Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy do B&W 685 S2

Gość sm1980

Rekomendowane odpowiedzi

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Cześć.

Poszukuję końcówki mocy do kolumn B&W 685 S2 z wymienioną zwrotnicą w Sonus Oliva (nowa zwrotnica to lepszy bas, wyraźniejsze tony wysokie i lepsza "współpraca" przetworników). Źródłem dźwięku jest komputer z muzyką w formacie FLAC oraz DAC ASUS Essence One MKII Muses. Do tej pory korzystałem ze wzmacniacza Atoll IN100SE przez wejście by-pass i grało to bardzo dobrze, ale irytowało mnie w kim kilka rzeczy natury technicznej (m.in. wywalanie korków przy włączaniu pstryczkiem). Potrzebuję końcówki z normalnym włącznikiem w cenie ok. 3500 zł (max) z dobrą podstawą basową (ale nie takim basem w stylu NAD - bardziej w stylu Atolla). Pokoik mam malutki - ok. 11 m2, kolumny stoją na dłuższej ścianie po dwóch stronach biurka na standach Rogoz Audio. Nie potrzebują solidnego wzmocnienia, bo kiedyś napędzał je nawet NAD C326BEE, ale gdy przypomnę sobie jak on grał, to mi się niedobrze robi. Zależy mi głównie na nowym sprzęcie i dobrze by było, gdyby był on tańszy niż te 3500 :).

Z góry dziękuję za podpowiedzi.

PS. Gdy kiedyś miałem wzmacniacz NAD, to myślałem, że lepszy dźwięk uzyskam dopiero, gdy wymienię kolumny, ale okazało się, że to on je ograniczał (obecnie nie potrzebuję lepszych kolumn, gdyż te grają rewelacyjnie - jak dla mnie).

https://www.audiostereo.pl/topic/133458-ko%C5%84c%C3%B3wka-mocy-do-bw-685-s2/

Bardzo trudny temat znaleźć dobrą końcówkę mocy w tej kwocie. Blisko cenowo jest Rotel RB-1552 Mk2 ale to inne brzmienie niż Atoll. http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/rotel-rb-1552-mkii.html

Z ciekawości czemu w ten sposób połączyłeś sprzęt (przez by-pass)?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Dzięki za odpowiedzi.

Bardzo trudny temat znaleźć dobrą końcówkę mocy w tej kwocie. Blisko cenowo jest Rotel RB-1552 Mk2 ale to inne brzmienie niż Atoll. http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-mocy/rotel-rb-1552-mkii.html

Z ciekawości czemu w ten sposób połączyłeś sprzęt (przez by-pass)?

DAC ma wbudowany regulator głośności, więc połączyłem w ten sposób, aby pominąć ten ze wzmacniacza.

Jeżeli granie tego wzmacniacza Ci odpowiada i go jeszcze nie sprzedałeś to przecież możesz te problemy techniczne łatwo rozwiązać, np. wywalanie korków.

Sprzedałem go, wahałem się ale sprzedałem. Może to się niektórym wydać głupie czy jeszcze inne, ale ja chcę mieć sprzęt bez takich niespodzianek (w wątku Atolla można sprawdzić, że to nie jest odosobniony przypadek), tym bardziej, że to dla mnie dużo pieniędzy. Z Atollem temat zamknięty.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Pisząc brzmienie podobne do Atolla IN100SE miałem na myśli, że (przynajmniej w moim odczuciu) ma on bardzo dobre basy i bardzo dobrą górę i na tym mi zależy. Jak można w kilku słowach ocenić brzmienie (cechy) tej końcówki Rotela?

Jeżeli granie tego wzmacniacza Ci odpowiada i go jeszcze nie sprzedałeś to przecież możesz te problemy techniczne łatwo rozwiązać, np. wywalanie korków.

Piszesz, że w "łatwy" sposób można to rozwiązać, tzn. jak?

Pozdrawiam

Jeszcze wyraźniejsze wysokie?

Końcówki nada to inne granie niż integra. Zdecydowanie polecam ci sprawdzić. To byłby mój faworyt.

Jeśli nie to raczej szukaj czegoś używanego. Jednak kwota nie pozwala na zabawy z dobrymi końcówkami.

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Jednak kwota nie pozwala na zabawy z dobrymi końcówkami.

Czyli w kwocie 3500 zł można kupić jedynie słaby (nowy) sprzęt... ?

Niestety, ale nie każdego stać na kupowanie droższych klocków, a nawet jeśli stać, to nie zawsze człowiek chce tyle przeznaczać na to :-).

Pisząc brzmienie podobne do Atolla IN100SE miałem na myśli, że (przynajmniej w moim odczuciu) ma on bardzo dobre basy i bardzo dobrą górę i na tym mi zależy. Jak można w kilku słowach ocenić brzmienie (cechy) tej końcówki Rotela?

Brzmienie dynamiczniejsze , może z troszkę wyraźniej zarysowaną górą pasma i energetyczną średnicą.

Co do kwoty 3500zł to założenie (upraszczając) jest takie ,że segmenty dzielone to kolejny etap pasji związanej z audio. Najpierw integry potem dzielonki stąd taki budżet pozwala wybierać wśród wzmacniaczy zintegrowanych a nie koniecznie wśród końcówek mocy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jakiś czas temu zakupiłem 38 letnią końcówkę accu i nawet nie myślę, by się jej pozbywać. Wierz mi, jeśli posłuchasz starszych topowych modeli cenionych marek to nie oderwiesz się od słuchania. Owszem nowe klocki oferują lepszą kontrolę, przestrzeń, detal itp. ale żeby mieć to wszystko wraz z tą nutką "magii" trzeba sporo wyścielić. Dwa dni temu cały dzień miałem Hegla H80 i wszystko ok, fajnie się sparował z moimi Audience 42, ale brakło plastyczności i nastroju, którym mogę cieszyć się z accu i który skutecznie nie pozwala się oderwać.

Obecnie mam pożyczony dac Hegla HD12 i jest miodzio.

Teraz wiem w którym kierunku iść, aby optymalnie podporządkować brzmienie pod mój gust.

W zasięgu Twojej kwoty jest Luxman M03, może okazałby się odpowiedni do Twoich B&W.. później odpowiedni dac.. później pre... :)

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Gość sm1980

(Konto usunięte)

Dziękuję za odpowiedź. Z używanymi kilkudziesięcioletnimi końcówkami może być taki problem, że mogą podziałać kilkadziesiąt kolejnych lat, ale mogą też paść po miesiącu. Jakbym już zdecydował się na sprzęt, to jednak wolałbym coś nowego (chociaż całkowicie używek nie wykluczam).

Jeśli chodzi o DAC, to raczej nie mam zamiaru szybko go zamieniać na coś innego - z końcówkami mocy sobie radzi i idealnie współpracuje z moimi słuchawkami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.