Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz CD z trybem Stanby

Dru79

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym kupić odtwarzacz CD z miarę dobrym dźwiękiem, ale taki, który przechodzi w tryb Stanby i można go z niego wybudzić przy pomocy pilota, a nie podchodząc za każdym razem do niego aby wcisnąć POWER. Nie mam na amplitunerze gniazda więc taki rodzaj odpalenia odtwarzacza odpada.

https://www.audiostereo.pl/topic/133041-jaki-odtwarzacz-cd-z-trybem-stanby/

tyle, że ja nie mam wzmacniacza a amplituner (Denon AVR-1713). W miarę rozsądnej cenie z Denona będzie 520 albo 720, ale czytałem, że generują raczej słaby dźwięk. Szukam raczej czegoś starszego w nie przesadzonej cenie.

Dru79. Niespodziewaj się ogromnego przeskoku jakościowego, obawiam się że dynamikę i separację instrumentów jaką wniesie super CDek poprostu zje / zepsuje amplituner. Ja złotouchy nie jestem i większość źródeł w moim systemie gra praktycznie tak samo. Myślę że u Ciebie bedzie identycznie taka zabawa ma sens z resztą zestawu na wysokim poziomie... a tak nie ma sensu.

Jak masz coś w okolicy dobrego na olx lub alle w pobliżu to umów się ze sprzedającym na odsłuch z twoim amlitunerem i sam zweryfikujesz czy słyszysz róźnicę.

żebym mógł włączyć już włożoną płytę np. z kanapy

Mi często zostaje płyta w odtwarzaczu, ale to zwykle już nie jest ta, której chcę posłuchać ;)

Zastanawiałeś się nad bardziej współczesną technologią? Odtwarzacze sieciowe można sterować z telefonu i masz wybór milionów płyt. Są też odtwarzacze CD z funkcjami sieciowymi, co może być pomostem między starym a nowym.

Słabo z obsługą CD ( brak listy i numeru utworu ) ale ostatnio dołożyłem do zestawu

BDP-100 Pioneera i jeśli idzie o sam dźwięk, to daje radę i analitycznie i dynamicznie,

czym byłem zaskoczony, bo miał być tylko do różnych plików ( ma i flac HiRes i LAN ).

Potrzebuje jednak TV do orientacji w plikach :-(

Pilot oczywiście ze standby i odtwarzacz wygląda zupełnie, jak CD ;-)

Radzę gdzieś posłuchać; wydaje mi się, że za te pieniądze chyba warto.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Weź go pod pachę i porównaj z Pioneerem na jakimś wzmacniaczu w salonie; nawet na słuchawkach.

Chyba, że to dla Ciebie drugorzędny temat i nie masz większych zastrzeżeń co do Panasa.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Odpada, bo pokazuje tylko czas od początku nagrania, numeru na wyświetlaczu nie,

a losowe jest obsługiwane - tyle, że za pomocą ekranu TV :-( na którym można zobaczyć

który utwór, tytuł ( jak CD ma text ) i jego długość.

Nie każdy odtwarzacz CD który posiada pilota ma tryb Stand By.

Do tego Ampli który posiadasz to nie ważne jaki dcd kupisz czy to będzie 520 czy 720 to wiele to nie zmieni.

Denon z USB wyświetla nazwy plików, to samo się tyczy utworów odtwarzanych z płyty, ale muszą to być utwory zgrane jako mp3, z płyt audio nie wyświetla nazw plików.

Kupowanie odtwarzacza ze względu na jakieś funkcje to porażka, sprzęt ma u mnie grać a nie świecić a amplituner nie nadaje się do stereo.

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

Ale farmazony pieprzycie, koledzy! Już blisko 20 lat temu wzmacniacze i amplitunety jednej firmy z równej półki różniły się wyświetlaczem na przedniej ściance, sterowaniem tunera wpisanym w procesor i kompletnym tunerem wielkości dwóch paczek zapałek wlutowanym do tej samej płyty głównej. Więcej- amplituner w niektórych przypadkach miał większy potencjał, jak np u Sony- świadomie go wybrałem 20 lat temu, bo STR 315 miał wzmacniacz na tranzystorach mosfet, a równoległy cenowo wzmacniacz był na STK, ale to był chyba wyjątkowy przypadek, albo raczej at był ze starszej serii, bo wkrótce i do nich trafiły STKi.

Pewnie @porlick miałbyś rację, bo np. amplitunery stereo Pioneera - są porównywalne z A10 czy A30,

czyli tylko wzmacniaczami; nawet bardzo dobrymi;

Tyle, że AVR 1713 to amplituner KD 5.1 i tego rodzaju porównań ze wzmacniaczem może nie wytrzymać.

A stereo ampli Denona też były niezłe. Chyba, że nastąpił milowy skok w KD, o którym nie wiem.

Pisałem wyłącznie o at stereo vs wzmacniacz stereo.

Najnowsze at stereo biją równoległe wzmacniacze tej samej firmy na głowę wyposażeniem i funkcjami użytkowymi, a ze względu na unifikację brak różnic w dźwięku.

A najnowsze amplitunery stereo są okrojoną wersją amplitunerów KD tej samej firmy :)

Chyba, że nastąpił milowy skok w KD, o którym nie wiem.

Pomiary elektroakustyczne i DRC, zwrotnice aktywne, korekta loudness. W sumie nic nowego, AVR-1713 posiada to wszystko. Ale w porównaniu do sprzętu, który nie zmienił się przez ostatnie pół wieku, to jest parę solidnych kroków.

Pisałem wyłącznie o at stereo vs wzmacniacz stereo.

To fakt, miałem swego czasu parę wzmacniaczy Sony ES z serii 5xx. Przypadkiem kupiłem amplituner ES - nie pomnę pełnej nazwy, ale zdeklasował w/w wzmacniacze.

Potwierdzał to każdy mój gość - miałem wtedy wredny zwyczaj testować na gościach rożne sprzęty audio...

Ba, bodajże z 3 Kolegów z tego forum poszło za moją radą i kupiło w/w amplitunery w miejsce wzmacniaczy ES.

Kupiło nie ode mnie, tylko sami wyszukali oferty. Jeden z Kolegów nawet dość mocne brew sobie - wyznawał żelazną zasadę iż amplituner nigdy nie zagra lepiej niż wzmacniacz.... Od Całej trójki po jakimś czasie dostałem wiadomości z podziękowaniem za pomoc. A i po drodze trafiła im się okazja posłuchać wzmacniaczy ES...

Sam upolowałem amplituner Sony ES - bydlątko ponad 30 kg. Stoi u rodziców - zawsze jak jestem słucham go z przyjemnością. Do siebie nie ściągam - 110 V i UKF przesunięty... Dałem niecałe 400$, a gra jak wzmacniacze za co najmniej 20k zł..

Dzisiejszych amplitunerów stereo nie znam, ale gotów jestem uwierzyć iż to wykastrowane amplitunery K.D.

Jako ciekawostkę napiszę Wam, że mój Sony 9000es z końcówką mocy w trybie stereo zjadł wszystkie wzmacniacze stereo jakie znajomi u mnie porównywali z tych do kilku tys. złotych Atola, Vincenta, Maranza, Audiolaba, z nowszych azura 851a, creek chyba 50, denon 1600 i mf m3si. I to zdanie moje jak i testujących.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

a amplituner nie nadaje się do stereo.

Do "stereo" to nie nadaje sie pralka, a amplituner jak najbardziej TAK. Oczywiscie nie jest to ta sama jakosc dzwieku ktora uzyskamy kupujac wzmacniacz stereofoniczny, ale niektorym osoba to wystarcza i musimy to uszanowac.:)

Nie będę polemizować wystarczy poczytać to forum i się przekonać co polecają do stereo ludzi obeznani w branży, jak ktoś chce słuchać z ampli i mieć światełka to jego cyrk i jego małpy.

Wysłane z mojego HUAWEI CAM-L21 przy użyciu Tapatalka

wystarczy poczytać to forum

Rozmawiamy tu o muzyce. Nie wystarczy tylko czytac. Przede wszystkim trzeba SLUCHAC.:). W jednym masz tylko 100% racji, "to jego cyrk i jego małpy"

Wybacz ale jak słyszę (czytam) teksty iż amplituner stereo (nie piszę o amplitunerach k.d) z zasady jest gorszy do słuchania muzyki niż wzmacniacz to nasuwają mi się dwie refleksje: jeszcze praktycznie nic w życiu nie słyszałeś i druga nie wiesz we wszystko co wypisują fachowcy z branży...

Nie znaczy iż wypisujesz bzdury, po prostu muzyka, sprzęt do jej słuchania to nie matematyka i tu 2 x 2 prawie nigdy nie równa się 4....

Pozdrawiam i bez urazy mam nadzieję :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.