Skocz do zawartości
IGNORED

Używany zestaw stereo

YetiZ

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kolumny TANNOY REVOLUTION DC6 T, które odkupiłem od brata. Na razie stoją tylko kolumny. Teraz czas na elektronikę. Dysponuje funduszem do 10000zl! (Podkreślam do...) . Pokój 25m2. Słucham rocka, muzyki klasycznej, jazzu.

W grę wchodzi zestaw używany! Czy i co w tej kwocie warto posłuchać? Wiadomo, jeśli okaże się ze cała kwota wystarczy na zakup lepszych kolumn i zestawu stereo, to chętnie posłucham... czy w tych pieniądzach można ,,zbudować,, miniHi-end? Co polecacie? Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

U brata Tannoy grał z Marantz 14s1 i było pięknie... Na serie 14s1 mnie nie stać, Wiec muszę kombinować, jednocześnie posłuchać innych kombinacji, bo może się okazać, ze inna prezentacja dźwięku będzie mi bardziej odpowiadać.

https://www.audiostereo.pl/topic/133235-u%C5%BCywany-zestaw-stereo/
Gość numik

(Konto usunięte)

ja bym skromnie polecił Audię Flight 3 lub 2 (była w ogłoszeniach ostatnio, 2 to wyższy model), Baltlaba Endo 1, Dayensa Ecstasy, coś z Haiku, Leemę Tucanę - wybitne brzmienia, najlepsze z tych, które znam.

a źródło to cd czy dac? Z plików flac/hi-res przez jrivera uzyskasz moim zdaniem więcej niż z cd, jriver to 2 stówy, ripuje na flac, hiresy można kupić, można pójść w wma lossless. Tidal hifi to niższy poziom.

Tutaj używka Black Dragona (zależnie za ile wyrwiesz piecyk, może nówka), Pathos (oba Premium Sound), Soekris - ma wyjść niedługo niezły bandyta, m2tech, Schiit Gungnir.

Do tego używka Chord Odyssey 2 choćby, ic jakiś Acoustic Zen / Transparent / Hidiamond z sh, usb Achtung Audio może na początek i możesz być zdziwiony

Skoro Marantz Tobie się podoba to czemu nie szukać w tym kierunku???

Tu co prawda o 2tyś przekracza ale może warto porozmawiać ze sprzedawcą, może coś się z ceny urwie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

lub

Ukryta Zawartość

a może od Denona coś???

Ukryta Zawartość

Zestaw stereo Marantz PM 8005 + SA 8005

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość numik

(Konto usunięte)

Marantz...Denon - to nie koniec świata, podobał się - ale jaki był punkt odniesienia?

Warto wypożyczyć do siebie przynajmniej kilka z ww. i innych oczywiście - może to będzie akurat Rega itp. Wypożyczenie kosztuje tylko tyle ile weźmie kurier za odesłanie.

Przecież Bali drogi - autor już zna kierunek Marantza, pyta o inne - chyba warto sprawdzić kilka brzmień mając taką gotówkę i takie kolumny

@numik tak masz rację, ja tylko tak pod to co się spodobało autorowi, mówił że Maraś się podobał :)

Mnie ciekawią inne też wzmacniacze tj.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy też Roksan K3 jak i Primare i32, i gdybym KD nie miał to bym testował ale że mam Denona a nie lubię mieszać to jest jak jest. Cieszy moje oko to już połowa sukcesu i też w miarę ok gra jak dla mnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość numik

(Konto usunięte)

@numik tak masz rację, ja tylko tak pod to co się spodobało autorowi, mówił że Maraś się podobał :)

Mnie ciekawią inne też wzmacniacze tj.

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6824632552 lub http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6819418512 czy też Roksan K3 jak i Primare i32, i gdybym KD nie miał to bym testował ale że mam Denona a nie lubię mieszać to jest jak jest. Cieszy moje oko to już połowa sukcesu i też w miarę ok gra jak dla mnie.

zacne piece, choć Roksan podobno przereklamowany, przecena może to potwierdzać, nie słyszałem, nie wiem.

Są jeszcze świetne Cayiny, Pathosy, Jolidy, Primaluny - lampa też może być tu opcją. Ważne by się nie zamykać, czasem to co mniej znane...jest w tej same cenie lepsze...a nawet zazwyczaj.

Używany sprzęt. A jak to jest z ryzykiem, co się może zepsuć w sprzęcie 10-15-20 letnim? Tez jestem zainteresowany używkami. Autor wspomina o Marantz. Mnie ciekawi jak to wyglada w jakości brzmienia ,,wiekowych,, odtwarzaczy jak np Marantz CD-63SE (lub inny lepszy model) a współczesnymi Marantz SA 8005? Czy można porównać brzmienie, czy już taki 8005 zagra dużo lepiej?

Używany sprzęt. A jak to jest z ryzykiem, co się może zepsuć w sprzęcie 10-15-20 letnim? Tez jestem zainteresowany używkami. Autor wspomina o Marantz. Mnie ciekawi jak to wyglada w jakości brzmienia ,,wiekowych,, odtwarzaczy jak np Marantz CD-63SE (lub inny lepszy model) a współczesnymi Marantz SA 8005? Czy można porównać brzmienie, czy już taki 8005 zagra dużo lepiej?

Ty chyba nie ma pewności. Wydaje się że 8005 gra jednak lepiej materiał zgrany z płyt CD jako USB dac.

Mam kolumny TANNOY REVOLUTION DC6 T, które odkupiłem od brata. Na razie stoją tylko kolumny. Teraz czas na elektronikę. Dysponuje funduszem do 10000zl! (Podkreślam do...) . Pokój 25m2. Słucham rocka, muzyki klasycznej, jazzu.

W grę wchodzi zestaw używany! Czy i co w tej kwocie warto posłuchać? Wiadomo, jeśli okaże się ze cała kwota wystarczy na zakup lepszych kolumn i zestawu stereo, to chętnie posłucham... czy w tych pieniądzach można ,,zbudować,, miniHi-end? Co polecacie? Jestem otwarty na wszelkie propozycje.

U brata Tannoy grał z Marantz 14s1 i było pięknie... Na serie 14s1 mnie nie stać, Wiec muszę kombinować, jednocześnie posłuchać innych kombinacji, bo może się okazać, ze inna prezentacja dźwięku będzie mi bardziej odpowiadać.

Spróbuj posłuchać PM + SA 8005 masz nowy sprzęt w cenie 10kPLN dopasowany do siebie. (Uwaga Marantz wygrzewa się jakiś czas nawet dłuższy). Sam mam w sumie poprzedni model wzmacniacza, moim zdaniem Marantz robi rzetelny sprzęt nastawiony na neutralność, plus do tego niezła funkcjonalność i wygląd.

Być może warty ryzyka byłby używany HEGEL H80/H100 + np. Dac HD12, tutaj nie mam pojęcia jak to się zgrywa z tymi kolumnami.

Jeżeli mówimy o budowaniu zestawu trzeba pamiętać także o kablach głośnikowym, RCA i USB jeżeli użyjesz SA8005 jako DAC'a. (Jeżeli nie potrzeba DAC'a może wystarczyć CD6006).

Mam cd 67 i 63 SE po mod. i arcam 23t, to między nimi przepaść, nie mają powietrza na górze, takiej barwy, dynamiki no wszystkiego. Ze słabsza resztą systemu te odtwarzacze grałyby fajnie jako budżetówki dla melomana i to miałoby jakiś sens. DVD philips dvp - 9000s było od nich sporo lepsze, szczególnie barwą i równowagą. Fajne budżetowe odtwarzacze, na pewno nie do klocków za 10 kzł do 1 tys zł tak :)

Rotel RCD 971 jest sporo od marantzów lepszy ale mało charakterny i nudny, może z lampą która by miała więcej góry by się z grał i ogólnie z dzwiękiem ciekawszym.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.