Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny ASW Cantius VI modyfikacja zwrotnicy poprawa brzmienia

boroaudio

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od jakiegoś czasu grają u mnie dość rzadkie na rynku polskim kolumny ASW Cantius VI.

Ceniony model na rynku i forach niemieckich, bardzo dobrze oceniony przez Audio.de - na poziomie 79 punktów, zakwalifikowane do spitzenklasse w dość doborowym towarzystwie.

U mnie znalazły się trochę z ciekawości, a trochę z przypadku. Pojawiła się okazja i skuszony chęcią zdobycia nowych doświadczeń oraz dobrymi ocenami, ściągnąłem je do siebie. Znajomy sprawdził je na miejscu, odsłuchał czy wszystko OK i kupił. A ponieważ zawsze ostateczna weryfikacja i testy odbywają się w moim systemie, akustyce i salonie uznałem, że w przypadku sprzętu używanego ryzyko niewielkie.

Większość argumentów innych użytkowników, dla których zdecydowałem się na zakup tych kolumn w tzw. ciemno, pokrył się z nimi w 100%. Nie bez przyczyny uzyskały tak dobre oceny i są tak chwalone przez użytkowników. Zdecydowanie kolumny warte posłuchania.

Biorąc jednak pod uwagę moje zamiłowanie do dość dużej ilości detali i otwartości dźwięku, zastanawiam się czy biorąc pod uwagę rozbudowaną zwrotnicę w sekcji średni-wysokotonowej, mógłbym [z umiarkowaną wiedzą o elektronice] wprowadzić jakieś proste [i odwracalne] modyfikacje, które otworzyłyby lekko górną średnicę i dodały rozdzielczości w górze pasma?

Po kilku drobnych zabiegach [ustawienie, wytłumienie, kable etc.], które zrobiłem do tej pory odnoszę wrażenie, iż kolumny mają spory potencjał; a charakterystyka brzmienia była celowym zabiegiem konstruktora i jest szansa na uzyskanie czegoś więcej...

Spójrzcie proszę na zwrotnicę sekcji średnio-wysokotonowej i napiszcie czy warto coś tu zmieniać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-56623-0-03562400-1496157188_thumb.jpg

Ponieważ kompletnie nie znam się na schematach, dodam tylko, który kabel jest od czego.

1. Zdjęcie zwrotnicy:

- od terminali - wejście z lewej strony na dole

- wysokie - pierwszy od dołu z prawej strony

- średnie - dwa kolejne powyżej z prawej strony

2. Zdjęcie płytki od tyłu ze ścieżkami - czyli układ odwrotny:

- od terminali - wejście z prawej strony na dole

- wysokie - pierwszy od dołu z lewej strony

- średnie - dwa kolejne powyżej z lewej strony

Będę zobowiązany za wszelkie rzeczowe i mogące coś wnieść sugestie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jest to tylko część zwrotnicy, a reszta jest na innej płytce ?

Generalnie, żeby poprawić analityczność użyłem innego montażu elementów,

ale są pewne ogólne zasady takie jak:

Całą część wysokich tonów okablować kablem solid 0,5 mm np. YTDY.

Kable od płytki do terminali też by się zdało, ale 4 x 0,5 mm.

Elektrolity szeregowe średnicy można zbocznikować MKT lub MKP rzędu od 0,47 do 3,3 uF.

Oczywiście jeśli jest taka możliwość zrobić bi-wiring głośnikowych z ww. kabla na górę pasma.

Jak ktoś ma stany lękowe, może go zwielokrotnić, albo kolumny połączyć choćby na próbę

tym kablem YTDY, ale np. 12x0,5 - 6 na plus i 6 na minus.

Ciekaw jestem, czy masz otwarty, niezmieniony dźwięk przez IC, bo z tym też bywa różnie.

Jak tu zepsujesz, to nie ma z czego uzyskać pożądanej analityczności i barwy.

Samo to bywa powodem nie zauważania różnic w okablowaniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki audioburak za odpowiedź.

Dokładnie tak - zdjęcia prezentują tylko zwrotnicę znajdującą się w zamkniętej komorze sekcji średnio-wysokotonowej. Niskotonowa ma osobną zwrotnicę.

IC to Sonus Oliva, który w moim odczuciu i w odniesieniu do kilku porównywanych, robi w tym systemie dość dobrą robotę i raczej nie jest odpowiedzialny za braki w rozdzielczości.

Przyznam, że o wymianie okablowania wewnątrz kolumn nie myślałem; choć to chyba najprostsze rozwiązanie.

Jak zaproponowane przez Ciebie kable YTDY typu solid [jakaś konkretna propozycja] mają się do Jantzen Audio solid core?

Te ostatnie miałem okazję testować, jako głośnikowe w wersji 2x1,0 + 2x0,5 mm. W zależności od kolumn odczucia były różne - raz zachwyt, a innym razem czegoś delikatnie brakowało. Z obecnymi kolumnami, zdecydowanie lepiej wypadły Chord Clearway, które grają obecnie.

Czy zmiana okablowania na solid, rzeczywiście wnosi tak dużą zmianę?

Czy mógłbyś odnieść się do tych Jantzen Audio solid core - warto dopłacać?

Jantzen nie daje 0,2 mm2 tylko 0,5 mm2, a "prawie robi wielką różnicę" ;-)

i kable Reson też były za grube, choć ostatnio robią właśnie też "moje" 0,5 średnicy.

Ja używam zwykłego, z marketu, albo z sieci np:

Ukryta Zawartość

podobnie z IC; tyle, że 2 x 0,5 - jeden masa, drugi "gorący" na lekkich wtykach.

Jak dla mnie są przejrzyste, transparentne do bólu i neutralne.

Wytrzymuję ;-)) bo mam w miarę neutralny tor i szmacianą kopułkę.

A zasadnicze Twoje pytanie - czy wnosi ? - tu masz akurat okazję niemal bez

żadnych inwestycji samemu to organoleptycznie rozpoznać.

Bez kłopotu wrócisz też w razie niezadowolenia do wersji poprzedniej nie wydając przy tym fortuny.

Polecam jednak odsłuch dłuższy niż kilka sampli; sprawdza się szczególnie na klasyce

i oczywiście na wszelkich akustycznych płytach.

Niektóre nagrania, uważane przeze mnie za chłam odzyskały sens i co ciekawe,

uznałem je za zupełnie niezłe realizacje.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Temat zdecydowanie do przetestowania, tym bardziej, że koszty niewielkie,.

Zacznę od kabli do głośnikowych i w zależności od efektów, zadecyduję czy pójść dalej.

Czy poza okablowaniem, jest na tym etapie sens wprowadzać jakieś modyfikacje na zwotnicy?

Jakieś sugestie jeszcze?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.