Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD ? czy transport CD i zewnętrzny DAC?

adam Ty51

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich i proszę o pomoc tak jak w temacie

mam zamiar wydać około 4000zł. na nowy odtwarzacz CD, tylko nie wiem jaki będzie najlepszy w tej kwocie i mam takie propozycje dla siebie

- Atoll CD100SE-2

- Primare CD22

Albo druga opcja, transport CD i zewnętrzny przetwornik c/a

- Atoll DAC100SE i Cambridge Audio CXC

co będzie lepsze, a może jeszcze coś innego w tej kwocie

wzmacniacz z którym to ma grać to lampowy Cayin MT 35 S

głośniki - Studio 16Hertz Canto Grand Premium

Proszę o porady. Pozdrawiam.

Dzień dobry.

Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem będzie jednak klasyczny, dobry odtwarzacz CD, który dobierzesz sobie pod brzmienie systemu. W praktyce takie rozwiązanie brzmi po prostu lepiej i pozbywasz się problemu zakupu i dobierania dodatkowych kabli.

Do Twojej konfiguracji na pewno sugeruję wspomniany Atoll CD100SE (https://www.q21.pl/atoll-cd100se-2.html) oraz Naim CD5si (https://www.q21.pl/naim-cd5si.html) jeśli możesz trochę zwiekszyć budżet.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służymy pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Przecież brzmienie przetwornika też może dobrać pod swój gust

i kupić relatywnie tani transport

w drogim odtwarzaczu wcześniej czy później padnie laser i potem człowiek się buja z naprawami , bo szkoda wyrzucić bo drogie było

A z tanim transportem możemy się rozstać bez żalu po kilku latach

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Technicznie lepszym rozwiązaniem jest normalny odtwarzacz, bo może mieć stabilny zegar dla DAC. Przy rozdzieleniu odtwarzacza na 2 kawałki połączone SPDIF, zegar w DAC musi synchronizować się z zegarem w napędzie, co jest bardziej podatne na problemy.

To w sumie przebrzmiałe dywagacje, dzisiaj raczej rozważa się, czy warto jeszcze inwestować w CD ;)

Można też sprawdziż jaki siedzi laser w CD i nie płakać jak się zużyje

I kupić od razu ze 3 egzemplarze ?

Bo to że są dziś , to nie oznacza że będą oryginały za 7 lat

Vide - zobacz jak skończyli włąściciele sony ES z innowacyjnym napędem z ruchomą płytą

I druga opcja - chcemy czy nie chcemy - pliki już za rogiem

Z DAC-em z każdym rodzajem gniazda śpisz spokojnie

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Co to za przykład z 30letnimi ESami? Mogę ci podać przykłady nie wiele młodszych Playerow z dostępnymi glowicami. Dziś te oryginaly są nie wiele lepsze od byle jakich chinczykow.

?👈

Przykład całkowicie normalny

Dobitnie obrazujący fakt , iż 93,7 % producentów ma w d***ie osoby które już wydały kase , za to bardzo zabiega o tych co dopiero wydać ją zamierzają

Wiec jak pliki "chwyca" to nikt się nie będzie przejmował użytkownikami CD

Gość numik

(Konto usunięte)

DAC daje więcej możliwości, można podpiąć inne zewn źródła, jest bardziej future-friendly, napęd, laser, tacka w nim nie pójdą.

Do 1.000-2.000 chyba playery cd jeszcze warto, w Twoim budżecie to jakieś Audio-gd choćby (dac) + Marantz cd 52/42 mkii (se optymalnie), coax Kimbera na przykład lub Wireworlda i już.

Nowy cd za 4.000 za 2 lata będzie wart...zgadnij ile, płyty trza kupować, a na tidalu i spotify masz wszystko. I to pisze Ci ktoś, kto 3 miechy temu myślał, że w plikach siedzi szatan, a każda płyta to świątynia :) :).

Jakość w pc-audio idzie do przodu bez przerwy....cd lepsze już nie będzie ;p

DAC daje więcej możliwości, można podpiąć inne zewn źródła, jest bardziej future-friendly, napęd, laser, tacka w nim nie pójdą.

Do 1.000-2.000 chyba playery cd jeszcze warto, w Twoim budżecie to jakieś Audio-gd choćby (dac) + Marantz cd 52/42 mkii (se optymalnie), coax Kimbera na przykład lub Wireworlda i już.

Nowy cd za 4.000 za 2 lata będzie wart...zgadnij ile, płyty trza kupować, a na tidalu i spotify masz wszystko. I to pisze Ci ktoś, kto 3 miechy temu myślał, że w plikach siedzi szatan, a każda płyta to świątynia :) :).

Jakość w pc-audio idzie do przodu bez przerwy....cd lepsze już nie będzie ;p

Ile razy muszę pisac to samo? Ja słucham i CD i płyt. Mam DACa i transport. Do DAC mam wpiętych kilka urządzeń, w sumie 4. Nie mam chęci rezygnować z CD, tak samo jak z plikow. Po co na siłe kogos przekonywać na siłę? Myśle że w 21 wieku każdy może sobie sprawdzic co nam daje CD, a co DAC.

?👈

Gość numik

(Konto usunięte)

Ile razy muszę pisac to samo? Ja słucham i CD i płyt. Mam DACa i transport. Do DAC mam wpiętych kilka urządzeń, w sumie 4. Nie mam chęci rezygnować z CD, tak samo jak z plikow. Po co na siłe kogos przekonywać na siłę? Myśle że w 21 wieku każdy może sobie sprawdzic co nam daje CD, a co DAC.

robisz dokładnie to samo w takim razie

to wolne forum, każdy pisze co uważa i gdzie tu widzisz siłę? Ja pisałem o argumentach, które mnie przekonały, autor z pretensjami sie nie zgłosił. Poluzuj gumkę w majtach ;p.

Ja też mam ponad 500 płyt, ale stawiam na dac. Nie musisz nic pisać kilka razy, autor sam wybierze, a jak wpisał pytanie publicznie dostaje różne publiczne odpowiedzi

Może w inny sposób:

Pytanie czy lepiej opłaca się... pod kontem jakości dźwięku, kupić odtwarzacz cd. Np. jakiś za 6000zł, dobry w swojej cenie. Czy lepiej kupić DAC za 4000zł i do tego jakiś odtwarzacz za 2000zł, który będzie robił za transport. Nie chodzi o to czy pliki czy CD.

Mając już jakiś tam stary odtwarzacz w domu z możliwością puszczenia cyfrowego sygnału na DACa logicznie bardziej opłaca się dokupić porządny DAC niż sprzedawać stary odtwarzacz cd za część wartości i kupować nowy. Pytanie w jakim stopniu taki stary odtwarzacz, działający jako transport będzie wpływał na dźwięk?

Czy może jako transportu już lepiej używać komputera? Chodzi o odtwarzanie płyt, nie o pliki.

To nie jest takie złe pytanie. Jednakże dość krótkowzroczne

"Frankowicze" tez nie zastanawiali się po ile będzie waluta za rok , dwa

Ważne że było taniej "tu i teraz"

"Tu i teraz" bardziej opłaca się CD - fakt

Dobra , już nic nie pisze :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.