Skocz do zawartości
IGNORED

ekranowanie elementów w cd

wieloch

Rekomendowane odpowiedzi

Grzebanie to straszny nałóg.

W starych cd wiele elementów, a nawet całe płytki i napęd bywały w pięknych ekranach z Cu, Al i innych takich.

Postanowiłem więc też sobie tak zrobić, bardziej dla estetyki i ideologii niż spodziewając się słyszalnego wpływu na dźwięk.

Kupiłem blachę Cu 0,3 mm i wykonałem z niej artystycznie pudełeczka na płyki servo-cyfra i analog. Wstawiłem izolatory, połączyłem ekrany jednopunktowo z punktem masy na obudowie i zasiadłem zadowolony z dokonań.

A tu d... Pogorszenie, może nie jakieś znaczne, ale wyraźne:ostrość, bladość, słabość głównie na środku i górze.

Co jest? Pominąłem coś istotnego?, może pętle masy, ale gdzie?, może coś z indukcją od trafa?

Macie jakieś doświadczenia lub przemyślenia to się podzielcie, bo zdarzenie jest frapujące.

https://www.audiostereo.pl/topic/13310-ekranowanie-element%C3%B3w-w-cd/

Jeżeli obudowa CD nie jest uziemiona, albo jest jakimś nieszczęsnym trafem zerowana, to takim zabiegiem po prostu doprowadziłeś sobie śmieci na scalaki zamiast je od nich chronić.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

opteronowi chyba niechodziło o transformator ale co do ekranowania to ma racje bo masa urz. jest najbardziej zaśmiecona i podłaczając ekrany do masy zasmiecasz sobie sygnał na ścalakach a co do zerownia to cd jako taki nie jest przewidziane do zerowania, zresztą był tu wątek na ten temat (z ekranowaniem można zrobić mały eksperyment i połaczyć metalowy ekran kwarca do masy -efekt to przydzwięk na wyjsciu cd)

mariusz05 - nie rozumiem zupełnie, chyba pisałeś o niewłaściwym ekranowaniu a nie o podłączaniu ekranów do masy i zasadności ekranowania cd. Ekrany są m.zd. potrzebne i nawet kwarc można podłączyć do masy chyba że się to zrobi niewłaściwie i wyjdą niepożądane rzeczy ale to chyba nie zmienia zasadności idei ekranowania. Naprawdę nie miałem problemów po przyłączeniu obudowy kwarca do masy, nie miał problemów sam guru Thorsten .... więc chyba można :).

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Chodziło mi o traf, przypadek :) Rambo nie jestem na 100% pewien, ale coś się mi obiło o uszy że lepiej nie kleić miedzianych blach podłączanych do masy na scalaki, jeśli ta nie jest uziemiona. Przykładowo, ekranujemy kontroler servo, potem DAC itd., powodujemy że zakłócenia pomiędzy poszczególnymi kościami są lepiej roznoszone, jeśli zaś mamy dobrą ziemię, to takie potencjały będą ściągane. Taka masa z zasilacza często ma byle jaką wartość w dodatku zmienną.

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

eksperymenty z ekranowaniem układów scalonych (nie wszystkich rzecz jasna) mają swoje uzasadnienie w pomiarze zakłóceń, które się zmniejszają. Ja akurat takich pomiarów nie wykonałem przed i po ekranowaniu ale pomiary są wiarygodne bo ze źródeł takich jak Thorsten , Pedja itd.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

niema nigdzie zaleceń że ekrany mają być podłaczone do masy , wybiera sie miejsce o najmniejszym poziomie zakłuceń równie dobrze może to być +zasilania (masa urz. jest standardowo na -). Pozatym przez ekrany i pojemności ekran /układ też mogą powstawać sprzężenia,mogą też powstawać zjawiska przepływu prądu powrotnego przez ekrany znane krótkofalowcom.Z tego powodu mn. ekrany w urz. radiowych łaczy sie w kilku miejscach żeby uzyskać jak najmniejszą indukcyjność połaczeń z ekranem, trzeba też uważać zeby niezrobić poprzez ekran pętli masy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.