Skocz do zawartości
IGNORED

Dynaudio Emit M20 - Excite X14.

AndrzejPiaseczno

Rekomendowane odpowiedzi

Umotywuj proszę swoją wypowiedź.

To że jedzenie nie wystarcza do szczęścia pisalem juz wczesniej.

Jezeli Dynki nie sa warte 4200 to powiedz co bys kupil.

Cześć.

Proszę powiedzcie jaki bas jest w DM 2/7. Spokojny jak x12?

Czy napompowany jak w MA Bronze 2? W tescie avtest jest zdanie - bardzo podbity wyższy bas ".

Literówkę zrobiłem.

Chodzi mi o opinię na temat Dynaudio DM 2/6. Te mniejsze.

Link do testu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Graja jak X12 X14. ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Andrzej ogólnie w serii dm (które miałem) bas jest wyraźnie inny od tego w x 14, ten w x14 bardziej "kopie", jest bardziej zwarty, gęsty, ma ładnie zaznaczony kontur i jest wyraźnie szybszy ale!!! bardzo dużo zależy jaki wzmacniacz podłączysz pod jedne i drugie dynie. Seria dm i seria new excite to jednak dość mocno różniące się brzmieniowo kolumny, nie tylko na basie, tam gdzie jedne są lepsze tam drugie odstają i odwrotnie (ja nie potrafię wskazać, która seria czy dm/emit czy excite jest lepsza - wszystko zależy co w brzmieniu jest dla nas priorytetem, teraz skłaniałbym się chyba ku emitom). Jeżeli chodzi tylko o bas to najważniejsze będzie dobranie pieca do jednych i drugich jednak obiektywnie jakość basu w serii excite jest wyraźnie lepsza od tej z serii dm. I jeszcze jedno bas z x12 też różni się od tego z x14, (x14 bardziej zwarty, kopiący z lepiej zaznaczonym konturem, X12 - idzie nieco niżej ale jest bardziej zmiękczony, bez takiej konturowości jak w x14, jedne i drugie są trochę inaczej strojone). Możesz napisać z jakim piecem będziesz łączył ewentualne dynie, gdybyś się na nie zdecydował? Trochę piecyków w cenie 4-8kzł. z dyniami sprawdziłem i wiele kompletnie się z nimi nie sprawdziło.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Powiem tak, dm 2/6 sprawią Ci najmniej kłopotów jeżeli chodzi o ustawienie ale basem możesz być mocno rozczarowany (jego ilością, zwartością - po prostu jego charakterem), również nie wiem czy ilościowo nie będzie Ci mało góry a brzmienie nie będzie za mało detaliczne. Muzykalne, plastyczne, z delikatną, dźwięczną i lekko słodką górą, tak je zapamiętałem, bardzo sympatyczne.

@Nieznajomy ja Ci nie umiem pomóc (nie miałem u siebie żadnej końcówki mocy) za to możesz zadać to pytanie w Klubie miłośników Dynaudio, polecam również zadzwonić do Salonu Planeta Dźwięku - mają tam wszystkie wymienione przez Ciebie kolumny Dynaudio (znają je bardzo, bardzo dobrze) i myślę, że podpowiedzą w jakim kierunku powinieneś pójść przy doborze końcówki mocy.

Ps. Gratuluję kolumienek, zarówno X44 jak i Emity 20 to bardzo udane modele Dynaudio.

AndrzejPiaseczno daj znać jak będzie z tym Denkiem. Ja obstawiam że pierwsze wrażenie może być dobre, z czasem no zobaczymy.

NIEZNAJOMY, faktycznie amplituner grający w klasie D, niby dostarcza wysoką moc na wyjściu jednak nie do końca prawidłowo wysterowuje te kolumny.

Cambridge Audio 851W czy też tańszy Roksan K3 byłby moim faworytem.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam.

Dam znać jak to pasuje do siebie. Tez mam obawy ze bedzie za dużo środka.

W sobote je podlacze dopiero brak czasu a na szybko to nie ma sensu.

Jak beda mialy potencjal to rozejrze sie za Yamaszka 701 do nich. Albo pma1520ae.

Dobry kierunek obrałeś jeżeli chodzi o używki pieców, ten denon 1520ae powinien bardzo dobrze pod nie pasować, Yamaszka 701 też. Nie martw się o średnicę, nie będzie z nich za duża a już na pewno nie natarczywa czy krzykliwa, te monitorki nigdy nie ranią uszu jakimiś niemiłymi dźwiękami, bardziej może brakować zwartego i konturowego dołu (mi osobiście brakowało) oraz ilościowo góry pasma, no i one jednak powinny grać z co najmniej średniej klasy klamotami, żeby wykorzystać ich potencjał. Czekam na wrażenia.

Dynki sprawdzone i generalnie takie maluchy nie nadają się do takiego pokoju - absolutnie - 24 m. kw. to zbyt wiele na nie.

Ale i tak wielki szacunek że takie małe monitorki nie poległy z kretesem z podłogówkami z 2 x 18 cm.

Szybka i krótka recenzja - porównywałem bezpośrednio z zestawami:

1. Mission mx4 + Denon AVR 3805

2. Jamo C95 + CA 651A (zestaw kolegi, który odebrał kolumny):

- wysokotonówka to klasa sama dla siebie - mam wrażenie że jest najlepiej zestrojona z resztą pasma z wszystkich Dynek jakich słuchałem - X14 (jest jej mniej), Emit M20 (jest znacznie jaśniej), Emit M30 (to najbliżej do DM 2/6).

- średnica ma ładną barwę, ciepłą - mx4 mają wyeksponowaną średnicę zimną i szczegółową, Jamo C95 ciepła ale troszkę wycofana średnica

- niskie rejestry są w DM 2/6 obecne, jest ich więcej niż w Bronze 2 i co najważniejsze nie są tak jednostajne jak bronzy - nie ma tak sztucznie nabitej dynamiki podbitym wyższym basem.

W czasie tych testów wyszło kilka innych ciekawych dla mnie zjawisk:

- mission mx4 nie są ciemnymi kolumnami, będę tego bronił pieszo i konno, jeżeli ktoś tak twierdzi jest oczywistym że ich nie słuchał. Tytaj wysokich jest najwiecej od Dynek i od Jamo.

- Dynaudio ma poważny problem z ustawieniem ich w pokoju, nie wiem dlaczego może przez pracujący Bas Refleks. I mission i Jamo mogły być przy ścianie nawet 10 cm i dawały sobie radę z tym. Dynki to 25 cm minimum. Bliskość ściany z lewej (u mnie) też im przeszkadzał.

Z tej przygody wyniosłem kilka lekcji:

- 24 m. kw. tylko podłogówki - do 15 m. kw i odległość do 2m od słuchacza te Dynaudio to świetny wybór, wysokie poezja, średnica piękna barwa bas z dobrą kulturą.

- nie ma kupowania bez słuchania

- cieszę się że nie kupiłem Emit m20 bo miały by jeszcze większy problem z bliskością ściany i ustawieniem na szafce. Ustawienie z 1,5 m rozstawieniem i 3m do miejsca odsłuchu to pomyłka.

X14 i dm 2/6 wiecej dzieli jak laczy, dlugo by pisac, szkoda, ze nie sluchales u siebie jednych i drugich bo gory to akurat x 14 maja duuuuzo wiecej od dm2/6, ma calkiem inna barwe - chlodniejsza, duuuzo lepiej oddaja detal, ma nacisk na dolna gore, a w dm 2/6 gora jest bardziej dzwieczna i wyraznie "slodka". Srednica bardziej nasycona barwa w x14, duzo wyrazniejsza artykulacja wokali, znowu lepiej oddany detal, bas calkiem inny, x14 bas bardziej kopiacy, konturowy, efektowny i jest do wyraznie wiecej. Dokladniej opisali to ludzie ktorzy znaja chyba wszystkie modele Dynaudio, czesto sami we wlasnych kolumnach uzywaja glosnikow od Dynaudio, takze Andrzej z ta iloscia gory Twoje wnioski sa nietrafione...Seria DM ma przewage nad seria excite w czyms innym, bo technicznie to duuuzo slabsze brzmienie, a co to jest wiedza osoby, ktore blizej poznaly dynie.

Adam nie bardzo rozumiem w czym się pomyliłem? Bezpośrednio porównywałem Emit m20 z Excite x14 i tutaj m20 grają znacznie głośniej górą _ to są najjaśniejsze dynki jakie słuchałem _. Excite zgadzam się mają znacznie większą rozdzielczość ale góra nie jest wyeksponowana jest obszerna ale w tle. Tak jak napisałem w poście pierwszym. DM 2/6 z ciepłą ale głośniejszą górą najlepiej pasującą do ciepłego i misiowatego dołu pasują najlepiej.

X14 to nie jest granie dla małolata bo to klasa grania.

M20 już bardziej.

Napiszę jeszcze coś pod koniec tygodnia bo dałem się złapać jak małolat na różnice głośności jak dam +4 dB to nuż tak biednie nie wypadają te dynki w starciu z mx4.

Z tym że wyszło że denek ma kłopot z kontrolą pakuje dołu ile trzeba i ładnie wypełnia go. Ale nie wygasza tych dzwiekow jak trzeba i troche przeciąga.

Im więcej słucham dm 2/6 tym widzę w nich jakiś potencjał - fakt barwa jest przesłodzona trochę ale wychodzi to na dobre większości nagrań jakich słuchałem. Jak dotąd nie złapałem dynek na czymś czego nie zagrają.

Dają rade nawet z Bloody roots Sepultury.

Aukcje juz wystawiłem ale pochopnie je skreśliłem. Z tym ustawieniem to jest tak że one muszą pograć trochę żeby bas nabrał konturów - mam wrażenie że poprzedni właściciel trzymal je w szafie.

No właśnie, te dm 2/6 mają bardzo dużo "muzyki w sobie" i ciężko ich brzmienia nie polubić, zawsze jest bardzo przyjemnie. Wzór tzw. muzykalności i bardzo dużo "Dynaudio w Dynaudio".

Hej z jakim wzmakiem odsluchiwales Emit 20? Pamiętam jak z rok temu były podłączone w jakimś salonie z tx-8150 i był ewidentnie kocyk na górze.

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Cambridge Audio CX60. CD marantz 6006 i jakiś kombajn multimedialny do Tidala z wyświetlavzem na froncie.. ale nie mam zielonego pojęcia jaki. Pamietam że miał pilota metalowego który waźył dobre .5 kg.

Tak.

pisałem w poście #49 o aukcji. Pewne rzeczy zweryfikowałem co do nich. Jeżeli mógłbym sobie pozwolić na podstawki do nich i wystawienie ich na chociaż 40 cm od ściany to było by dla nich miodziowo. Na tej bida pułeczce to nic nie zagra. Ale przy maluszku w domu to taki domek z kart by zaraz runął.

Ja do dzis dzien mam w pamieci ten plynny, nasycony, gladki i slodki sopran z dm 2/6. Andrzej zamiennika nie znajdziesz, zastanow sie czy warto sprzedawac. Sam caly czas bije sie z myslami czy nie "sprzatnac" ostatnich sztuk z nautilusa.

Adam, masz rację że ciężko nie polubić grania DM 2/6.

Fakt że nie każda muzyka zagra na nich z odpowiednią dynamiką..

Ale o tyle radości z Sultans of swing Dire Straits to nawet na słuchawkach ciężko jest się doszukać.

Co więcej jak włączyłem o 22 Rush'a tak na chwilę to skończyło się na 2 albumach i 1 w nocy. Ten zestaw stworzony jest do charakteru Rush te obszerne aranżacje talerzami Neila Pearta i dogrzanie ich daje super efekt.

W sumie to co zaobserwowałem to to że to nie Denek tak przeciąga bas, ale te Dynki muszą sobie pograć conajmniej 30 minut. Z ciastowatego dołu po tym czasie wyłania się obszerny mocno dogrzany bas z natarciem i konturami. To nie amplituner bo mx4 nie miały podobnego efektu.

Teraz muszę dobrać jakieś podstawki. Proszę doradzcie jak by je skutecznie mocno przytwierdzić do podstawek ale żeby nie ucierpiały,niechcę ich dziurawić.. do przyjaciela ze śrubokrętętem się nie godzi.

Są uchwyty ścienne z mocowaniem na ścisk. Taśma dwustronna? Jaka?

PS. wypadało by zmienić awatara.

Widze, ze uslyszales to "cos", te magie Dynaudio, ktora maja w sobie zamknieta te malutkie skrzyneczki, one jeszcze upiekszaja to co juz wydaje sie byc idealnie piekne a tego niestety moje X14 nie potrafia i w tym jest ta przewaga serii dm nad bardziej technicznymi excite, w dm muzyka jako calosc ma pierwszenstwo. I te wybrzmienia na gorze, ktore maja tylko najbardziej muzykalne Dynie, wlasnie dm 2/6. Nie sprzedawaj ich bo te brzmienia sa nie do odtworzenia u konkurencji, troche kolumn w ludzkich cenach przewalilem i nawet "blizniaczy" morel bedzie tylko jakas namiastka/czescia tego co maja w sobie dm-y....

Nie nie już się z nimi zaprzyjaźniłem polubiłem.

Ten efekt buczącego basu na początku grania też jakby zanikł... kurcze wygląda na to że mają 5 miesięcy i są nie wygrzane jeszcze. Wczoraj wystarczyło im dosłownie kilka minut żeby był kontur na dole. I co ciekawe ale łoją tym basem że już mi przeszła ochota na wymianę na 2/7, bo tutaj jest go czasami za dużo... kurcze a to przecież 14 cm głośniczek. Ale jak pokazune przykład Sonus Faber Toy nie jestto wyznacznikiem.

Ja mam pokoj 3.80 na 6.2 z tym że to pokoj z aneksem a kolumny stoja na dluzszej scianie ale na polowie pokoju.

Czy dają radę ? Jak najbardziej tak - mialem sam obawy ale jak się podkręci głośność jest ok.

Pamiętaj że Dynki potrzebują mocnego pieca z np. O kyo tx8050 nie zagrają dobrze.

DM 2/6 są minimalnie ciemniejsze od Emitow 20, mają podbity wyższy bas ale minimalnie.

Co najważniejsze słucha się ich bardzo przyjemnie. Mają podkreślone wysokie ale ciepłe i nie kłują.

Musisz ich posłuchać koniecznie przed zakupem. Na alle jest dm 2/7. Nie słuchałem ale jeżeli to to samo co emit m20 to może być za jasno.

Chcę podziękować za dobre rady w tym i innych moich postach.

Po 5 miesiącach w końcu kupiłem kolumny , których się miło słucha i nie zr?jnowałem portfela.

Teraz na spokojnie rozejżę się za podstawkami. I opchnę mx4.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.