie jaki mam. A co będę chciał kupić za kilka miesięcy czy rok, to ciężko powiedzieć. Dużo zależy od dostępnej gotówki w danym momencie.

RMS - dzięki za propozycję, ale to przekracza budżet za bardzo.

Jeżeli coś podobnego do 5 kPLN możesz zaproponować, to słucham.

Soolek

Jeżeli w ciągu następnych dwóch lat jesteś w stanie wymienić ampli na wzmacniacz stereo, to ja bym teraz kupił najlepsze kolumny na jakie Cię stać, pogral rok czy dwa z ampli i go zmienił

Jeżeli chcesz zbudować system na lata i mieć polsrodkow, to IMO to może być najlepszą opcją dla Ciebie, jeżeli oczywiście jesteś w stanie i chcesz to udźwignąć finansowo.

Dobierz takie kolumny które Ci się będą podobać z różnymi wzmacniacza mi, i takie, których nie będziesz chciał sprzedać po roku czy trzech latach. Tylko kup takie które Cię będą cieszyć.

Z racji, że to poprzednia seria może jeszcze udałoby się coś zejść, ale nie mniej niż 6000zł

http://sklep.rms.pl/definitive-technology-bp-8040st-bp8040st-kolumny-podlogowe-bipolarne-z-wbudowanym-aktywnym-subwooferem-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

To kup na razie kolumny, ale bez suba. Posłuchaj sobie miesiąc na tym amplitunerze. Poźniej do domu przyślęCi na testy jakiś wzmacniacz i zobaczysz czy różnica jest. Ale kolumny teraz wybieraj pod kątem raczej przyszłego stereo.

Moje propozycje Klipsch RP280, Tannoy XT8F tańsze ale dobre Elac Debut F6 czy Heco Music Style 900.

Któreś z kolumn także mogę podesłać do Ciebie. Wówczas masz problem innego grania w salonie a w domu z głowy. Oraz żona będzie mogła podotykać, poobcować z nowym sprzetem bardziej na spokojnie. Będzie wiedziałą że możesz je odesłąć :)

Pozostaje do dyspozycji.

Definitive za 6000 już bliżej budżetu.

Klipsche, z uwagi na dawny odsłuch i to, że pasowały do mojego ucha, mogą być dobrą propozycją.

Coś gdzieś już namierzyłem do odsłuchu, więc może w następnym tygodniu się uda z tym poobcować.

To jest okazja

Monitor Audio RS8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie jeszcze coś by się dało z ceny urwać :)

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość

(Konto usunięte)

Z kolumn w budzecie 280rp jest bezkonkurencyjny. To naprawde mocne granie,wiem bo je mam i dlatego to pisze a inni??? Z dostepnych na rynku i w salonach przesluchaj z denonem 1520 lub 1600 wtedy bez problemu mozesz zejsc na 1510 lub 1500 z rynku wtórnego.

Pma1520ae po raz kolejny wystawiony bo coś się sprzedać nie chce, cena super ale to licytacja a nie kup teraz :(

Ukryta Zawartość

Tu by można potargować się

Ukryta Zawartość

Plus Klipsch rp-280F lub MA RS8 i jeszcze coś na przewody zostanie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość

(Konto usunięte)

Z kolumn w budzecie 280rp jest bezkonkurencyjny. To naprawde mocne granie,wiem bo je mam i dlatego to pisze a inni??? Z dostepnych na rynku i w salonach przesluchaj z denonem 1520 lub 1600 wtedy bez problemu mozesz zejsc na 1510 lub 1500 z rynku wtórnego.

Do RP280 Denon 1510 i 1520 pasuje.

W Każdym razie na początek ich podłączenie do obecnego amplitunera. Ten na sprzedaż, dozbieranie gotówki i kupienie wzmaka.

Na pewno bez suba.

Sub oczywiście może wpaść w drugiej kolejności, jeżeli któreś kolumny mnie zadowolą.

Nie jestem obwieszonym złotem ciemnoskórym raperem, który słucha tylko basu, ale jednak niskie brzmienie to coś, czego potrzebuję.

Muszę posłuchać Klischa, DT, i inne, które proponowaliście i będziemy myśleć dalej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

To jest słaby pomysł.

Raczej od razu winieneś się zdecydować czy system będzie party o sub czy jednak nie.

Po co wydawać kasę na kolumny niby pełnopasmowe które Cię nie zadowolą ?

Albo poszukaj pak których już nie będziesz musiał niczym wspierać albo od razu skup się na jakichś monitorach plus sub.

Gość

(Konto usunięte)

S4 z tymi subami do stereo roznie bywa osylam do mojego tematu(PODSKAKUJĄCY REL T9) i tylko przypomne ze cena jego to ok 4,5tysia. Jezeli mowimy o tym budzecie to kup klipsche 280rp a wtedy zadecydujesz czy potrzebny ci sub,sam po kupieniu ich nie uzywalem sb13 svs. Jezeli stwierdzisz takową potrzebe klipsch jest ok r112sw,a jezeli planujesz wydac wiecej to na pewno nie REL. SVS,Paradigm,velodyne.

Te 3 jak najbardziej.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Nikomu nic nie narzucam ale kwota 5000 na kolumny i sub nie pozwoli wybrać suba który nada się do stereo. Tu się chyba zgodzisz?

Nieprawda.

Pokazywałem w tym temacie dopiero co zakupiony zestaw za dokładnie 4900zł.

Monitory plus sub.

Monitory, a nie podłogówki. Nie oszukujmy się albo jedno albo drugie zje praktycznie cały budżet.

Zachęcam do szukania kolumn które zadowolą Cie basowo i je później sprawdzić domu.

Ewentualnie jak pisze kolega wyżej czyli od razu pomyśleć o subie ale monitory wtedy to ma jakiś sens

PODSKAKUJĄCY REL T9

Nie wiem o co Ci chodzi z tym podskakiwaniem. Co prawda nie mam T9 tylko T5i. Gra w grubo ponad 30m salonie, w stereo zszywa się kompletnie z kolumnami i ma się wrażenie, że to one tak nisko schodzą. W filmie też potrafi pokazać pazur i walnąć twardym punktowym basem. Jest mały i cholernie ciężki więc o żadnym podskakiwaniu nie ma mowy. Testowałem dwa razy większego Klipscha r-112sw i to co z siebie wydawał to tylko i wyłącznie basowe dudnienie dochodzące konkretnie z miejsca, w którym stał. W żaden sposób nie można powiedzieć, że Klipsch grał bo on w ogóle nie nadaje się do stereo.

Gość

(Konto usunięte)

I to cos nazywasz subem??? 125w,11kg hmmm faktycznie musi miotac w tych"grubo ponad 30 metrach" moge dodac tylko parafrazujac klasyka" co ty k.. wiesz o .... subuferach. Wyszukaj sobie prosze temat o t9,przeczytaj i postaraj sie zrozumiec a to ze wydales 2tys na sub ktory nadaje sie ewentualnie do zestawu do kompa 2.1 to twoj problem.

Cholernie ciezki...to bylo najlepsze

I to cos nazywasz subem??? 125w,11kg hmmm faktycznie musi miotac w tych"grubo ponad 30 metrach" moge dodac tylko parafrazujac klasyka" co ty k.. wiesz o .... subuferach. Wyszukaj sobie prosze temat o t9,przeczytaj i postaraj sie zrozumiec a to ze wydales 2tys na sub ktory nadaje sie ewentualnie do zestawu do kompa 2.1 to twoj problem.

Cholernie ciezki...to bylo najlepsze jak dla ludków z szuflandi napewno

Tyle wiem, że subwoofer powinien odtwarzać dźwięki niskiej częstotliwości a nie miotać i buczeć co pewnie jest fajne dla przygłuchych mitomanów ale nic nie ma wspólnego z reprodukcją dźwięku. Nie muszę niczego czytać o t9 ponieważ posiadam t5i i bardzo dobrze dobrze radzi sobie w moim salonie (zdjęcie klocków zamieściłem w wątku o ustrojach). Co do wagi to jak na tego malucha 12 kg to bardzo dużo (porównaj stosunek masy do objętości subwooferów o których pisałem) a później wypisuj farmazony dotyczące masy. Podobnie jest ze stosunkiem jakości (zarówno wykonania jak i brzmienia) do ceny. Więc twoje stwierdzenia do czego nadaje się ten subwoofer (a raczej urządzenie sub-basowe dedykowane do systemów stereo) możesz sobie darować.

Znam dość dobrze T9 i uważam, że to świetny subwoofer.

Mocy aż zanadto do całkiem dużych pomieszczeń, przekraczających 30m2 jeśli tylko ktoś nie ma skopanej akustyki i w miarę poprawnie go ustawi.

Udało mi się go świetnie zgrać z wieloma kolumnami, w tym z takimi, którym małej ilości basu zarzucić absolutnie nie można i z reguły Rel dopełniał je na ok. 1/4 poziomu i więcej nie trzeba było. Powyżej tego bas po prostu zaczynał nieprzyjemnie dominować.

Umcy, umcy podobało mi się jak sobie sprawiłem pierwszy zestaw grający, teraz, chociaż lubię dobry bas, nadal w ilości większej niż tzw. neutralne granie, nie potrafię słuchać z nadmiarem tego pasma.

Jak ktoś lubi walenie basem, które przyćmiewa całą resztę to jego sprawa, nie ma się co napinać, krytykować wtedy każdego i prowadzić na siłę krucjaty, że rele to dziadostwo. Skądś się w końcu bierze całkiem spore grono zadowolonych.

Gość

(Konto usunięte)

Ja was naprawde prosze...tu nie chodzi o umcy umcy ale o ciągłe zejscia np kawalek RUSKO-EVERYDAY.Pisałem o tym w temacie o Relu ale widze ze nie łaska zajzec do niego tylko wpadac i pisac cos,cokolwiek bo ktos uwaza inaczej. Powtorze to jeszcze raz REL to dziadostwo i niechcialbym go za darmo i dlatego szukając suba wybralem sb13 ultra ale co wy mozecie wiedziec o SVS skoro rel t5 po potwór do ponad 30m

Równie dobrze można napisać, że sb13 to dziadostwo, bo zajmuję kupę miejsca i zagraca pokój a ktoś nie potrzebuje takich zejść i Rel spokojnie wystarczy i będzie super.

Każdemu wedle potrzeb, nie każdy słucha takiej muzyki czy w taki sposób.

Cała masa utworów będzie brzmieć nienaturalnie z takim dostawionym na siłę dołem, zwłaszcza jeśli nie ma go w nagraniu.

Pisałem o tym w temacie o Relu ale widze ze nie łaska zajzec do niego tylko wpadac i pisac cos,cokolwiek bo ktos uwaza inaczej.

Nikt ci pisać nie zabrania a czytać to ja mogę literaturę wyższą. Przy wyborze i ocenie opieram się wyłącznie na własnych doświadczeniach i konkretnych potrzebach. Skoro piszesz o "przeciągłych zejściach" to Rel nie jest kierunkiem w Twoją stronę bo bas Rela jest twardy, punktowy, krawędziowy (taki jaki obiektywnie powinien być). Ty lubisz bułę i przeciągnięty bas ponad miarę a wypowiadasz się, że sprzęt grający poprawnie to dziadostwo. Zastanów się trochę zanim coś napiszesz bo narażasz się na śmieszność a wyrocznią w tej kwestii nie jesteś. Do tego przekręcasz znaczenie czyiś słów bo nigdzie nie pisałem że REL T5I to potwór w ponad 30m więc jeszcze raz powtórzę abyś dobrze zrozumiał "gra w grubo ponad 30m salonie, w stereo zszywa się kompletnie z kolumnami". I tak dla Twojej wiadomości kilogramy ani waty nie grają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.