Skocz do zawartości
IGNORED

TPA3116D2 która wersja pod JBL Control One

Michał_62652

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję w miare tani i wydajny wzmacniacz pod moje JBL. Wybór padł na dosyć chwalony układ TPA3116D2. Planuję sprowadzić gotowa płytkę z tym układem z Chin. Tylko zastanawiam się która wersję lepiej wybrać ta na jednym układzie 2x50W czy ta na dwóch 2x100W? Czy 2x50W wystarczy żeby komfortowo napędzie te JBL? Czy jeżeli układ TPA3116D2 pracuje w trybie mostka tak jest to w wersji 2x100W to pogarszają się jego parametry względem normalnie pracy?

Zastanawiam się czy wybrać tak zbudowany kit:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy tak:

Ukryta Zawartość

Wiem że po zdjęciach to wróżenie z fusów, ale czy może z jakimś nie zerowym prawdopodobieństwem stwierdzić że po np niebiesko czarnej wersji można się spodziewać lepszej jakości dźwięku?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przestudiowalem cały temat na diyaudio o tym wzmacniaczu i wybrałem wersję 2x100W. Wg opinie z forum ona odrazu gra dobrze podobno trochę lepiej niż wersja 2x50W. Mam tylko pytanie jaki zasilacz dobrać do tego układu? Wystarczy taki modułowy zaliczać który się stosuje do oświetlenia LED 24V 10A. Wg noty układ TPA3116D2 pobiera do 7,5A. Zamówiony wzmacniacz ma w sobie dwa takie układy. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś rzucił okiem no do noty katalogowej lub z doświadczenia mi doradzić czy ten 10A wystarczy czy muszę kupić 15A

Trochę się bawiłem tym wzmacniaczem. Miałem kilka wersji również te które przesłałeś:

- czerwona płytka 2x100W jest zrobiona na gorszych jakościowo komponentach niż ta niebieska, oraz z mniejszymi możliwościami modyfikacji

- ja aktualnie słucham na wersji 2x50 i w zupełności wystarcza do napędzenia 86dB Wharfedale 9.2.

- w każdej z płytek warto powymieniać kondensatory na "normalnej" jakości

Aktualnie mam zasilacz impulsowy 150W (24V ,6.75 A) i wystarcza . Uruchamiałem wersję 2x100W na zasilaczu laptopowym 90W i też jest dobrze.

Osobiście polecam tą płytkę :

Ukryta Zawartość

Potencjometr a i sama płytka ma parę fajnych opcji - cena rewelacyjna.

Ukryta Zawartość

Na zbyt małym zasilaczu nie problem odpalić, jednak przy większych mocach zabraknie prądu i wzmacniacz będzie się wyłączał. Lepiej dać zasilacz z nadmiarem mocy, choć w przypadku wzm. "cyfrowych" nie jest konieczny tak duży zapas mocy, jak dla analogowych. Warto też wziąć pod uwagę, że "chińska moc" zasilacza może być niższa od europejskiej :-)

A może 2x taki i do tego porządne tradycyjne zasilanie ns toroidzie do halogenów i dużej baterii kondensatorów? Z 17V da się wyciągnąć ponad 50W (wg producenta) a pewnie będzie grało lepiej, jak na impulsowym.

DC 12 V-24 V Pokładzie Moduł Mono Kanał Cyfrowy Wzmacniacz Audio BTL TPA3116 Out 100 W

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Temat pokrewny, więc zapytam- ktoś miał styczność z takim wynalazkiem? Wygląda ciekawie.

TA2022 90 W 90 W Stereo Wzmacniacz Klasy D Pokładzie Moduł Nowy

Ukryta Zawartość

Ktoś coś napisze?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.