Skocz do zawartości
IGNORED

Czy taki test ma sens ?

marian.ch

Rekomendowane odpowiedzi

Skończyłem rzetelne - tygodniowe osłuchiwanie Magnata ma600.

W sumie - porządny, fajny wzmacniacz.

W porównaniu do Onkyo TX 8150, któtego właśnie podłączyłem ( teraz słyszę różnice) ma trochę mocniejszy bas - z większym " wykopem" ( szczególnie podczas cichego, nocnegi słuchania),

mniej detali - lekko przytłumione wysokie tony w trybie direct (podbicie o +1 w skali do 6 i jest ok),

wokale bardziej wycofane i dochodzące raczej z kolumn niż ze środka.

Ogólna scena - podobna - kolumny "znikają".

Barwa, brzmienie instrumentów - większych różnic nie ma - czyściutko i realnie.

Moc - raczej na korzyść Onkyo. Przy wysokich poziomach > 90 dB Magnat nieźle się grzeje, Onkyo lekko ciepły.

Zmorą Magnata jest pilot - nieprecyzyjny i cuchnący plastikem, poza tym jest ok, jednak nie na tyle by jednoznacznie stwierdzić czy jest lepszy czy gorszy od Onkyo.

Wraca do sklepu, a ja szukam dalej - drożej.

Na celowniku:

1.Cambridge Audio CXA 80 ( na papierze mój faworyt)

2. Onkyo a9070

może Nad 375bee ( szkoda, że w cenie nie ma DACa)

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

• 2 tygodnie później...

Wracam do tematu.

Tym razem po 2 dniowym odsłuchu Cambridge Audio CXA80.

W porównaniu do Onkyo TX 8150 i Magnata ma600( który wrócił do sklepu) , CX80 dysponuje większym zapasem mocy - trafo 750 W ( Onkyo 220 W, Magnat 200 W). To czuć. Dynamika jest lepsza przy bardzo wysokich poziomach głośności, ale - taka moc jest już nieprzyzwoicie za duża nawet w sporym > 45m2 pokoju w bloku mieszkalnym.

Brzmieniowo - znakomicie. W zasadzie nie ma się do czego przyczepić, ale 2,5 razy tańszy ( przy obecnych cenach) Onkyo gra...tak samo, zarówno na kolumnach i słuchawkach, może z trochę węższą sceną. Magnat miał jednak mocniejszy bas - wykop ( szczególnie podczas cichego słuchania w nocy) od obu, ale wycofany wokal umiejscowiony poza środkową linią kolumn i lekko przytłumione ( mniej detali) wysokie tony w trybie direct. Gdyby połączyć zalety wszystkich trzech w jeden byłoby gites...a może darować sobie ten cały tryb direct i zacząć używać regulacji tonów. Podbicie niskich w CXA 80 daje dobry efekt - bas nie zaczyna mulić, a dostaje odpowiedniego kopa.

Prawdę mówiąc zaczynam się gubić w tych parametrach technicznych i jak to się ma do brzmienia:

Zasilanie:

CXA80 - trafo 750 W , pojemność filtracji 4x6800 uF

Onkyo TX 8150 - 220 W, 2x8200 uF

Mam ochotę wypróbować:

Onkyo a9070 - 290 W , 4x15000 uF

Nad 375bee - 290 W (?) , 2x22000 uF

...a może CA 80 potrzebuje jeszcze czasu na dotarcie ?

Witam,

używam RTi a 7 z Magnatem MA 600, pomieszczenie również ponad 45 metrów, podbijam bas do +1 i czasem wysokie tony do +1, wcale się tego nie wstydzę :) Pomieszczenie jest słabe akustycznie i tego w żaden sposób nie przeskoczę, słucham dużo muzyki elektronicznej i takie ustawienie wzmacniacza mi po prostu odpowiada. Nie jest to audiofilskie podejście ale i gatunek muzyczny mało audiofilski:) Słuchaj tak jak lubisz, podbij bas w tym Cambridge skoro tak Ci się bardziej podoba.

Pozdrawiam,

To co pisze greg to jedno. Pokrętła od tego są. Aby znaleźć swoje brzmienie a nie szukać go do emerytury.

Drugie wyjscie to takie że te wzmaki wciąż nie są idealnymi kompanami do Twoich kolumn. Jak szukasz połączenia to faktycznie kierunek NADa może być słuszny.

Puki go masz, to sprawdź także z regulacją.

Marian a skoro różnice nie adekwatne do pieniędzy które trzeba dołożyć to może zostań przy amplitunerze stereo Onkyo tylko weź pod uwagę najnowszy model TX8270

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Onkyo TX 8150 wreszcie poległ...z Nad 375bee. Już nawet nie muszę porównywać , o ile z Magnatem 600 i CXA80 miałem jakieś wątpliwości, to Nad rozwiał je brutalnie zaraz po uruchomieniu. Testuję go od 3 godzin i mogę powiedzieć , że jest się istnym potworem. Potęga dźwięku, swoboda, brzmienie - to jest to czego oczekiwałem. Czyściutko, detalicznie, część dźwięku " przesunęła się" do przodu z z 3,5 do 1 m ;). Kiedy ma być delikatnie, subtelnie - tak właśnie jest, a kiedy ma przy...ć to aż kanapa wpada w drgania. Scena, stereo i ogromny zapas mocy - jest super.

Nad to kawał kloca, gdy zajrzałem przez wywietrzniki do środka pomyślałem, że ma dwa trafa...a to kondensatory wielkości pięści, sam transformator przypomina hełm poniemiecki ;)

Podsumowując - kończę moje poszukiwania :)

No i gratuluję.Czyli wychodzi na to,że trzeba wydać ponad dwa razy więcej,żeby różnica była odczuwalna "gołym uchem".Testowałeś coś jeszcze?

Dziękuję. Oprócz wcześniej wymienionych nie. Miałem ochotę jeszcze sprawdzić Onkyo a9070, ale raczej rezygnuję. Z Nadem jest świetnie, a odsyłanie, czekanie, przepinanie tych wszystkich kabli, porównywanie doprowadza mnie do szału. Pewnie gdyby się uprzeć i poświęcić więcej czasu, znalazłoby się coś nowego tańszego i równie dobrego , a nawet lepszego , ale to nie dla mnie. Poprawa brzmienia w stosunku do poprzdnio testowanych sprzętów jest w/g mnie zdecydowana, a cena jeszcze akceptowalna. Po wielu godzinach słuchania różnorodnej muzyki C375bee zostanie. Wizualnie też mi się podoba - w rzeczywistości wygląda lepiej niż na fotach, nawet ten szary- grafitowy kolor jest bardziej "czarny" niż myślałem - super, a ciche słuchanie muzyki w nocy wreszcie sprawiło mi czystą przyjemność, bez wspomagania świetnym 12" subem Polk Audio ściągniętym z USA ze śmieszne - po przecenie - pieniądze...

...à propos suba. Nad nie ma sub wyjścia - czy bez obaw mogę wykorzystać PRE OUT 2 ( ten z dodatkowym volume) i spiąc go kablem RCA stereo z LINE IN L P( filtered) subwoofera ? Przyda się podczas oglądania niektórych filmów ;)

Powiem ci pojedynek 8150 z 375 to nie bardzo atrakcyjny by był. U bookmacherow 100 do 1 by płacili :)

Greg a teraz z czym masz spiete a7?

Magnat MA 600, zasila Rti a7, które mam od Ciebie:) Przed MA 600 miałem właśnie AMC XIA 50, ale zmieniłem na Magnata, żeby ocieplić brzmienie poprzednich Paradigm Monitor 9 v 7. Tak to właśnie wygląda, że zmieniasz jeden element po to żeby zaraz zmienić na kolejny :) AMC był na pewno mocniejszy i bardziej dynamiczny od Magnata, ale problem tkwił w kolumnach, Paradigmy po dłuższych odsłuchach po prostu męczyły, Polki natomiast coraz bardziej wciągają.

• 1 miesiąc później...

A testowałeś może NAD-a 356bee?

Nie testowałem. 357 to zupełnie inna konstrukcja i "na oko" lepsza od 356 ;)

Po ponad miesiącu jestem absolutnie zadowolony z wyboru 375 :)

Na razie nie, bo za streamer robi...Onkyo TX 8150 podłączony do 375 i robi to znakomicie ;)

Zastanawiam się czy powiedzmy taki Pioneer n50a zrobi to lepiej ? ...ale to temat na nowy wątek :)

• 7 miesięcy później...

Na razie nie, bo za streamer robi...Onkyo TX 8150 podłączony do 375 i robi to znakomicie ;)

Zastanawiam się czy powiedzmy taki Pioneer n50a zrobi to lepiej ? ...ale to temat na nowy wątek :)

Jeśli nie, to znaczy, że Pioneer nie jest wart swej ceny

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.