Skocz do zawartości
IGNORED

Pianocraft MCR-N670 czy R-N602+kolumny

indianin1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Z góry przepraszam za potencjalne powielenie tematu.Za klika dni zamierzam kupić swój pierwszy zestaw stereo.Bardzo napaliłem się na Yamahe Pianocraft MCR-N670.Po przeglądnięciu całego internetu i darknetu w poszukiwaniu opinii,wywnioskowałem że lepszym wyborem będzie zakup amplitunera R-N602 i kolumn.Mam pokój 20m2 i mój budżet to 2800zł.Słucham muzyki hiphopowej i klasycznej.Bardzo prosiłbym osoby które mają doświadczenie w tym temacie o pomoc w rozwikłaniu moich pytań:

1:Czy rzeczywiście R-N602+kolumny będzie lepszym rozwiązaniem od zestawu Pianocraft MCR-N670?

2:Jakie sprawdzone kolumny(o podobnej stylistyce co amplituner) wybrać abym zmieścił się w budżecie.Wolałbym nie stojące tylko podstawkowe

3:Zamierzam wszystkie swoje oryginalne płyty zgrać na dysk do formatu flac.Czy nie będzie problemu z odtwarzaniem folderów ?

Bardzo proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/133048-pianocraft-mcr-n670-czy-r-n602kolumny/

Dzień dobry.

Zdecydowanie pod względem jakości dźwięku zestaw oparty na klasycznym segmencie będzie rozwiązaniem wyraźnie lepszym. Poza wyższą klasą amplitunera, masz duże mozliwosci doboru kolumn pod Twoje wymagania.

Wracając do elektroniki, zwróć uwagę na wspomniany amplituner Yamaha R-N602 (https://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html), natomiast jeśli budżet jest sztywny, warto także rozważyć trochę tańszy model Yamaha R-N402D (https://www.q21.pl/yamaha-r-n402d.html) oraz konkurencyjny Onkyo TX-8150 (https://www.q21.pl/onkyo-tx-8150.html). Wybór zależy przede wszystkim od preferencji brzmieniowych. Yamaha oferuje bardziej otwarte, koncertowe granie z wyraźniej wyeksponowanymi skrajami pasma. Onkyo jest łagodniejsze, spokojniejsze, bardziej analityczne, dokładne.

Kwestia kolumn - na pewno świetną opcja byłby polski zestaw Pylon Audio Pearl Monitor (https://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html). To pełne, dynamiczne granie, idealne połączenie z jednym z powyższym amplitunerów. Warto także brać pod uwagę brytyjski zestaw Monitor Audio MR2 (https://www.q21.pl/monitor-audio-mr2.html) oraz koniecznie Indiana Line Nota 260X (https://www.q21.pl/indiana-line-nota-260x.html) lub lepsze Indiana Line Tesi 260 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-260.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Pod kątem jakości dźwięku bedzie lepiej. Sama stacyjka daje lepszy dźwięk a seryjnie dodawane monitory do każdej mini wieży są praktycznie od razu do wymiany.

Moim zdaniem tak, warto.

W tym budżecie dostaniesz o klasę lepsze granie.

Nie będzie także problemów z odtwarzaczem flac czy kontrolką przez apke.

Yanaha rn602 + indiana line nota 260, magnat 673 czy monitor audio bronze 2. To niektóre typy.

Mige ci podesłać do domu zestaw na testy.

Pozdrawiam

Dzień dobry.

Zdecydowanie pod względem jakości dźwięku zestaw oparty na klasycznym segmencie będzie rozwiązaniem wyraźnie lepszym. Poza wyższą klasą amplitunera, masz duże mozliwosci doboru kolumn pod Twoje wymagania.

Wracając do elektroniki, zwróć uwagę na wspomniany amplituner Yamaha R-N602 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), natomiast jeśli budżet jest sztywny, warto także rozważyć trochę tańszy model Yamaha R-N402D (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz konkurencyjny Onkyo TX-8150 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Wybór zależy przede wszystkim od preferencji brzmieniowych. Yamaha oferuje bardziej otwarte, koncertowe granie z wyraźniej wyeksponowanymi skrajami pasma. Onkyo jest łagodniejsze, spokojniejsze, bardziej analityczne, dokładne.

Kwestia kolumn - na pewno świetną opcja byłby polski zestaw Pylon Audio Pearl Monitor (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). To pełne, dynamiczne granie, idealne połączenie z jednym z powyższym amplitunerów. Warto także brać pod uwagę brytyjski zestaw Monitor Audio MR2 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) oraz koniecznie Indiana Line Nota 260X (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) lub lepsze Indiana Line Tesi 260 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Witam!

Podpinając się pod pytanie kolegi :) Też chcę kupić po długich poszukiwaniach Yamahę RN-602. Zależy mi przede wszystkim na Tidalu i dobrej współpracy ze smartfonem i wyjściu słuchawkowym, czego nie ma w Onkyo. Ponieważ też słucham klasyki i zależy mi na monitorach, chciałem zapytać, czy wspomniane w odpowiedzi monitory mogą stać przy ścianie? I czy nie warto wziąć zestawu Yamaha plus kolumny B&W 685 S2? Czy lepiej szukać używanych lepszych głośników? Dziękuję i pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Indiana Line Nota 260 z Yamahą T-N602 to bardzo dobry zestaw , który powinien spełnić Twoje wymagania.

Jeśli chcesz go porównać z systemem Yamaha PianoCraft umów się na odsłuch w jednym z salonów naszej sieci.

http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html

http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n602.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Zgadza się, Indiana Line Tesi 260 (https://www.q21.pl/indiana-line-tesi-260.html) jest bardzo dobrym uzupełnieniem zestawu. Kolumny mogą stać stosunkowo blisko ściany, szczególnie że wylot bass-reflaex jest z przodu. Natomiast jako alternatywa do klasyki warto jeszcze spojrzeć na jeden z modeli Tannoy - jeśli pomieszczenie nie jest większe niż 18m2, idealnie sprawdzi się Tannoy Mercury 7.2 (https://www.q21.pl/tannoy-mercury-7-2.html). Kolumny te mają tylny bass-reflex, jednak jeśli pozostawimy około 5 cm przestrzeni z tyłu, będzie OK. Jeśli natomiast możemy trochę zwiększyć budżet, namawiam na posłuchanie kolumn Elac Uni-Fi BS U5 (https://www.q21.pl/elac-uni-fi-bs-u5.html).

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam!

Podpinając się pod pytanie kolegi :) Też chcę kupić po długich poszukiwaniach Yamahę RN-602. Zależy mi przede wszystkim na Tidalu i dobrej współpracy ze smartfonem i wyjściu słuchawkowym, czego nie ma w Onkyo. Ponieważ też słucham klasyki i zależy mi na monitorach, chciałem zapytać, czy wspomniane w odpowiedzi monitory mogą stać przy ścianie? I czy nie warto wziąć zestawu Yamaha plus kolumny B&W 685 S2? Czy lepiej szukać używanych lepszych głośników? Dziękuję i pozdrawiam!

Głośniki B&W 685S2 oferują inne brzmienie niż Indiana Line Nota 260. Zdecydowanie bardziej przejrzyste z lepiej kontrolowanym basem , chłodniejsze na średnicy niż Nota 260. Warto byś odsłuchał zestaw z jednym i drugim kompletem monitorów.

Co do Yamahy R-N602 to nie oferuje w tej chwili obsługi Tidala, czekamy na aktualizację.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Posiadam zestaw Yamaha r-n602 + Magnat Quantum 673. Prawdę mówiąc, ku mojemu zaskoczeniu, bass jest bardzo płytki, przy słabszym źródle w zasadzie płaski beż żadnego wyrazu. Średnica i góra gra bardzo wyraziście, z szeroką sceną.

Zdecydowałem się w ciemno na Magnaty ponieważ, miałem kiedyś kolumny tej firmy i byłem z nich zadowolony. Ponadto dobrze wypadają w testach oraz wszyscy wskazują na ich możliwości w dolnych zakresach.

Zastanawiam się co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

pokój ~22m2, parkiet, brak zasłon, raczej sporo wolnej przestrzeni?

kable, zwykłe, polskie miedziaki za 5 pln/m?

brak biwreingu?

czy po prostu taka ma być charakterystyka tego sprzętu?

Czy rzeczywiście R-N602+kolumny będzie lepszym rozwiązaniem od zestawu Pianocraft MCR-N670?

Najważniejszym elementem Twojego sprzętu są kolumny. Czyli to pytanie powinno brzmieć, czy "kolumny" są lepsze od tego, co Yamaha dołączyła do Pianocraft. IMO bardzo łatwo znajdziesz lepsze kolumny. A jak się postarasz i wybierzesz po odsłuchach, to będą dużo lepsze. Pewnie też koszty wzrosną, jak się zaangażujesz w temat ;)

Zamierzam wszystkie swoje oryginalne płyty zgrać na dysk do formatu flac.Czy nie będzie problemu z odtwarzaniem folderów ?

Ja mam Yamahę RX-V777, przypuszczam, że w innych produktach Yamahy to działa tak samo. Przeglądasz katalogi na telefonie i startujesz co chcesz a potem amplituner odtwarza kolejne pliki. Możesz też sterować z PC, u mnie to wygląda tak:

Ukryta Zawartość

W sieci są dostępne schematy serwisowe starszych urządzeń, między innym Yamahy R-N500. Ja nie jestem wymagający względem konstrukcji elektroniki, ale takich końcówek mocy jak w tym amplitunerze to bym nie chciał mieć. Pewnie model R-N602 jest lepszy ale i tak sporo płacisz za wygląd i stereo. Sądzę, ze amplituner KD np. RX-V681 byłby tańszy i lepszy pod każdym względem (oprócz wejścia fono, którego nie ma). Tyle że musiałbyś mieć TV lub monitor komputerowy w pobliżu do skonfigurowania.

Ukryta Zawartość

Masz za duże pomieszczenie do kolumn podstawowych.

22 m to jednak większe pełniejsze kolumny podstawkowe albo podłogowe.

Bowersy mogą być do tego nieco za jasne. Mimo że faktycznie z lepszym wypełnieniem basu.

W tej cenie warto zwrócić uwagę na silver2 czy starsze rx2, także starsze używane dynaudio.

Witam serdecznie

Przepraszam , że się wtrącam ale potrzebuje pomocy

Jestem posiadaczem sprzętu audio yamaha pianocraft mcr-840. Od pewnego czasu nie dziala mi gniazdo na ipoda , sprzet jest juz po gwarancji , wiec pozwolilem sobie go rozebrac w celu zapozniania sie z usterka. No i okazalo sie , ze ktos za mocno lokowal w stacji ipoda i uszkodzil zlaczke. Probowalem ją jeszcze ratowac , ale bez skutku , styki zostały powyrywane z ukladu.. Tak wiec moje pytanie jest nastepujace gdzie dostane cala plytke sterujaca na ktorej znajduje sie te gniazdo ipoda. Na plytce byl zapisany nr ktory podaje 62131C , Czy ktos moze mi pomóc jestem laikiem ale mam elektronika ktory by mi ta czesc wymienil jednak on nie moze mi pomoc w zdobyciu tej czesci. Dlatego potrzebuje namiaru na dostawce ??? Czy ktos rowniez orientuje sie jaki jest koszt tej plytki???

Z góry dziękuje za podpowiedzi i informacje

Witam serdecznie

Przepraszam , że się wtrącam i powielam zapytanie ale potrzebuje pomocy

Jestem posiadaczem sprzętu audio yamaha pianocraft mcr-840. Od pewnego czasu nie dziala mi gniazdo na ipoda , sprzet jest juz po gwarancji , wiec pozwolilem sobie go rozebrac w celu zapozniania sie z usterka. No i okazalo sie , ze ktos za mocno lokowal w stacji ipoda i uszkodzil zlaczke. Probowalem ją jeszcze ratowac , ale bez skutku , styki zostały powyrywane z ukladu.. Tak wiec moje pytanie jest nastepujace gdzie dostane cala plytke sterujaca na ktorej znajduje sie te gniazdo ipoda. Na plytce byl zapisany nr ktory podaje 62131C , Czy ktos moze mi pomóc jestem laikiem ale mam elektronika ktory by mi ta czesc wymienil jednak on nie moze mi pomoc w zdobyciu tej czesci. Dlatego potrzebuje namiaru na dostawce ??? Czy ktos rowniez orientuje sie jaki jest koszt tej plytki???

Z góry dziękuje za podpowiedzi i informacje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.