Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki subwoofer / Aktywny

kamil199402

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuje suba do salonu. Nie bede rozwijal dokladnie co i jak bo suba szukam do max 500 zl (ale im mniej a lepszy tym - lepiej dla mnie i kieszeni :) )

Będzie podpięty poki co pod pioneer 777 (chcociaz nawet na początek nie wiem czy do niego można wgl podpiac suba-jak nie to będę musial podstawić inny wzmacniacz)

Sub aktywny.. myslalem nad Tonsil Aktiv 200. Jest tam regulacja i slyszalem ze dość mocny..

Ale być może jest cos lepszego w tej samej cenie albo i tańszego.

Sprzęt używany.

https://www.audiostereo.pl/topic/133064-jaki-subwoofer-aktywny/

Zapomnij o band-pass, zwłaszcza z Tonsilu- kiedyś miałem Sub-sat1 i tak spapranego basu nie spotkałem nigdy więcej.

Chcesz coś taniego i przyzwoitego- Koda SW1000. Za 5 stówek nowego nie kupisz, ale dorzuć trochę i będzie. Używki są tanie. Nie kupuj niczego poniżej 25cm.

Jakbyś dorwał Tannoy mSub, nie będziesz szukał dalej, nadaje się i do kina, i nawet do muzyki.

Ja bym tak entyzjastycznie nie podchodził do tematu.. dlaczego.

Miałem B&W ASW 600 - subik super ale grał jeszcze wtedy z Denon AVR 1804 - na wyjściu było 2V.

Potem mnie podkusiło zamienić na lepsze stereo i kupiłem Denona PMA 720AE - nie ma wyjścia na sub ale ma Main Out - i tutaj był wielki problem bo sygnał był słabszy od wyjścia słuchawkowego. Czasami nawet sub się nie wzbudzał - po prostu za niskie napięcie i na max podkręconej głośnosci sub prawie nie grał.

Więc przed zakupem zalecam sprawdzić jaki poziom daje 777. Koda SW 1000 to fajny subwoofer... ale wiele osób piszę że trafo potrafi nieprzyjemnie buczeć. Ten co ja miałem był jeszcze z logo Goky miał minimalnie słyszalne buczenie - ale do złapania tylko w nocy z uchem przyłożonym pod suba. Miałem jeszcze VK7830 i za cenę za jaką można go dostać (100 zł - 150 zł) gra świetnie - ale to już mniejsza moc i do pokoju 16 mk. wystarczy. SW 1000 szybszy może nie był ale na pewno pełniejszy i głębszy.

Tak kolumny nie domagają .. bo to tylko A 140.... ale suba tez chciałbym mieć do podbicia przy cichszym słuchaniu..ale nie tylko.

Suba jakiegoś sobie wybiorę z waszych propozycji..

z czasem kupiłbym jakies kolumny do tego 777 ale również cos używanego w miare tańszego ale tez fajnie grającego-może cos macie ciekawego? .Cos co miałoby dynamikę a nie gralo jak z pudla i ten duduniacy bas.. ;)

Popieram- A140 nie mają niskiego basu, wyższy jest "jednonutowy", bo koszmarnie podbity, średnie wycofane, a wysokie w niższym zakresie podbite, a od 16-17kHz brak.

To rzeczywiście jeden z najgorzej brzmiących Tonsili- o ile dyskotekę w remizie od biedy napędzi, to do domu absolutnie się nie nadaje.

Wymiana kolumn na jakieś średniej klasy podłogówki sprawi, że o subwooferze zapomnisz. Spiesz się, dopóki jeszcze można znaleźć jelenia chcącego kupić Altusy.

No dobra ..to moze rzuccie jakies propozycje kolumn w miare cenowych ..kwota do 1000 ale mniej tez moze byc :)

Jakies kolumny ktore i beda mialy ta dynamike ..nie beda krzyczec jak A140 :) No i mocy zeby im nie zabrakloo..aby byl jakis bas ..

Muzyka glownie "tluczaca" ..elctro house..-ale to tez nie zawsze . no ale do tysiaca to oewnie za duzo kolumn nie bedzie wiec nie wiem czy to az takie wazne.. jak pisalem moc ..bas..dynamika..cos poprostu dobrego.

Mam jeszcze eltaxy 180..podlaczylem je memebrany chodzily a w pomieszczeniu nie bylo tej dynamiki ani nie bylo czuc tego basu..

Moze zle ustawione-bo bylo to chwilowe podlaczenie.

Czasami wydaje mi sie ze ten Pioneer 777 nie jest tak mocny jak oczekiwalem ale moze to kwestia ze mam liche kolumny :)

Jedynym atutem A140 jest wysoka skuteczność (co właśnie ogranicza możliwości zejścia z basem do niskich częstotliwości), więc zagrają głośniej od większości kolumn. Dla wzmacniacza o nawet średniej mocy nie jest to jednak przeszkodą- wystarczy trochę mocniej odkręcić gałę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.