Jump to content
IGNORED

Jakie głośniki? Prosze o pomoc.

Tomek.

Recommended Posts

piszę po raz pierwszy, więc witam wszystkich. Mam pytanie: Jakie głośniki będą pasowały do mojego zestawu: Amplituner Onkyo TX601E i DVD 501. Wiem, że to kino, ale słucham też w stereo a amplituner nie najgorzej sie w tym sprawdza. Pokój ma jakieś 25m. Oczywiście rozumiem, że ostateczne brzmienie to również kable, akustyka pokoju itp. Aha! chcę wydać od 2 do 3 tys. Zastanawiałem sie nad Paradigm Monitor7 lub paradigm Phantom. Jestem z Kalisza a tu jest mało sklepów, gdzie można sobie porównywać rózne głośniki z klockami, które mam w domu.Wole podłogowe niż monitory ze wzgladów estetycznych i stabilnych. Słucham od jazzu do rocka. Lubię ładną górę, czytelny środek i niemęczący bas. Jeżeli ktoś ma jakieś doświadczenia z głośnikami do 601E to proszę o pomoc.

Dzięki bardzo.

Hidden Content

Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

User QrwiQ jest również z Kalisza, niedawno wybierał głośniki dla siebie, dużo podróżował i odsłuchiwał, pogadaj z nim. Wiem, że po świętach będzie już miał kolumny, może uda Ci się wprosić na odsłuch?

Hidden Content

Tomek: "Lubię ładną górę, czytelny środek i niemęczący bas" - no to seria Monitor tylko po wlasnousznych odsluchach, najlepiej w docelowym pomieszczeniu.

UT: "Paradigmy maja skłonności do ostrego brzmienia" - Monitor7? Mam inne zdanie albo inna definicje slowa "ostry". A faktycznie, ze po Wharfedalach (9-ek jam nie sluchal) prawie kazde brzmia ostro.

Hidden Content

Diamondy 8 to rzeczywiście chodząca łagodność, ale dziewiątki są znacznie neutralniejsze. :-) Zresztą mam porównanie z Quadami...

Nie piszę zresztą że wszystkie Paradigmy brzmią ostro, ale że mają - przynajmniej niektóre - do ostrego brzmienia skłonność, więc odsłuchać warto, jak zwykle zresztą.

Hidden Content

Jedno nie ulega watpliwosci - Paradigmy Monitor ozywiaja trupy, bez aluzji do Onkyo ;-))) Kultura jednakze to nie jest to slowo, ktorym by je okreslil, podobnie jak np. Dali 5005 czy 6006. Ururam moze miec racje co do Wh-nie-wymawialnych, choc seria 8 to kolumny zupelnie nie w moim typie - lubie slyszec a nie sie domyslac. To tak a propos ostrosci.

Hidden Content

Witam

Do mojej 601-ki mam podłączone Infinity Beta 50 są droższe od Twojej zadeklarowanej kwoty, ale może inny niższy model tej firmy. Ja wybierałem ampa pomiędzy Denon i Yamaha uplasował się po środku między stereo i KD. Ładna góra w Beta, która jeszcze bardziej się wyklarowała po podłączeniu bi-wiring. Teraz stoją na granitach i mimo małego pokoju ok 12m2 basy są b.dobrze słyszalne i w pokoju i czasem po za nim (ta potegą mocy). Uważam, że teraz niczego nie jest ani za dużo ani za mało amp w pełni współpracuje z tymi kolumnami.

Pozdrawiam

Hidden Content

> MariuszJ

Chyba myslimy o podobnych rzeczach, choć różnych słów na to używamy. Brzmienie zresztą trudno opisać słowami. Czy przypuśćmy brzmienie jasne jest odwrotnością ciemnego? A ciepłe zimnego?...

Zaś jeśli o domyslanie się chodzi, to tyż prowda - jak chcę słuchać dla słuchania to włączam Quady, a jak słucham "na podkład" to WD. Ale - jak juz pisałem, seria 9 ma brzmienie inne niż 8, przejrzystsze, bardziej neutralne.

Hidden Content

Tomek jak mieszkasz gdzieś blisko Kalisza i masz ochotę posłuchać kolumn jakich wybrałem po 3 miesiącach poszukiwań i wyjazdów to pisz na mail. Czytałem wiele, słuchałem jeszcze więcej i jeżeli masz ochotę to serdecznie zapraszam. Myślę, że w Nowym Roku znajdę czas abyś mógł wpaść do mnie i rozwiać wiele wątpliwości.

Paradigmów też słuchałem i mi się nie podobały. Lepiej zgrały CABASSE TOBAGO.

Podkreślam, że jest to ocena czysto subiektywna.

Pozdrawiam.

QrwiQ

Hidden Content

Witam,

Chciałbym zaproponować Tobie kolumny Heco Signature Front, które kupiłem z myślą o moim wzmacniaczu lampowym. Okazało się jednak, że nie grają tak jak bym chciał. Mimo iż mają wysoką efektywność to potrzebują więcej prądu żeby dobrze zagrały. Sprawdzałem je u kolegi w ponad 20 m2 z amplitunerem Sony 940 QS i było super. Kolumny mają rewelacyjną dynamikę i spójność brzmienia oraz bardzo dobry bas. Kolumny są nowe {kupione we wrześniu}, czarne. Były testowane w Audio 2/02 i otrzymały ocenę bdb. W sklepie kosztują 3999 zł. natomiast moja cena to ok.1850 zł.do negocjacji. Jeśli byłbyś zainteresowany odsłuchem ze swoim sprzętem, to nie będzie to chyba większy problem ponieważ mieszkam w Poznaniu. Zapraszam!

Hidden Content

cześć Oblon. Powiem tak: jestem zinteresowany, i to mawet bardzo. Tylko, że na odsłuch przyjechać bym mógł dopiero koło lutego a kupić (ewentualnie) kiło marca a może kwietnia.

Hidden Content

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

wykrzyknik.png

AdBlock blocking software detected!

Our website lives up to the displayed advertisements.
The ads are thematically related to the site and are not bothersome.

Please disable the AdBlock extension or blocking software while using the site.

Registered users can disable this message.