Skocz do zawartości
IGNORED

Dwu kanałowa koncówka mocy do zestawu Marantz Marantz K. I Pearl Lite

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

Przodów nie ruszam chodzi mi przede wszystkim o surrandy - przednie, tylne,ścienne i centralny, czy przy tych kanałach jest sens stosowania, takiej zworki a nie zwykłej blaszki, czy też dodatkowe kable do gniazda każdej kolumny

Centrala możesz zrobić też resztę kolumn nie ma sensu, chyba że masz nadmiar zworek :) to nie zaszkodzi. Supra też nie musi być.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Ja mam też kabelki zamiast blaszek i wydaje mi się, że minimalna różnica na plus była.

Myślę, że blaszki warto wymienić na kabelki ale, nie żeby ciągnąć drugą parę przewodów.

Zostało mi trochę kabla Cordiala - chyba nie będzie zły jako zworki, drugich kabli nie chciałem ciągnąć tylko przy każdej z kolumn mam gniazdo głośnikowe z dwoma terminalami, kabel z końcówki mocy idzie w ścianach do każdego z gniazd, na tę chwile mam blaszki i idzie kabel ok 30 cm z kolumny do gniazda, dlatego myślałem - do terminali dać 2 przewody a do gniazda banan i widełki - co będzie lepiej to - czy zworki z kabla Cordial?

Jak został przewód to zrób zworki to na bank nie zaszkodzi, też słyszałem aby blaszki w terminalach na "kabelki" zmienić.

Cordial chyba wystarczy na zworki, czy też zainwestować w suprę?

Supra nie musi być na tyłach. Po 20-25cm wystarczy długość, Cordial też może być.

Zastosować widełki, czy też dać same kable, kolumny mam podłączone bananami

To już jak chcesz. Widełki czy banany to tylko wygoda i efekt wizualny :)

Zanim zdecydujesz się na końcówki to sprawdź na "golych" przewodach czy warto robić zworki :) zaszkodzić to nie zaszkodzi na bank (....tylko przy bi-amp zworek czasami nie rób!!!...)

Panowie tak wracając do końcówek mocy to normalne, że się ostro grzeją? Na wzmacniaczu volume nawet nie na połowie ale na końcówkach poprzez kratki wentylacyjne idzie ostro ciepło i to nawet po 15 min. grania boję się żeby się nie przegrzały, jak miałem kolumny do wzmacniacza to się tak nie grzał

To impedancja kolumn nie zgrywa się z końcówkami, albo może tak jest przez te twoje "mostki". Podłącz to według schematu do bi-amp i zobaczymy wtedy.

Przy kolumnach tylnich nie widzę sensu inwestować w tego typu rozwiązaniach. W Przypadku kolumny centralnej prędzej. Ale w szczególnych przypadkach może to przynieść realne korzyści. Sprawdził bym przed kupnem.

Zrobiłem zworki z Cordiala na surrandach i centralnym i myślę jest lepiej niż bez, a widełki odpuściłem bo nie ma sensu

Panowie, jeszcze jedno, wcześniej miałem takie połączenie: z pre - out przodów amplitunera chinchami do jednego z wejść Marantza, z pre-out Marantza do końcówek wg. schematu, z chwilą gdy chciałem korzystać z amplitunera i końcówek to przełączałem na podłączone wejście we wzmacniaczu, poziom głośności we wzmacniaczu na połowę ( z taką głośnością skalibrowałem amplituner) lecz w takim połączeniu musiałem ręcznie zwiększać lub zmniejszać głośność bo pilot podgłaszał zarówno amplituner Marantza jak i wzmacniacz Marantza a kalibracja miała ustawienie, że we wzmacniaczu ma być volume na połowie. Tak jeszcze myślę czy nie można w moim wzmacniaczu wykorzystać power amp direct w połączeniu z końcówkami. Przed zakupem końcówek przody amplitunera obsługiwał właśnie wzmacniacz, z wyjścia pre- out przodów amplitunera chinche szły do wejścia wzmacniacza power amp direct. Po wciśnięciu przycisku power amp direct na wzmacniaczu odłączał on sterowanie volume we wzmacniaczu i przejmował to amplituner. Tylko nie wiem czy to można wykorzystać przy końcówkach, wtedy głośniki miałem podłączone do wzmacniacza teraz do końcówek. Amplituner służy tylko jako procesor, żadne głośniki nie są do niego podłączone, do jego pre - out mam - surrandy i centralny, mam podłączona końcówkę siedmio kanałową Marantz a przody obsługiwał wzmacniacz Marantz do, którego mam podłączone przednie kolumny i który spełniał te zadanie jak i muzyka w stereo - do wzmacniacza mam podłączone źródła stereo - CD, gramofon, teraz kwestia jak to najlepiej zgrać z końcówkami mocy Atoll, których zadanie główne to napędzenie przodów zarówno w stereo - wzmacniacz, jak i kino - amplituner

Wzmacniacz gdy będzie pracować jako końcówka to to już pre-out w nim nie działa i "za nim" końcówki już nie będą działać. W stereo tak Maras preout na końcówki i kolumny to będzie działać. W kd amp pre out na wzm direc i z niego preout na końcówki to już nie.

No niestety pozostało podgłaszanie amplitunera ręcznie, do któregoś z wejść wzmacniacza podłączyć przody pre-out z ampltunera, wzmacniacz volume na środek, no i z wzmacniacza pre- out na końcówki

Ale kombinujesz :) hehe

A nie można tych źródeł podłączyć do avr a wzmacniacz zabrać, bo on już teraz do niczego ci nie służy.

Ja miesiąc wytrzymałem ręcznie włączając wzmacniacz

Ja bym tak samo zrobił. Sprzedał wzmacniacz i same końcówki, one chyba lepsze niż Maraś a tym bardziej, że teraz masz bi-amp to wzmacniacz nie potrzebny. Za niego możesz w coś innego zainwestować :)

No niestety nir jestem zwolennikiem podłączenia CD, gramofonu do amplitunera, dla mnie stereo z amplitunera to porażka, wyznaję zasadę stereo to wzmacniacz, kino amplituner

No to w twoim wypadku najlepiej będzie rozłączyć te dwa systemy. Kupić kolumny do stereo i ustawić gramofon, CD, i wzmacniacz w innym pomieszczeniu.

No niestety nir jestem zwolennikiem podłączenia CD, gramofonu do amplitunera, dla mnie stereo z amplitunera to porażka, wyznaję zasadę stereo to wzmacniacz, kino amplituner

Brawo !

No to w twoim wypadku najlepiej będzie rozłączyć te dwa systemy. Kupić kolumny do stereo i ustawić gramofon, CD, i wzmacniacz w innym pomieszczeniu.

Albo zastosować przełącznik na kolumny. Amplituner i wzmak do przełącznika i jedno wyjście na kolumny. Można go zrobić z hebelkowymi przełącznikami na trigera lub pilota.

Można zastosować przełącznik kolumn lub coś takiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko czy to nie wpłynie na jakość sygnału? Jeszcze popróbuję z ustawieniami pilota uniwersalnego Logitech, jedynie co mi przeszkadza, że jak pilotem podgłaszam amplituner, to też podgłasza się wzmacniacz a skalibrowany jest, żeby dawać moc na połowie volume, tak to reszta jest ok

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No takie coś najlepsze w środku może nie być.

Naklejenie czujnika podczerwieni i zastosowanie czujki w innym miejscu może rozwiązać sprawę. Celował byś pilotem w dwa różne miejsca. Włączając sorzety osobno

Zdecydowałem się na przełącznik audio z hebelkowym przełącznikiem, z dobrymi bebechami, zrobi mi to sprawdzona firma - Sonus Oliwa, zawsze stały sygnał do końcówki mocy, tak to musiałbym się bawić ze wzmacniaczem ustawieniem odpowiedniej głośności

Przełącznik w drodze, gniazda Phono RCA ETI Eichmann, czysta miedź pokryta 24 złotem, w środku

przewody z czystego srebra w teflonie. Luty czysta cyna z dodatkiem srebra. Mam nadzieję nie wpłynie to na jakość sygnału zarówno w stereo i kinie

Ukryta Zawartość

post-36-0-51480600-1494596404_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i przełącznik się sprawdza, no i moim zdaniem nie na wpływu słyszalnego na jakość sygnału a wygoda do kina i stereo jest

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.