Skocz do zawartości
IGNORED

Onkyo 8150 czy Sonos ZP90 zestaw stereo do 4500 zł

qnr4d

Rekomendowane odpowiedzi

Tylko mi jeszcze powiedz co ja mam wspólnego z marketingiem? Tematyka audio video to moje hobby, w życiu zajmuję się czymś zupełnie innym. Nie jest również prawdą, że wybieram monitory na podstawie tabelki. Napisałem jedynie do czego jest ona przydatna. Wybieram na podstawie odsłuchów, o czym wspominałem wcześniej. Albo mi się brzmienie danych głośników podoba, albo nie.

Nie wiem co to za modele z nowej zagadki. Widzę jedynie, że mają niemal wszystkie parametry gorsze od wspomnianych przeze mnie B.

To jest Graham Chartwell LS6....jeszcze gorsze parametry miałby np ATC SCM-19 oba świetne głośniki grające dużo lepiej niż wymienione wcześniej.... Nie ma co drążyć tematu. Najważniejsze to słuchać.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Są dwa samochody. Porównajmy:

Prędkość max (km/h) / 220 / 180

Dojście do 100 km/h (s) / 10 / 12

Droga hamowania ze 100 km/h / 35 / 40

Moc (KM) / 110 / 90

Zużycie paliwa (l/100 km) / 6.5 / 9

Ponadto pierwszy jest większy, ma w środku więcej miejsca dla kierowcy i pasażerów, ma też bardziej pojemny bagażnik. Również statystyki usterkowości są dla pierwszego znacznie korzystniejsze.

Ale drugi jest lepszy. Dlaczego? Bo jest. Tak się umówiliśmy, że będziemy tak uważać. Że ma wszystkie parametry gorsze? Co z tego. Nie patrzmy na liczby i tabelki.

Widzisz absurdalność takiej sytuacji?

Nie widzę. Jak będę mógł jeździć nowym Mercedesem Klasy A z najsłabszym silnikiem a Skodą Fabią albo Dacią Lodgy z mocniejszymi to wybiorę jednak jedynkę.

Te dwa ostatnie na papierze palą mniej , mają większą moc, lepsze przyspieszenie i więcej miejsca a do tego pojemne bagażniki. I co z tego?

Mało tego wybierzesz chińskiego Quartza , w którym tak naprawdę mechanizm nie spóźni się o sekundę przez 100 lat czy np. automatyczny zegarek OMEGA?

Może jeszcze porozmawiajmy o przenoszeniu słuchawek ? ;)

Pioneer SE-MJ72KT 6-40000Hz (101dB) , Sennhaiser HD600 16-39000HZ (97dB)

Miło się dyskutuje ale chyba nie dojdziemy do wspólnych wniosków.

Zalecam też odsłuch B&W 685 :)

Pozdrawiam

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Mało tego wybierzesz chińskiego Quartza , w którym tak naprawdę mechanizm nie spóźni się o sekundę przez 100 lat czy np. automatyczny zegarek OMEGA?

Oczywiście, że chińskiego Quartza. Omega mi pokaże jakiś lepszy czas? Godziny szczęśliwości? A szpanerstwo zawsze było mi i jest obce. Płacenie n razy więcej za tę samą wartość użytkową uważam za bezzasadne.

Może jeszcze porozmawiajmy o przenoszeniu słuchawek ? ;)

Rzecz nieporównywalna z głośnikami. Poza tym słuchawki mnie nigdy nie interesowały.

Zalecam też odsłuch B&W 685 :)

Mogę ich słuchać kiedy chcę i ile razy chcę. Ma je szwagier (żadne dwuznaczniki, mąż siostry mojej żony). Owszem, fajne i dobre głośniki, ale nic nadzwyczajnego. Żadne och i ach. Można wymienić sporo innych, porównywalnej jakości. Na ich tle wyróżniają się wysoką ceną. Ewidentnie przereklamowane.

No ale konwenans wymaga aby nad nimi cmokać z zachwytu. I podziwiać nowe szaty króla.

Zaorane

Niby co?

Zaorane

Niby co?

Temat!

Szkoda bo była rozmowa z sensem a teraz jest bez.

Producenci nie podają realnych prawdziwych danych odnośnie specyfikacji technicznej kolumn,.

Moc, decybele, pasmo przenoszenia. ITP

Nie ma norm. Hulaj dusza.

W samochodach są też realne testy. Facet jedzie po pasie startowym i mówi prędkość maksymalna to i to.

A tu?

Ostatni test w audio:

Wzmacniacz pobiera 35W a oddaje 2x 45 przy ośmiu omach.

What The Fuck?!

To jakby te wzmaki robili na szersza skale, większe i bez końcówek mocy a wyjściami gniazdkowymi to każdy by chciał mieć taki w domu.

Pobiera 1000W oddaje 2500W. No bajka :)

Kolejny przykład kolumna podstawkowa schodzi katalogowo do 35HZ, ma 15 no góra 16 cm membrane a kolumna estradowa schodzi do 40 HZ a ma 30 cm membrane.

Nikomu się lampka nie włącza? Serio?

Internet przyjmie wszystko ale żeby w to wierzyć ........

Piotrek

Producenci nie podają realnych prawdziwych danych odnośnie specyfikacji technicznej kolumn

Oprócz danych producentów są jeszcze testy wykonywane przez niezależne organizacje konsumenckie.

Nie ma norm. Hulaj dusza.

Są normy. DIN, THX i inne.

Wzmacniacz pobiera 35W a oddaje 2x 45 przy ośmiu omach.

Każdy wie, że to ściema.

Internet przyjmie wszystko ale żeby w to wierzyć .......

Trzeba umieć odróżniać ziarno od plew.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.