Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw stereo do 5000 zł

mrph

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

jestem tu zupełnie nowy, podobnie zresztą, jak w samym temacie sprzętu audio. Nie jestem audiofilem, nie mam nawet wiedzy na temat nomenklatury istotnej przy wyborze odpowiednich komponentów.

Poszukuję sprzętu stereo do około 5000 zł, a konkretnie:

• Wzmacniacza (do 2 tys.)
  • Kolumn (raczej podłogowe)
  • DACa

Sprzęt będzie grał w pomieszczeniu o wielkości około 25m2, z czasem może zagrać nawet na 35m2. Obecnie niestety nie mam dużych możliwości wpłynięcia na akustykę pomieszczenia, ale docelowo te możliwości będą znacznie większe.

Główne przeznaczenie sprzętu, to oczywiście muzyka. Rozpiętość gatunków, których słucham, jest jednak spora, więc w przypadku wzmacniacza przydałby się możliwie uniwersalny. A najczęściej słucham jazzu i rocka, minimalnie rzadziej muzyki elektronicznej (rave, trip-hop, hip-hop, ambient), sporadycznie muzyki klasycznej. Jak ognia unikam za to łupanek techno.

Drugim przeznaczeniem będzie oglądanie filmów, uruchamianych głównie z PC.

Źródłem dźwięku początkowo będzie PC wyposażony w kartę dźwiękową, w przyszłości planuję rozbudować zestaw o CD. Ucieszyłbym się, gdyby nowy wzmacniacz miał wyjście słuchawkowe i pilota.

Przechodząc do najtrudniejszej kwestii, czyli jak ma to grać - mam z tym największy problem, z uwagi na fakt, że jestem w tym temacie kompletnym amatorem. Lubię słuchać muzyki i intuicyjnie wiem, kiedy gra dobrze, a kiedy nie. Dlatego jeśli znajdzie się ktoś cierpliwy, kto zechce zadać laikowi pytania pomocnicze w sposób "łopatologiczny", chętnie na każde odpowiem. Z racji gatunków, zależy mi z pewnością na dobrym, żywym brzmieniu instrumentów, i wyczuwalnym basie, przy czym obecnie nie rozważam jeszcze zakupu subwoofera.

Fakt jest taki, że przesiadam się z Technicsa SU-V90D na głośnikach Technics SB-CD301, toteż domyślam się, że przy zakładanym budżecie różnica może być kolosalna.

Co do stanu sprzętu który chcę zakupić, to raczej celuję w nowy wzmacniacz (aczkolwiek nie upieram się), używane kolumny i nowy DAC. Oczywiście jestem otwarty na rekomendacje i w tym zakresie.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, z góry proszę też o wyrozumiałość i cierpliwość :)

https://www.audiostereo.pl/topic/132598-zestaw-stereo-do-5000-z%C5%82/

Dzień dobry.

Odpowiedni wybór zestawu najlepiej dokonać po odsłuchach, każdy ma inne preferencje, inaczej definiuje dźwięk. Z Twojego opisu wynika, że szukasz raczej uniwersalnego zestawu, który dobrze sprawdzi się w szerokim zakresie gatunków.

Wracając do konkretów - zestaw zbudowałbym na wzmacniaczu Onkyo A-9050 (http://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html) do którego dokupiłbym asynchroniczny konwerter cyfrowo/analogowy M2tech HiFace Two (http://www.q21.pl/m2tech-hiface-two.html). Wzmacniacz posiada wbudowany przetwornik, natomiast jeśli chcesz bezpośrednio podpiąć komputer, najlepszym rozwiązaniem jest połączenie go przewodem USB, wtedy komputer widzi Twój system jako zewnętrzną kartę muzyczną. W kwestii kolumn moim zdaniem najlepszą dla Ciebie opcją będzie polski zestaw Pylon Audio Sapphire 25 (http://www.q21.pl/pylon-audio-sapphire-25.html). To stosunkowo mocne, dynamicznie i swobodnie grające kolumny, które w takiej konfiguracji sprawdzą się idealnie. Jeśli lubisz bardziej miękki, ciepły, gęsty dźwięk, bardzo dobrą opcją może być także Tannoy Mercury 7.4 (http://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-4.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych rozwiązań.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nowe Onkyo TX-8270 taki amplituner stereo który ma prawie wszytko co zwykły amp av (hdmi/usb/wifi/itp) plus do tego Klipsch RP280F lub Heco MusicStyle900 lub Monitor Audio Silver10.

Jeśli nie odpowiada taki amp stereo to możesz kupić wzmacniacz z wbudowanym DAC.

Marantz PM7005

Primare I22

Onkyo A-9050

Yamaha A-S501

Ostatnio były podobne dwa lub trzy tematy na forum. Poszukaj dobrze i poczytaj co i jak.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość numik

(Konto usunięte)

nowy wzmak do 2 tysi to raczej tylko NAD

jeśli używka to proponuję Ci Atolla, Rotela lub Audiolaba

Kolumny AA Phoebe to chyba nr 1 u Ciebie, bywają używki, a Atoll z AA to bardzo fajne połączenie. Zostaje Ci 1.500 koła na DAC mniej więcej - tutaj rdac Arcama wchodzi w grę, dac Audio-gd (są różne modele na róznych chipach), Myryad z20 gdyby się trafił, m-dac Audiolaba, SMSL M9 (chyba to najnowszy model), używka Hegla - poczytaj jak grają.

Rozważ czy od razu nie warto dołożyć do cd+dac (Audiolan 8200 cdq - bardzo dobry), Marantze (też fajne) lub zainwestować w lepszy wzmak z dac - Hegel H80 lub Primare http://allegro.pl/primare-i22-dac-jak-nowy-komplet-dobra-cena-i6776726508.html (fajna oferta)

Dziękuję za powyższe propozycje, przekopuję obecnie sieć i czytam o tych sprzętach. Primare rzeczywiście w fajnej cenie i świetnym stanie, ale zastanawiam się, czy aby nie będzie to na początek przygody z audio zbyt wysoka półka. Boję się, że na pewnym poziomie różnice będą dla mnie niezauważalne.

Wśród różnych rekomendacji często przewijał się NAD C326 BEE + Heco MS 500/900 i z pewnością jutro chciałbym taki zestaw sprawdzić. Wymieniane wcześniej Onkyo i Yamaha również sprawdzę, kwestia dobrania DACa.

CD + Dac... rozważam, ale chyba obecnie najbardziej zależy mi na źródle z PC, poza tym w najbliższym czasie przewiduję inne wydatki związane z potomstwem, więc wolałbym chyba bardzo tego budżetu nie przekraczać ;)

Pamiętaj tylko, że przy tej serii nadziaków masz co najmniej 90% prawdopodobieństwo trzeszczącego potencjometru (często praktycznie od nowości), poza tym są bezawaryjne ale potek w nich jest wyjątkowo lichy. Na Twoim miejscu, żeby uniknąć takich "przygód" przy nadziaku poszedłbym w propozycje Q21 lub numika (Atoll i AA).

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Jestem po odsłuchach i w zestawie z Pylon Audio Sapphire 25 najlepiej na mój gust zagrała Yamaha A-S701 oraz Exposure 1010. Dźwięk z Tannoy Mercury 7.4 już mi tak nie podszedł. W Pylonach - jak na tą półkę cenową - chyba wręcz się zakochałem ;)

Jestem po odsłuchach i w zestawie z Pylon Audio Sapphire 25 najlepiej na mój gust zagrała Yamaha A-S701 oraz Exposure 1010. Dźwięk z Tannoy Mercury 7.4 już mi tak nie podszedł. W Pylonach - jak na tą półkę cenową - chyba wręcz się zakochałem ;)

A co jeszcze na testach miałeś?

Heco MS900 słyszałeś może???

Nie, Heco nie posiadali w ogóle i to była jedyna rzecz, której odrobinę żałowałem. Sprawdziłem jeszcze wzmacniacze Marantza (6006) i Pioneera, ale szczerze mówiąc, dużo bardziej podobało mi się, jak grały wyżej wspomniane. Z kolumn nie testowałem wielu modeli, od początku urzekły mnie Pylony.

Nie, Heco nie posiadali w ogóle i to była jedyna rzecz, której odrobinę żałowałem. Sprawdziłem jeszcze wzmacniacze Marantza (6006) i Pioneera, ale szczerze mówiąc, dużo bardziej podobało mi się, jak grały wyżej wspomniane. Z kolumn nie testowałem wielu modeli, od początku urzekły mnie Pylony.

Skoro Tobie się to podoba to kup taki zestaw. Dla siebie kupujesz nie dla nas :)

Najważniejsze że byłeś, słyszałeś i wiesz o co kaman :)

Kombinować też za dużo nie można bo będziesz ciągle czegoś lepszego szukał a tak znalazłeś to co się podoba :)

Skoro Tobie się to podoba to kup taki zestaw. Dla siebie kupujesz nie dla nas :)

Najważniejsze że byłeś, słyszałeś i wiesz o co kaman :)

Kombinować też za dużo nie można bo będziesz ciągle czegoś lepszego szukał a tak znalazłeś to co się podoba :)

Zgadza się. We wtorek jeszcze idę na odsłuch NAD C356 BEE, używane można dostać poniżej 2k + może uda mi się sprawdzić Heco 900. Jednak na chwilę obecną Pylony są moim faworytem. Właściwie jedyny dylemat jaki mam, to kwestia wzmacniacza - Yamaha z uwagi na "wyposażenie" wydaje mi się sensowniejszym zakupem, ale nie ukrywam, że Exposure mocno mnie zaskoczył, grał świetnie każdy gatunek muzyki, podczas gdy japończyk najlepiej radził sobie z Metallicą :)

Mi też się spodobały pylony. Weź lepiej model 31, jak dla mnie brzmi o wiele lepiej.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Witaj,

W tym budżecie proponuje dwa warianty.

Nad 356 z wbudowanym dac i do tego kolumny pokroju heco 500 lub melodika bl40 mkII lub magnat ma 600 to wzmacniacz także z dac i do tego klipsch RP 260 czy magnat quantum 727.

Jest jeszcze całkiem udana Yamaha as701 jeśli w dacu nie potrzebujesz usb.

W razie pytań lub wycen zapraszam

• 2 tygodnie później...

Zestaw stoi w domu czy nadal się autor zastanawia???

Jak autor jeszcze się nie zdecydował to polecę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .Sam gram na takim i jestem zadowolony.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.