Skocz do zawartości
IGNORED

Dwa suby w stereo, jakie najlepsze połączenie

darek2

Rekomendowane odpowiedzi

LP ma dla basu sygnał mono, lepiej 2. sub wyłączyć (sory - via telefon)

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Zwrotnica pierwszego rzędu, czyli ten kondensator w subie, nie jest dobrym rozwiązaniem, bo rozstraja kolumny. Kolumny są liczone na bardzo małą impedancję wyjściową wzmacniacza. Dodatkowa, duża impedancja kondensatora spowoduje podbicie na częstotliwościach rezonansu głośnika. Te podbicia powinny wypaść poniżej częstotliwości podziału zwrotnicy, ale przy spadku 6dB/oktawę to nadal może być uciążliwe.

To był taki ogólny wniosek, ale w konkretnym przypadku problemy mogą być nieistotne, więc nie twierdzę, że tak nie można skonfigurować systemu.

Co do rozróżnienia, czy łączyć suby do jednego kanału czy do obu, to to nie ma znaczenia dla niskich częstotliwościach, gdzie nie można rozróżnić kierunku dźwięku. Dopóki oba kanały stereo są obsługiwane, to oba połączenia będą słyszalne praktycznie tak samo. Przy podłączeniu do pojedynczych kanałów, trzeba ustawić nieco większą głośność na subie.

Suba do stereo trzeba dostroić. Wybrać częstotliwość odcięcia, fazę i wzmocnienie, tak żeby sub współpracował z kolumnami. To może być kłopotliwe, faktycznie użycie zwrotnicy powinno uprościć strojenie. Optymalne rozwiązanie to zwrotnica aktywna.

Co do rozróżnienia, czy łączyć suby do jednego kanału czy do obu, to to nie ma znaczenia dla niskich częstotliwościach, gdzie nie można rozróżnić kierunku dźwięku

Kierunek to jedno, a to, że nagrania poniżej 100-80Hz są monofonizowane, to drugie. Nie tylko pozostałości po winylu, ale i Loudness War ;)

nagrywamy.com

To czemu jak puszczam wg. swojej konfiguracji, wszystko brzmi ok, nawet gramofon, dodatkowo jak dam tak jak piszecie końcówka - kolumn-sub, jak gra gramofon i włączę lewy sub to jest ok, problem zaczyna się jak włączę drugi prawy i na nim zaczyna się rezonans basu, zamieniałem suby dalej to samo

Sprawdź regulację antyskatingu. Twój problem na bank leży po stronie gramofonu. Rozepnij połączenie międzykanałowe. To też może być przyczyną problemów.

[...]problem zaczyna się jak włączę drugi prawy i na nim zaczyna się rezonans basu, zamieniałem suby dalej to samo

Przede wszystkim to ( IMO) wpływ pomieszczenia - tak już jest.

CD- ki kopią impulsowo (krócej niż gramofon) a i tak dziwi mnie, że eksperymentalna działka z 2 subami skutkuje :)

PS.

Biorąc pod uwagę procedury przy ustawianiu jednego odechciało mi się łazęgi na kolanach. Ale rozumiem, że może być niesamowicie.

Skutkuje i to jak dwa suby dają stereo dużego kopa, tylko warunek najlepiej się sprawdzają jak stoją w linni z przodami, najlepiej po wewnętrznej stronie. No i wrócę do tematu, może się uśmiejecie, że mówię głupoty i jak zwykle kombinuje ale po testach naprawdę lepsze wrażenie robi gra sub. w mojej konfiguracji w porównaniu do końcówka- kolumna-sub.Testowane na tej samej głośności na kawałkach z nisko schodzącym basem - Sisters Of Mercy: Dominon i Flood 1 z CD. Moim zdaniem na mojej konfiguracji suby niżej schodzą i nie grają punktowo plus przody grają batdziej dynamicznie - wrażenie jakby przy Waszej konfiguracji subyy im trochę zabierały dynamiki, więc widocznie przepuszczenie przez zwrotnicę coś daję. O gramofonie nie wspominam bo na konfiguracji końcówka-kolumna-sub nie da się słuchać.Jednak to tylko moje spostrzeżenia, może głuchnę na starość

Fajne granie- SoM jest OK. Z EPek pewnie też byłoby ponuro i czadowo:-O

Osobiście to te kawałki z "Vision Thing" bardziej lubię ( z Maggie Reilly) Takie jak : Dr. Jeep, Detonation Boulevard, albo wcześniejsze Long Train albo Amphetamine Logic ale Floodland też mile dla ucha , a Temple Of Love też wyborne.

Aha- w temacie: efekt mikrofonowy obudowy gramofonu - przenosi drgania na igłę i wkładkę.

Istnieje taki problem.

Doraźnie- izolacja od podłoża.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.